Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ağustos 2017 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

Ağustos 2017 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

GÜVEN ENDEKSLERİ

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre yüzde 2,6 düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 109,5 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış RKGE de aynı şekilde aylıkta yüzde 1,0 düşerken yıllıkta yüzde 1,9 artışla 107,7 değerini aldı. Reel Kesim Güven En-Kesim Güven Endeksi’nin detaylarına bakıldığında gelecek 3 aya ilişkin ihracat sipariş miktarında aylık bazda yüzde 2,2 artış olurken sabit sermaye yatırım harcamalarının yüzde 1,0 arttığı görülmekte. Tüketici Güven Endeksi (TGE), bir önceki aya göre yüzde 1,9, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artarak Temmuz ayında 71,3’e yükseldi. 2016 yılının ilk yedi ayında 68,4 olan güven endeksi ortalaması 2017 yılının aynı döneminde 69,4’e yükseldi, ikinci çeyrekte 71,4 olan ortalamaya yakın bir seviyeden üçüncü çeyreğe başlangıç yaptı.

SANAYİ SEKTÖRÜ

Temmuz ayı Kapasite Kullanım Oranı (KKO) bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalarak 79’dan 78,7’ye gerilerken geçen yılın aynı ayına göre artış yüzde 1,2 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında da bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalırken bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 78,4 değerini aldı. Mal gruplarına göre KKO oranlarına bakıldığında dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecekler ile yatırım malları grubu hariç diğer alt gruplarda aylık bazda azalış söz konusu. En büyük azalış yüzde 1,9 ile dayanıklı tüketim malları grubunda. Yatırım malları grubu ise yüzde 0,2 ile sınırlı bir yükseliş gösterdi.

İŞGÜCÜ PİYASALARI

Nisan ayında işsizlik bir önceki aya göre 120 baz puan gerileyerek yüzde 10,5 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 9,3 düzeyindeydi. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 11 olan Tarım Dışı işsizlik bir önceki aya göre gerileme göstermiş olsa da yüzde 12,4 oldu, işgücüne katılım oranı ise önceki yılın aynı dönemine göre 70 baz puan artış göstererek yüzde 52,7 olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 20 baz puan gerileyerek yüzde 11,3 olurken geçen yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 10,0 düzeyindeydi. Tarım dışı işsizlik de bir önceki aya göre 20 baz puan gerileyerek yüzde 13,4 olurken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 11,9 düzeyinde gerçekleşmişti. Genç nüfusta işsizlik ise Ocak ayında gördüğü yüzde 24,5 düzeyinden yüzde 19,8’e geriledi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 16 düzeyindeydi.

PARA POLİTİKASI ve ENFLASYON

Para Politikası Kurulu (PPK) faizlerde beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. Marjinal fonlama oranını (üst bant) yüzde 9,25’te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25’te, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8’de ve Geç Likidite Penceresinden gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 12,25’te sabit tutarak sıkı para politikası duruşunu korudu. Yayınlanan metinde tek değişen bir önceki toplantı metninde “Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir.” şeklinde yer alan ifadenin “Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyet gücünü korumaktadır.” şeklinde değişmiş olması. PPK, enflasyon beklentileri, fiyat lama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini de bildirdi. Temmuz ayında TÜFE beklentilerin üzerinde yüzde 0,15 artarken yıllık enflasyon yüzde 10,90’dan yüzde 9,79’a geriledi. Merkez Bankası Beklenti Anketi’nde aylık beklenti yüzde 0,18, piyasa beklentisi ise yüzde 0,05 artış şeklindeydi. Plizmetler grubu yüzde 1,26 artarken, mal grubu enflasyonunun aylık bazda yüzde 0,33 gerilediği görüldü. Hizmet enflasyonu üzerinde döviz kuru, akaryakıt ve gıda fiyatlarından kaynaklanan maliyet artışlarının yanı sıra genel enflasyona endeksleme davranışının etkileri devam etmekte.

Tamamı İçin Tıklayınız

 

Exit mobile version