Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Temmuz 2017 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

Temmuz 2017 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

GÜVEN ENDEKSLERİ

Mayıs ayında 109,2 seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran’da 112,4 olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü. Mevsimlikten arındırılmış RKGE ise Haziran döneminde 4 puanlık bir artışla 108,8 olarak kaydedildi. Öte yandan Mayıs ayında 72,8’e yükselen olan Tüketici Güven Endeksi (TGE), Haziran’da %3,8 oranında azalarak 70 oldu. TGE’nin Haziran performansında, hanenin maddi durum beklentisi, tasarruf etme ihtimali, genel ekonomik durum ve işsiz sayısı beklentilerindeki gelişimlerin her biri aşağı yönlü etki yaptı.

Reel Kesimin Beklentileri İyileşti

Tüketici Güveni Haziran’da Zayıfladı

SANAYİ SEKTÖRÜ

Sanayi sektörünün öncü göstergelerinden İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) Haziran verileri açıklandı. Buna göre KKO, Haziran ayında %79 olarak gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puan artış kaydetti. Böylece oran, bu dönemde yeni bir zirveye ulaşmış oldu. Oranın yıllık gelişiminde, dayanıklı tüketim malları, ara malları ve sermaye malları grupları pozitif etki yaptı. Mevsimsellikten arındırılmış KKO ise, bu dönemde 0,3 puanlık bir düşüşle %78,6 olarak gerçekleşti.

Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü Oran Haziran’da %79 Oldu

İŞGÜCÜ PİYASALARI

Şubat döneminde %12,6 olan işsizlik oranı, Mart’ta %11,7’ye geriledi. Oran böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,6 puan artış sergilerken, erkeklerde %10,5, kadınlarda %14,3 oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise, 0,2 puan düşüşle %11,5’e geriledi. Öte yandan veriler, Mart döneminde istihdam oranının önceki yılın aynı dönemine göre değişmeyerek %46,1 olduğunu, işgücüne katılma oranının ise 0,9 puan artışla %52,2 olarak kaydedildiğini gösterdi. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,9 olurken, kadınlarda %32,9 düzeyinde gerçekleşti.

Mart döneminde ayrıca genç işsizlik oranı %21,4, tarım dışı işsizlik oranı ise %13,8’e geriledi.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version