Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mayıs Ayında İhracat Artışı Yüzde 15’e Yakın Bir Oranla Gerçekleşecek

İhracatçılar ilk 6 ayda istihdam artışında 100 bin rakamını aşacak

İhracatçı Eğilim Araştırması 2017 1. Çeyrek Gerçekleşme ve 2. Çeyrek Beklentilerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Araştırma, firmaların 1. Çeyrekte 44 bine yakın yeni istihdam yarattığına işaret ediyor. Yılın ilk yarısında 100 bin rakamını aşacağımıza inanıyoruz” dedi. Büyükekşi, haziran sonu dolar kuru öngörüsünün 3,72 olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Mayıs ayında ihracat artışı yüzde 15’e yakın bir oranla gerçekleşecek. 3 yıl aradan sonra ihracatın büyümeye net katkısı olacak. 1. Çeyrek büyümesinde 1,5 puan payı olacak” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İhracatçı Eğilim Araştırması 2017 1. Çeyrek Gerçekleşme ve 2. Çeyrek Beklentilerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katıldığı basın toplantısıyla açıkladı. Araştırma sonuçlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Araştırmamıza katılan firmalardan elde ettiğimiz verilere göre yaptığımız hesaplamalar, 1.çeyrekte %2 civarında bir istihdam artışı gösteriyor. Bu da ilk çeyrekte ihracatçılarımızın 44 bine yakın yeni istihdam yarattıklarına işaret ediyor” diye konuştu. Araştırmaya katılan firmaların yarıya yakınının 2. çeyrekte istihdamlarını daha da arttıracaklarının söylenebileceğini ifade eden Büyükekşi, “Dolayısıyla 44 bin rakamı daha da yukarı çıkacak. Yılın ilk yarısında 100 bin rakamını aşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Firmalara neden istihdamlarını daha da fazla artıramadıklarının sorulduğunu aktaran Büyükekşi, “En önemli sorun olarak kalifiye personel bulma sorunu karşımıza çıkıyor. Meslek liselerinde ve üniversitelerde alınan eğitim kalitesinin artırılması, istihdamı da doğrudan etkileyecek etmenler olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Yeni pazarlara girme oranı oldukça iyi düzeyde

Araştırmaya katılan firmaların yarısının birinci çeyrekte yeni bir pazara girdiklerini söylediğini anlatan Büyükekşi, “Yeni pazarlara girme oranı oldukça iyi düzeyde” dedi. 2. çeyrekte

hedeflenen ilk 4 bölgenin Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Amerika olduğunu belirten Büyükekşi, “En fazla hedeflenen ilk 3 ülke ABD, Almanya ve Rusya oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Haziran sonu dolar kuru öngörüsü 3,72

Firmaların haziran sonunda dolar kurunun 3,72, Euro kurunun ise 3,99 olacağını öngördüğünü söyleyen Büyükekşi, “Yani firmalarımız, verdikleri tekliflerde, ihracat faaliyetlerinde bu öngörü ile hareket ediyorlar. Bunun yanında 2. çeyrekte enflasyonun tek haneli rakamlara düşeceğini, büyümenin ise %3 civarında geleceğini öngörüyorlar” dedi.

Başlıca sorunlar arasında KDV iade ödemeleri ve gümrüklerde gecikme var

Araştırmaya katılan firmaların gündeme getirdiği başlıca sorunları da aktaran Büyükekşi, şunları söyledi: “Firmalarımızın %11’i herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ilettiler. En önemli sorun olarak ise döviz kurlarındaki oynaklık karşımıza çıkıyor. Bunu teşviklerin yetersizliği, hammadde ve aramalı fiyatları ve lojistik maliyetleri takip ediyor. Hedef ülkelerle yaşanan siyasi sorunların ise ihracatçılarımızın yaklaşık dörtte birini etkilediğini görüyoruz.

“Bunun yanında firmalarımızın ciddi bir şekilde KDV iadesi sorunu yaşadıklarını görüyoruz” diyen Büyükekşi, “Bunu biz daha önce Maliye Bakanımız ile görüştük. Bu alanda ciddi iyileşme de sağlandı. Ama yeniden ‘bu çerçevede daha fazla ne yapılabilir’ konusunda bir çalışma içindeyiz kendilerine de ileteceğiz” diye konuştu.

Mayıs ayı ihracat artışı yüzde 15’e yakın olacak

Basın toplantısında çeşitli değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Mayıs ayında ihracat artışı yüzde 15’e yakın bir oranla gerçekleşecek” dedi. 2017 1. Çeyrek Büyüme rakamının yüzde 4 çıkmasının beklediğini ifade eden Zeybekci, “3 yıl aradan sonra ihracatın büyümeye net katkısı olacak. Büyümede 1,5 puan payı olacak” diye konuştu.

Mayıs ayı sonunda Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette hiçbir engel kalmayacağını söyleyen Zeybekci, “Domates sembol haline geldi. Bildiğini gibi Rusya kendi domates üretimini yapmak istiyor” dedi. Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde ABD Ticaret Temsilcisi ile bir araya gelme kararı alındığını belirtti.

Exit mobile version