Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization)

EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortization)

Burçin KAYA
SMMM – İç Denetçi
Mali Hukuk Bilim Uzmanı
burcinkaya@gmail.com

Türkçe karşılığı FAVÖK (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılan EBITDA genel olarak işletmenin faaliyet kârlılığına daha reel sonuçlar ortaya koyabilmek için amortismanların eklenmesi anlamına gelmektedir. Verimlilik ve kârlılık ölçüsü olarak kullanılan bu değer içerisinden amortismanları çıkardığımızda EBIT (Earnings Before Interest, Taxes) ortaya çıkmaktadır ki bu değerde bazı sektörlerdeki yatırımcılar için büyük önem arzetmektedir.

Bir işletme yöneticisi iseniz en sık kullanmanız gereken bir hesaplamadır EBITDA. İşletmelerin ayakta durmaları sürdürülebilir kârlılık ile mümkün olduğundan, bu durumu bizlere en iyi gösteren değerler arasında yer almaktadır. İşletme yöneticileri yaptıkları faaliyetlerden elde ettikleri başarıyı kendi gözleri ile görebilmek adına bu hesaplamadan faydalanmaktalardır. Çünkü bu hesaplamalar sonrasında EBITDA’nın değeri yöneticilere ışık tutacak ve işletme ile ilgili olarak alacakları aksiyonlara yön verecektir.

Özellikle 1980 sonrasında uluslararası vergi çeşitliliği ve ülkeler arasındaki vergilendirme farklılıkları dolayısı ile gelişen ve sonrasında değişik konseptlerde karşımıza çıkan EBITDA işletmelerin devir alınmalarında, yatırımların bu işletmelere yönlendirilmesinde önem arzetmektedir. Tabi ki EBITDA sonucunu içinde bulunulan sektöre göre değerlendirmekte fayda vardır. Esas olarak gelecekteki nakit akışının tahminlemesi işlemi ile paralel hareket eden bu değerin işletmenin bulunduğu sektör ortalama değerinin altında olması, bu işletmelerin devirlerinde tercih edilen bir veri olarak kabul edilmektedir. Bu açıklamalar çerçevesinde EBITDA gerek işletme devirlerinde gerekse başkaca operasyonlarda işletmenin net değerini görmemizi ve işletmenin içerisinde bulunduğu sektöre göre bu değerleri yorumlayabilmemize olanak sağlayan objektif bir ortam hazırlamaktadır.

İşletme ile ilgili olarak alınacak aksiyonlarda bu değer çok faydalıdır ancak yeterli değildir. Çünkü bu değerinde yetersiz kaldığı alanlar bulunmaktadır. Bunları kısaca sıralarsak;

EBITDA’ yı bir örnek ile anlamaya çalışırsak;

ÖRNEK :

İşletmenin ayrıntılı gelir tablosu aşağıdaki gibidir.

Brüt Satışlar        : 10.000
İskontolar            : (2.000)
Net Satışlar     : 8.000
AR-Ge Giderleri : (500)
PSDG                    : (3.000)
Amortisman Giderleri : (1.500)
Faaliyet Kârı : 3.000
Faiz Giderleri       : 1.000
Vergi Öncesi Kâr : 2.000
Ödenecek Vergi   : 400
Net Kâr                  : 1.600

Yukarıda verilen bilgilere göre EBITDA kaçtır?

ÇÖZÜM:

İşletme ile ilgili yukarıdaki gibi bir bilgi ile karşılaştığımızda yapmamız gereken aslında EBITDA’nın açılımından yola çıkmaktadır.

Net kârın üzerine ödenecek vergiyi, faizi ve amortismanı eklediğimizde EBITDA’ya ulaşabiliriz.

1.600+400+1.000+1.500 = 4.500 TL şeklinde bulunabilir.

Bu da işletmemizde yapacağımız yatırım, kredi ve yönetim analizlerine yön vererek doğru kararlar alınmasını sağlayacaktır.

Exit mobile version