Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bankalarımız 2016 Yayımlandı

Bankalarımız 2016 Yayımlandı

Ekonomik Gelişmeler ve Bankacılık Sistemi, 2016

Dünya ekonomisi

Küresel ticaret hacminde toparlanma yavaş

Dünya ekonomisi 2016 yılında, öngörülerin bir miktar altında, yüzde 3,1 oranında büyümüştür. Gelişmiş ülkelerde büyüme hızı yüzde 1,6 olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızı yüzde 4,1 düzeyinde aynı kalmıştır. Dünya ticaretinin büyümesindeki yavaşlama 2016 yılında da devam etmiş, artış hızı yüzde 2,2 olmuştur.

Enflasyonda sınırlı bir yükselme oldu

Enflasyon oranı, gelişmekte olan ülkelerdeki artışına karşın, hedeflenen seviyelerin altında seyretmeye devam etmektedir. Enflasyon gelişmiş ülkelerde, yüzde 0,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde de enflasyon oranları yüzde 4,5 civarında seyretmiştir.

Dolar değer kazandı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaya başlaması, ABD’de uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesine ve doların küresel piyasalarda güçlenmesine yol açmıştır. Fed yılın son toplantısında 2007 küresel krizinin ardından ilk defa politika faiz oranını yükseltmiştir.

Politik beklentilerde gündem değişti

Özellikle gelişmiş ülkelerde politik belirsizlikler artmıştır. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı yönünde sürecin başlaması Birliğin geleceğine ilişkin tartışmaların artmasına yol açmıştır. Yılın sonuna doğru ise ABD’de Donald Trump’ın yeni başkan seçilmesi ABD’nin ekonomi politikalarındaki değişikliklerin ve buna bağlı olarak küresel ticaret üzerindeki etkilerinin henüz bilinmemesi öngörülebilirliği etkilemiştir.

Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çkışı devam etti

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerden net sermaye çıkışı daha az olmakla birlikte 2016 yılında da devam etti. Sermaye çıkışı 130 milyar dolar olmuştur. Sermaye çıkışı küresel bazda para ve sermaye piyasalarında dalgalanmalara neden olmuş, gelişmekte olan ülke paraları rezerv paralar karşısındaki baskı altında kalmıştır

Türkiye Ekonomisi

Türkiye açısından zorluklarla dolu bir yıl oldu

Küresel, bölgesel ve yerel kaynaklı olmak üzere çok sayıda olumsuz faktör 2016 yılında ekonomik performansı önemli ölçüde etkilemiştir. Yıl ortasında, demokrasinin maruz kaldığı 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi piyasalarda şok etkisi yapmıştır. Darbe girişimi ardından Olağan Üstü Hal (OHAL) ilan edilmiştir. Artan terör olaylarının ve Suriye kaynaklı gelişmelerin turizm sektörünü olumsuz etkilemesi, cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırlandırmıştır. ABD Merkez Bankası’nın genişletici para politikalarını sınırlandırmaya dönük açıklamaları ve adımları faiz oranlarını yukarı yönde baskılamış; TL’nin değer kaybı hızlanmıştır.

Kaynak: TBB

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version