Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Çalışanlara Verilen Gıda Paketlerine Vergi

Çalışanlara Verilen Gıda Paketlerine Vergi

İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir
ismail.kokbulut@bdo.com.tr

Özellikle Ramazan ayında şirketler veya ticari işletmeler çalışanlarına yönelik gıda paketi gibi yardımlarda bulunmakta. Çalışanlara yapılan bu tür yardımlar ilave bir vergi yükü getirmekte. Çalışanlara verilen gıda vs. türündeki pakette herhangi bir kesinti yapılamadığı için ilave vergi yükü işveren üzerinde kalmaktadır.

Çalışanlara yapılan gıda paket yardımları vergi kanunlarında “ayni ücret” olarak kabul edilmektedir. İşletmelerde hazırlanan Ramazan paketleri çalışanlara dağıtıldığında veya nakdi olmayan başka bir tür yardımda bulunulduğunda, bu yardımlar ücret sayılmakta ve vergilendirilmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu‘nda ücret; “İşverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir” şeklinde tanımlanmıştır. Ücretin tanımından açıkça anlaşılacağı üzere para ile (nakit) ödeme dışında “ayniler ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler” de ücret olarak kabul edilmektedir.

Dolayısıyla Ramazan paketi için ödenen tutarlar (KDV dahil), çalışanlara ödenmiş net ücret olarak kabul edilecektir. Paketleri dağıtan işletmelerin bu paketler için ödemiş oldukları KDV’yi indirim konusu yapmamaları gerekmektir. Daha sonra bu tutarın brütleştirilerek çalışanın o aydaki ücret matrahına eklenmesi ve ücret geliri olarak vergilemeye tabi tutulması gerekmektedir. Böylece Ramazan paketi bir yandan ayni ücret olarak vergilenecek diğer taraftan da işletme açısından gider kaydedilmiş olacaktır. Örneğin 150 TL+ % 8 KDV bedelle alınmış bir paket için net ücret (150 +12=) 162 TL kabul edilip brütleştirilecek. Ramazan paketi şeklinde yapılan yardımlar SGK primlerinin hesabına esas tutulacak tutarın tespitinde dikkate alınmayacak. Ancak Gelir Vergisi kesintisi ve Damga Vergisi’ne tabi olacaktır.

Çalışanlarına gıda vs. gibi yardım yapan işletmeler bir noktada ilave vergi yükü ile karşı karşıya kalmakta. Bu tür yardımların ücret olarak değerlenip ilave bir vergiye tabi olması birçok kişiye makul gelmiyor. Ramazan ayında hayır amaçlı yapılan gıda bağışlarının belli şartlarla vergi avantajı varken bu yardımları çalışanlarınıza yaptığınız zaman ilave bir yük çıkıyor. Bu konunun özellikle Gelir Vergisi Kanunu’nun yeniden yazılması aşamasında düzeltilmesinde fayda var. Böylelikle çalışana yapılan bu tür desteklerin ücret olarak vergilendirilmemesi çalışma barışına da katkı sağlayacaktır.

Exit mobile version