Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ekim 2016 Ödemeler Dengesi

Ekim 2016 Ödemeler Dengesi

CARİ İŞLEMLER

– Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ekim ayına göre 1.332 milyon ABD doları artarak 1.675 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.  Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 33.773 milyon ABD doları olmuştur.

Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının, bir önceki yılın aynı ayına göre 333 milyon ABD doları artarak 2.804 milyon ABD dolarına yükselmesi, hizmetler dengesi fazlasının 916 milyon ABD doları azalarak 1.793 milyon ABD dolarına gerilemesi ve birincil gelir dengesi açığının 137 milyon ABD doları artarak 771 milyon ABD dolarına yükselmesi, cari işlemler hesabının açık vermesinde etkili olmuştur.

– Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Ekim ayında 478 milyon ABD doları net ihracat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 210 milyon ABD doları net ithalat kaydedilmiştir.

– Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 630 milyon ABD doları tutarında azalarak 1.693 milyon ABD dolarına düşmüştür.

– Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 112 milyon ABD doları artarak 707 milyon ABD doları olmuştur.

FİNANS HESABI

– Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 53 milyon ABD doları artarak 665 milyon ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.

– Portföy yatırımları 1.990 milyon ABD doları tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 471 milyon ABD doları net alım yaparken devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 1.232 milyon ABD doları net satım yaptığı görülmektedir.

– Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 1,5 milyar ABD doları ve 1.558 milyon ABD doları tutarında net borçlanma ve diğer sektörler 13 milyon ABD doları tutarında net geri ödeme gerçekleştirmiştir.

– Diğer yatırımlar kaleminde 596 milyon ABD doları tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) gerçekleşmiştir.

– Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 843 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçi bankalardaki mevduatları ise 115 milyon ABD doları tutarında net azalış kaydetmiştir.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 215 milyon ABD doları net kullanımda bulunurken, diğer sektörler 1.150 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

– Resmi rezervler 2.923 milyon ABD doları artmıştır.

Açıklamalar:

Ödemeler Dengesi İstatistiklerinin derlenmesine ilişkin uluslararası standartlar, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) üye ülkelerine yol gösterici olarak hazırladığı Ödemeler Dengesi ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu El Kitabı’nda yer almaktadır ve söz konusu standartlar ödemeler dengesi istatistiklerinin ülkeler arası karşılaştırılabilirliğini sağlamaktadır.

Türkiye’nin Ödemeler Dengesi İstatistikleri IMF’nin 2009 yılında yayımladığı Ödemeler Dengesi ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu Altıncı El Kitabı temel alınarak derlenmektedir.

Exit mobile version