Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Aralık 2016 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

Aralık 2016 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME

Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) verileri, AB Yönetmelikleri ESA 2010’a uygun olarak revize edildi. Bu doğrultuda GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak 2016 yılının 3. çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre %1,8 oranında daralarak küresel kriz sonrası ilk kez düşüş kaydetti. Bu dönemde özel tüketim, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,2 oranında azalırken, devletin nihai tüketim harcamaları %23,8 arttı. 3. çeyrekte yatırımlar ise, %0,6 oranında bir daralma kaydetti. Öte yandan bu dönemde dış ticaretin büyümeye etkisi yine negatif oldu. İhracat yılın 3. çeyreğinde %7 gerilerken, ithalatta %4,3 oranında artış görülmesi sonucunda net ihracat, GSYH gelişim hızını aşağı çekti. Sektörler kanadında ise, 3. çeyrekte zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarımda %7,7, sanayide %1,4 ve hizmetler sektöründe %8,4 katma değer düşüşü görülürken, inşaat sektöründe %1,4 büyüme kaydedildi.

Ekonomi 3. Çeyrekte Daraldı

TÜİK GSYH Hesaplamalarını Revize Etti

SANAYİ SEKTÖRÜ

Eylül ayında 114,2 olan Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Ekim’de 134,2 düzeyine yükseldi. Takvimsel etkilerden arındırılmış endeks ise bu dönemde 134 seviyesiyle yıllık %2 artış kaydetti. Ekim ayında SÜE kapsamında, dayanıklı tüketim dışındaki tüm mal gruplarında yukarı yönlü yıllık geli- şimler gözlendi. Öte yandan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO), Kasım ayında Ekim’deki %76,4’lük düzeyini tekrarladı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puan artış kaydeden oranın yıllık gelişimine yukarı yönlü destek veren grup ise, sadece ara malları oldu. Mevsimsellikten arındırılmış KKO ise, Kasım ayında 0,1 puan dü- şerek %74,9 oranında kaydedildi.

Sanayi Üretimi Son Çeyreğe Toparlanarak Girdi

Kapasite Kullanım Oranı Kasım’da Değişmedi

İŞGÜCÜ PİYASALARI

Temmuz döneminde %10,7 olan iş- sizlik oranı, Ağustos’ta %11,3’e yükseldi. Oran bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puan artış sergilerken, erkeklerde %9,5, kadınlarda %15,1 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise, 0,2 puan artışla %11,4’e yükseldi. Öte yandan veriler, Ağustos döneminde istihdam oranının önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puan düşerek %46,7 olduğunu, işgücüne katılım oranının ise 0,5 puan artışla %52,6 olarak kaydedildiğini gösterdi. İşgücüne katılım oranı erkeklerde %72,6 olurken, kadınlarda %33,1 düzeyinde gerçekleşti. Ağustos döneminde ayrıca genç işsizlik oranı %19,9’a yükselirken, tarım dışı işsizlik oranı %13,7 oldu.

şsizlik Oranı %11,3 Oldu

Genç İşsizlik Oranı %19,9’a Yükseldi

PARA POLİTİKASI ve ENFLASYON

Para Politikası Kurulu (PPK), 24 Kasım 2016 tarihli toplantısında marjinal fonlama oranını %8,25’ten %8,5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını %7,25 düzeyinde sabit tuttu. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise, %7,5’ten %8’e yükseltti. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki düşüşü desteklediği ancak döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtildi. Bu değerlendirmeler çerçevesinde parasal sıkılaştırma yapılmasına karar veren Kurul, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını yineledi. Bu doğrultuda PPK, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceğini bildirdi. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ise, Kasım ayında bir önceki aya göre %0,52, 2015’in aynı dönemine göre %7 arttı. Ekim ayında %7,16 seviyesine gerilemiş olan yıllık tüketici enflasyonu böylece, Kasım’da da hafif bir düşüş kaydetmiş oldu. Bu dönemde yıllık enflasyona en yüksek katkı yapan gruplar, ulaştırma ile alkollü içecekler ve tütün olurken, gıda enflasyonunda bir zayıflama gözlendi.

Tamamı İçin Tıklayınız

 

Exit mobile version