Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması

Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması

TİM’in ilk kez 2016’da gerçekleştirdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması”nın ikincisi için başvuru süreci başladı. Firmaların başvurularını beklediklerini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl başvuru sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz” dedi. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen araştırma kapsamındaki 500 firmanın 2015 yılında 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Büyükekşi, “Bu rakam Türkiye’nin hizmet ihracatının yüzde 40’ına tekabül ediyor” diye konuştu. Büyükekşi başvuru sayısındaki artışla birlikte araştırmaya konu hizmet ihracat rakamının da artacağını sözlerine ekledi.

Hizmet ihracatının önemi artıyor

Hizmet ticaretinin Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda büyük bir ivme yakaladığına değinen TİM Başkanı “son 10 yılda, küresel hizmet ihracatının tam iki katına çıkarak 4,9 trilyon dolar değerine ulaştı. Diğer bir ifadeyle, dünya genelinde yapılan toplam ticaretin dörtte birini hizmet ticareti oluşturuyor. Ülkemizin ise 2015 yılı toplam hizmet ihracatı 46,3 milyar dolar olurken, 24 milyar dolar fazla vererek net hizmet ihracatçısı konumunda bulunuyoruz. Özellikle turizmde, taşımacılıkta ve inşaat hizmetlerinde dış ticaret fazlası veriyoruz. TİM de bu araştırma ile 2023 hedefleri doğrultusunda Türk hizmet sektörünün gelişiminin görülmesine, potansiyelinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.” dedi.

TİM’in bu araştırması sayesinde, firmaların hem kendi sektörü içerisindeki konumunu, hem de genel sıralamasını ücretsiz olarak görmüş olacağını kaydeden TİM Başkanı “TİM’in yayınları ve sosyal medya aracılığıyla şampiyonların başarı hikâyelerini paylaşacağız. İlk 100 hizmet ihracatçısını sertifika ile ödüllendireceğiz. Katılımcı firmalara “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti ve Devlet Destekleri” ile ilgili eğitim vereceğiz” dedi.

Türkiye geneli ilk 10’a ve sektörlerin ilk 3’üne ödül verilecek

Araştırmaya katılan firmalar arasında Türkiye genelinde ilk 10 firma ile sektörlerindeki ilk 3 firmaya ödül vereceklerini belirten Büyükekşi “firmalarımız araştırmaya http://www.tim.org.tr/tr/500.html linki üzerinden online olarak başvurabilir. Araştırmaya başvurular beyan usulü olacak, ancak gerektiğinde destekleyici belgeler talep edilecek. Strateji Ofisimiz gerekli kontrolleri yaptıktan sonra başvuru süreci tamamlanacak” dedi.

Exit mobile version