Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mayıs 2017 Fiyat Gelişmeleri

Mayıs 2017 Fiyat Gelişmeleri

ÖZET

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,45 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,15 puan azalarak yüzde 11,72 olmuştur. Bu dönemde gıda enflasyonundaki yukarı yönlü seyir devam etmiştir. Enerji enflasyonundaki düşüş Mayıs ayında da sürerken hizmet enflasyonunda yükseliş kaydedilmiştir. Temel mal grubunda Türk lirasındaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkileri hissedilmeye devam etmiştir. Bununla birlikte, giyim fiyatlarında yöntem değişikliğinden kaynaklanan geçici faktörler temel mal grubunda enflasyonu düşürücü yönde etki yapmıştır. Söz konusu geçici etkiler arındırıldığında enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir düşüş olduğu gözlenmiştir.

DEĞERLENDİRMELER

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,45 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,15 puan düşerek yüzde 11,72 olmuştur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları nispeten yatay seyrederek sırasıyla yüzde 9,19 ve 9,38 olarak gerçekleşmiştir. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda grubu katkısının 0,22 puan arttığı, enerji grubu katkısının ise 0,30 puan azaldığı görülmüştür. Temel mal ve hizmet gruplarının katkısında ise önemli bir değişim olmamıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde ana eğilimde düşüş gözlenmiştir. Bu dönemde hizmet grubunun eğilimi yatay seyrederken temel mal grubunun eğilimi, giyim fiyatlarına bağlı olarak, belirgin oranda yavaşlamıştır. Giyim enflasyonundaki yavaşlama büyük ölçüde yöntemsel değişiklikten gelen geçici etkileri yansıtmaktadır. Bu etkiler dikkate alındığında ana eğilimdeki iyileşmenin daha sınırlı olduğu gözlenmektedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version