Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

TİM Başkanı Büyüme Verilerini Değerlendirdi

TİM Başkanı Büyüme Verilerini Değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017 yılı 2. Çeyrekte açıklanan %5,1’lik büyüme verisini değerlendirdi. Net  dış ticaretin büyümeye 1,7 puanlık katkı sağladığını belirten Büyükekşi şunları söyledi:

“Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte büyüme temposuna devam ederek yüzde 5,1 büyüme kaydetti. İlk çeyrek büyümemiz de yukarı yönlü olarak %5,2’ye revize edildi. İhracatın ikinci çeyrekte de pozitif katkı sağlamasıyla 2017’yi İhracatta Atılım Yılı ilan etmekle çok doğru bir karar vermiş olduğumuzu bir kez daha gördük. Net dış ticaret ikinci çeyrekte de ilk çeyrektekine benzer şekilde büyümeye 1,7 puan katkı sağladı. Böylece TİM verilerine göre 10 aydır artan ihracatımız büyümenin ana motoru oldu.

%5,1’lik büyüme verisi, ülkemizin Avrupa’da verisi açıklanan ülkeler arasında en çok büyüyen 4. ekonomi olduk. 2nci çeyrekte Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi büyük ekonomilerden daha hızlı büyüdük. 19 üyeli Euro bölgesi %2,3 büyürken, 28 üyeli AB ise sadece %2,4 büyüdü. %5,1’lik büyüme ile Türkiye, Avrupa’nın en başarılı ekonomilerinden biri olduğunu ispatlamış oldu.

Önceki çeyrekte olduğu gibi, açıklanan her büyüme verisi, yılsonu beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesine yol açıyor. Birçok kredi derecelendirme kuruluşunun yılbaşında %3 seviyelerindeki büyüme tahminlerini %4-5 bandına yükselttiğini görüyoruz.

İnşallah daha fazla üreterek, daha fazla ihraç ederek, daha fazla istihdam sağlayarak bu büyüme eğilimini devam ettireceğiz. İlk 2 çeyrekte %5’i aşan ekonomimizin üçüncü çeyrekte çok daha yüksek seviyelerde büyüyeceğini öngörüyoruz. Başta sanayi üretimi olmak üzere birçok öncü gösterge de bunu doğrular nitelikte. İhracatımız da yine aynı şekilde büyümeye pozitif katkı sunmaya devam edecek.

3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 67 bin ihracatçı firmanın temsilcisi TİM olarak, başta ihracatçılarımız olmak üzere, ülkemizin büyümesine katkı sağlayan, alın terini akıl teri ile birleştirerek canla başla çalışan tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz. İhracatçılar olarak büyümeye bu denli büyük bir katkı vermemizi sağlayan Sayın Ekonomi Bakanımıza ve Hükümetimize de ayrıca şükranlarımızı sunuyoruz.”

Exit mobile version