Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hazine Taşınmazları Kentsel Dönüşümde Kullanılıyor

Hazine Taşınmazları Kentsel Dönüşümde Kullanılıyor

Hazine taşınmazları ülkemizdeki şehirleşme faaliyetleri kapsamında önemli bir role sahiptir. Yaşam alanlarımızın depreme karşı dayanıksız binalar ve gecekondulardan temizlenmesi için birçok ilimizde kentsel dönüşüm ve gelişim alanları ilan edilmektir. Belediyeler eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi,  kentin tarihi ve kültürel dokusunun korunması veya deprem riskine karşı tedbirler alınması amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulamaktadır.

Bu uygulamalar kapsamında kentsel dönüşüm ve gelişim alanı içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller harca esas değer üzerinden belediyelere devredilmektedir. Bu kapsamda 2011 yılından bugüne kadar 18 ilimizde toplam 36 milyon metrekare yüzölçümlü bin 151 adet taşınmaz belediyelere devredilmiştir. Devredilen hazine taşınmazları konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturulmak için kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra, uygulama başlangıcı olan 2013 yılından 2017 yılına kadar 31 milyon m² yüzölçümlü 42 adet rezerv yapı alanı yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, ayrıca 576 bin m² yüzölçümlü 64 adet zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan riskli alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilmiştir.

Exit mobile version