Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İran’la Ticarette Yeni Dönem

İran’la Ticarette Yeni Dönem

Türkiye 50 milyar dolarlık hedefle, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yatırımcı ve ihracatçılardan oluşan heyetle İran’a çıkarma yaptı. Türkiye’nin dünyada açacağı 20 ticaret merkezinin ilki, İran’ın başkenti Tahran’da açıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yle İran İletişim Bakanı Mahmut Vaizi, geçen yıl itibarıyla iki ülke arasında 10 milyar dolara ulaşan ikili ticaretin artırılması için hedef yükseltti ve iki tarafın işadamlarına müjdeli haberi verdi.

TİCARET MERKEZİ AÇILDI

Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamındaki ürün sayısı artırılması beklenirken ve serbest ticarete geçilmesi hedefleniyor. Bakan Zeybekci İran’a yaptığı ziyaret kapsamında İran Sanayi ve Maden Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve İran İletişim Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi. Zeybekci burada Tahran’da faaliyete geçecek olan Türkiye Ticaret Merkezi’nin (TTM) açılışını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile beraber gerçekleştirirken, Türkiye-İran İş Forumu’nda bir konuşma yaptı. Görüşmelerde 3 yıl önce imzalanan tercihli ticaret anlaşmasına daha fazla ürünün dahil edilmesi için görüş alışverişinde bulunuldu. Şu an listede iki ülkeden toplam 265 ürün var.

ENGELER KALDIRILMALI

Vaizi’yle basın toplantısı düzenleyen Bakan Zeybekci, 2015 yılında imzalanan TTA’nın sonuçlarının alındığını belirten Zeybekci, ”Ana fikir İran, Türkiye arasında ticaretinin önünde hiçbir engelin olmaması, serbest ticaret anlaşmasının başlaması. Ulaştırma ve gümrüklerdeki engeller kaldırılmalı. TTA’yı devreye soktuk ve sonuçlarının alıyoruz” dedi.

İHRACAT YÜZDE 39 ARTTI

İki yıl önce yürürlüğe giren TTA ile geçen yıl Türkiye’nin İran’a ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 39 artarak 725 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıktı. Bu yılın ilk 5 ayında İran’a ihracat TTA kapsamındaki ürünlerde yüzde 8 artarak 391 milyon dolara çıktı. TTA kapsamında İran’dan yapılan ithalat ise 2016’da yüzde 42 artarak 32 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Exit mobile version