Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik

(*)

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

MADDE 1- 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 8 inci maddesine yedinci fıkra eklenmiştir.

“(7) Başkanın görevinde olmadığı durumlarda tüketici hakem heyetinin yazışmaları başkanın görevlendireceği bir raportör tarafından yapılır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin “Çalışma Usul ve Esasları” başlıklı dördüncü bölümüne 11 inci maddeden önce gelmek üzere aşağıdaki “Tüketici bilgi sistemi” başlıklı 10/A maddesi eklenmiştir.

Tüketici bilgi sistemi

MADDE 10/A – (1) Tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerinde Tüketici Bilgi Sistemi kullanılır. Sistemin herhangi bir sebeple kullanılamadığı durumlarda yapılan başvurular daha sonra sisteme kaydedilmek üzere kabul edilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – (1) Başvurular şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.

(2) Uyuşmazlıklarla ilgili başvuru, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Bakanlığın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir. Başvuru formu kullanılmadan yapılan başvurularda; başvuru sahibinin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri, talebi ve TL cinsinden uyuşmazlık değeri ile şikayet edilene ilişkin bilgilere yer verilmesi zorunludur. Uyuşmazlık değerinin döviz cinsinden olması durumunda, söz konusu değer başvuru tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının belirlediği efektif döviz satış kuru esas alınarak Türk Lirasına çevrilir.

(3) Elektronik ortamda yapılan başvuruların Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılması zorunludur. Bu başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması gerekir.

(4) Elektronik ortamda yapılan başvurularda, başvuru sahibinin onay vermesi şartıyla, başvuruya ilişkin bildirimler Tüketici Bilgi Sistemi ile başvuru sahibinin tercih ettiği yöntemle yapılır. Başvuru sahibinin tercih ettiği yöntemle yapılan bildirimi izleyen beşinci günün sonunda bildirim yapılmış sayılır. Başvuru sahibi Tüketici Bilgi Sistemi ile bildirim yapıldığına ilişkin olarak kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirilir.

(5) Tüketici aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine başvuramaz. Aksi takdirde diğer taraf lehine derdestlik itirazında bulunma hakkı doğar.

(6) Tüketicinin aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak aynı tüketici hakem heyetine birden fazla başvuru yapması durumunda da beşinci fıkra hükümleri uygulanır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasının sonuna “Geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde sunulamayan bilgi ve belgeler itiraz aşamasında tüketici mahkemesinde ileri sürülemez.” cümlesi eklenmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “raportör tarafından hazırlanan rapor ve” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasına “tüketici hakem heyeti” ibaresinden sonra gelmek üzere “başkanı” ibaresi ile altıncı fıkra eklenmiştir.

“(6) Başkan, üye ve raportörler tüketici hakem heyetlerinde bilirkişi olarak görevlendirilemez.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrasına “uyuşmazlık bedelinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve başvuru sahibinin talebinin” ibaresi eklenmiş ve üçüncü fıkranın son cümlesi fıkra metninden çıkarılmıştır.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki “Ek-2’de” ibaresi “Bakanlığın internet sayfasında” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesine üçüncü fıkra eklenmiştir.

“(3) Kendilerine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken taraflara ve elektronik yolla tebligat almak isteyenlere kayıtlı elektronik posta yolu ile tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligat muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Elektronik tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde bu yönetmelikte belirtilen usulle tebligat yapılır.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin “İstatistiki bilgiler” başlıklı 29 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin ekindeki “EK-1 BAŞVURU FORMU” ve “EK-2 KARAR TUTANAĞI” Yönetmelik metninden çıkarılmıştır.

MADDE 12- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

(*) TASLAK

Exit mobile version