Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2016/IV Ödemeler Dengesi ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu

2016/IV Ödemeler Dengesi ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu

1- Cari İşlemler Hesabı

2016 yılının dördüncü çeyreğinde, dış ticaret dengesindeki iyileşme eğiliminin devam etmesine karşılık, turizm gelirlerindeki düşüşe bağlı olarak hizmetler dengesindeki yaşanan bozulma nedeniyle cari işlemler açığı sınırlı bir miktarda yükselmiştir. Yılın son çeyreğinde 8,1 milyar ABD doları düzeyinde cari işlemler açığı verilmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler açığı ise 0,1 milyar ABD doları düzeyinde kalmaktadır. Bu dönemde dış ticaret dengesi 0,7 milyar ABD doları iyileşirken, hizmetler dengesi 1,3 milyar ABD doları bozulmuştur. Birincil ve ikincil gelir dengesinde ise belirgin bir değişim olmamıştır.

Yıllık bazda incelendiğinde, 2016 yılı ikinci çeyreğinden itibaren cari açıkta gözlenen artış eğiliminin, 2016 yılı son çeyreğinde de devam ettiği görülmektedir. Bu dönemde yıllıklandırılmış cari açık bir önceki çeyreğe kıyasla 0,5 milyar ABD doları artışla 32,6 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Altın hariç cari açık ise 0,9 milyar ABD doları düşerek 34,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Öte yandan, altın ve enerji hariç yıllıklandırılmış cari işlemler açığı bir önceki çeyreğe kıyasla 0,2 milyar ABD doları düşerek 10,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Cari açığın en önemli belirleyicisi olan dış ticaret açığı yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre 0,7 milyar ABD doları düşüş göstermiş ve 9,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Altın hariç bakıldığında, iyileşme 2,1 milyar ABD doları olmaktadır. Altın hariç yıllıklandırılmış dış ticaret dengesi yılın son çeyreğinde 42,6 milyar ABD doları düzeyinde olmuştur.

1-1 Mal İhracatı

Jeopolitik gelişmeler ve küresel talepteki zayıf seyir ihracat artışlarını kısıtlasa da AB ülkelerindeki ılımlı iç talep koşullarının desteğiyle, 2016 yılı son çeyreğinde ihracat reel ve nominal bazda artmıştır. İhracat fiyatlarındaki düşüşün yavaşlaması da nominal ihracat artışını destekleyen bir unsur olmuştur. Bu dönemde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 artarak yıllık 142,6 milyar ABD dolarına ulaşırken, reel olarak yüzde 5,7 oranında artış göstermiştir. 1,7 milyar ABD doları tutarındaki altın ihracatının etkisi dışlandığında, nominal ve reel bazda ihracat artışları sırasıyla yüzde 2,4 ve 3,9 olmuştur.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler de, yılın son çeyreğinde reel ve nominal bazda hem toplam hem de altın hariç ihracattaki artış eğilimine işaret etmektedir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış ihracat bu dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,9; altın hariç ihracat yüzde 1,7 oranında artmıştır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version