Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bireysel Emeklilik Sistemi Genelgesi 2016/39

Bireysel Emeklilik Sistemi Genelgesi 2016/39

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü):

Tarih: 30/12/2016

Bu Genelge, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun, Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik, Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik ile Başbakan Yardımcılığı Makamınca belirlenen ve 15/12/2016 tarihli ve 2016/30 sayılı Sektör Duyurusu ile duyurulan çeşitli esas ve usulleri açıklamak üzere hazırlanmıştır. Bu Genelgede yapılan madde, fıkra ve mevzuat atıfları, aksi ifade edilmedikçe, ilgili bölümde belirtilen madde, fıkra veya mevzuata yapılmış sayılır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”solid-icon” style=”square” message_box_color=”success”] 2016/39 Sayılı Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Genelge’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge (2022/21) [/vc_message][vc_column_text]

BİRİNCİ BÖLÜM

Kanunun Ek 2 nci ve Geçici 2 nci Maddeleri Kapsamında Kurulan Sözleşmeler İçin Yapılacak Tahsilatlar

Bu bölüm ile 4632 sayılı Kanunun ek 2 nci ve geçici 2 nci maddesine göre, işveren tarafından çalışanın ücretinden kesilerek emeklilik şirketlerine aktarılacak olan katkı paylarının usul ve esasları açıklanmaktadır.

İşverenin Sorumlulukları

MADDE 1 – (1) İşveren, emeklilik sözleşmesi kurduğu şirket ile katkı payı tutarlarının doğru iletimi için gerekli ve asgari içeriği ek-19’da belirtilen tahsilat verisi ile katkı payı tutarlarının gönderim usulünü emeklilik sözleşmesinde kararlaştırır.

(2) İşveren çalışanlara ait katkı payının hesap edilmesinde Kanunda belirtilen oranı (kesinti oranı) esas alır. Hesaplanan katkı payı tutarının virgülden sonraki kısmı dikkate alınmaz. Çalışan kesinti oranını işverene bildirerek artırabilir veya varsa artırmış olduğu tutarı yine Kanunda belirtilen kesinti oranından az olmamak kaydıyla düşürebilir.

(3) İşveren hatalı tahsilat işlemlerini önleyici tedbirler almakla sorumlu olup, muhtemel hatalı işlemlerde gerekli düzeltmeleri 6 ncı ve 7 nci maddede bahsedilen adımları takip ederek ivedilikle yerine getirmelidir.

(4) Tahsilat işlemlerinin gerçekleştirilmesinde, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi kapsamında olmayan kamu kurumlarının tahsilat işlemleri ilgili kamu kurumu tarafından yürütülür.

Şirketin Sorumlulukları

MADDE 2 – (1) Şirket ilgili işveren tarafından ödenen toplam katkı payı tutarını, çalışan bazında gönderilen tahsilat verisine uyumlu olarak çalışan bazında ayrıştırır ve çalışanların bireysel emeklilik hesaplarına aktarır.

(2) Şirket, hatalı tahsilatlar için 6 ncı maddede bahsedilen adımları takip eder.

(3) Şirket, 3 aylık dönemler halinde, her ödeme dönemini ayrı gösterecek şekilde her bir çalışana ücretinden kesilen katkı payı tutarları ile kesinti oranı hakkında yazılı veya güvenli elektronik iletişim yöntemleri ile bilgi verir.

(4) İşverenlerden gelen tahsilat verileri en az 10 yıl süre ile saklanır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version