Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KOBİ Birleşmelerinde İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Uygulaması

Ali ÇAKMAKCI

KOBİ Birleşmeleri İndirimli Kurumlar Vergisi

Ali ÇAKMAKCI
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
cakmakciali@taxauditingymm.com

27 Ocak 2017 Cuma tarih ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile küçük ve orta ölçekli üretim işletmelerinin birleşmesini teşvik edilmeye çalışılmıştır. Birleşme ile ölçek ekonomisinden faydalanılma teşvik edilmekte, sinerji yaratması beklenmekte, daha güçlü ekonomik yapıların ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu teşvik kalıcı değil, geçici mahiyet arz etmektedir.

Adı geçen Kanun ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

“(5) 19 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamında birleşen sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançları ile bu kapsamda birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranını %75’e kadar indirimli uygulatmaya, bu indirim oranını, sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri itibarıyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçı ihracatçı kurumlar için ayrı ayrı veya birlikte farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu; bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

Maliye Bakanlığı, yukarıda tespitlerini yaptığımız hususların bir kısmı hakkında 12 seri no’lu KVK Genel Tebliğ (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 12))[1] ile açıklamalarda bulunmuştur. BK ise oran bazında yetkisini henüz kullanmış değildir.

KOBİ Tanımı:

19/10/2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde,

Küçük Ve Orta Büyüklükte İşletme,

-ikiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve,

-aynı hesap dönemine ilişkin gelir tablosunda yer alan yıllık net satış hasılatı veya bu dönemin sonunda çıkarılan bilançonun aktif toplamından herhangi birikırk milyon Türk Lirasını aşmayan” işletmeleri ifade ettiğini ifade etmiştir. Bir diğer ifadeyle, net satış hasılatı veya aktif toplamından herhangi birinin 40-milyon TL yi aşmaması durumunda KOBİ niteliğini kaybettirmemesi gerekmektedir.


Alomaliye.com Personel Programı Pro + İK


Maliye Bakanlığı, ilgili Tebliğde verdiği örnekte sadece bir tane ölçütün aşağıda kalması durumunda KOBİ olunduğunu, her iki şartın da 40-Milyon üzerinde olması halinde KOBİ olunmadığını ifade etmiştir.

5520 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin beşinci fıkrasının uygulanması bakımından küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ); birleşmenin gerçekleştiği tarihten önceki hesap döneminde ikiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve aynı hesap dönemine ilişkin gelir tablosunda yer alan yıllık net satış hasılatı veya bu dönemin sonunda çıkarılan bilançonun aktif toplamından herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeleri ifade etmektedir.

Birleşmenin gerçekleştiği tarihten önceki hesap döneminde ikiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam etme kriterinin tespitinde, sigorta bildirgeleri esas alınmak suretiyle hesaplanan yıllık ortalama çalışan sayısı dikkate alınacaktır.

İndirimli Kurumlar Vergisi İçin Şartlar:

Kanunun 32 nci maddesinin beşinci fıkrası hükümleri kapsamında, KOBİ’lerin münhasıran üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının indirimli olarak uygulanabilmesi için;

a) Birleşmenin, Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan devir şartlarını taşıması,

b) Birleşen kurumların KOBİ niteliğinde olması,

(Her ikisinin de),

c) Birleşen kurumların devir tarihi itibarıyla sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumlardan olması

şarttır.

[1] 11.02.2017 tarih ve 29976 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Exit mobile version