Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İhracatçıya Yeşil Pasaport Verilmesi

İhracatçıya Yeşil Pasaport Verilmesi

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba444@mynet.com

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl kabul edilen 6728 sayılı kanunun 14.maddesinde yer alan düzenlemeyle 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14. maddesinin (A) bendine aşağıdaki paragraf eklenmişti. “Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir.”

Yapılan bu düzenleme sonrasında 23 Mart 2017 Tarih ve 30016 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2017/9962 sayılı ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin esaslar hakkında bakanlar kurulu kararı ile ihracat yapan firma yetkililerine hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin esaslar belirlendi. Alınan karar gereğince belirlenen tutarda ihracat yapan firma yetkililerine hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin esaslar:

Hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilecek kişiler 

Son üç takvim yılı itibarıyla, ilgili her takvim yılında ihracat yapmak şartıyla, yıllık olarak  belirtilen tutarda ihracat yapan firmaların yetkilileri. (26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir. Bu Karar uyarınca hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilmez.)

İhracat tutarı

Son üç takvim yılı itibarıyla, yıllık ortalama ihracatı

talep edilmesi ve şartları uygun olması halinde hususi damgalı pasaport verilecektir.

Firmaların belirlenmesi

Her yılın 15 Şubat tarihine kadar Ekonomi Bakanlığınca resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak, kararda belirtilen tutarda mal ihracatı yapan ve hususi damgalı pasaport talebinde bulunabilecek firmalar, Ekonomi Bakanlığı bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirecek.

Kimlere verilecek

İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanları hususi damgalı pasaport alabilecekler. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanları da aynı şekilde hususi damgalı pasaport alabilecekler.

Müracaat şekli

Hususi damgalı pasaport müracaatı için firmalar (İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken hazırlanan) talep formu ile firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine müracaat edilecektir.

Müracaat sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulan ve imzalanıp ihracatçı birliğine  ibraz edilen  talep formundaki tüm bilgilerin tam ve doğru olarak doldurulduğuna ilişkin kontroller yapıldıktan sonra form bölge müdürlüğüne sunulur. Bölge müdürlüğünce onaylanan talep formu ve gerekli diğer belgelerle birlikte hususi damgalı pasaport müracaatının şahsen yapılması gerekmektedir.

Hususi Damgalı Pasaportlar kimlere verilir 5682 sayılı pasaport kanunun 14/A maddesinde belirlenmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi  eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. (Ek cümle: 19/10/2005 – 5411/168 md.) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.

14.08.2014 tarih ve 29088 sayı ile yayımlanan Pasaport Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7. maddesinde “Hususi pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranır” hükmü yer almaktadır. Buna göre, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14/A maddesi ile Pasaport Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7. Maddesinde belirtilen şartların tamamını taşıyanların hususi damgalı pasaport alması mümkün bulunmaktadır.

Exit mobile version