Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İhracatımız Yarıyıl Büyümemize 2 Puan Katkı Verdi

İhracatımız Yarıyıl Büyümemize 2 Puan Katkı Verdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İhracatçı Eğilim Araştırması 2017 yılı 2. Çeyrek Gerçekleşme ve 3. Çeyrek Beklentilerini açıkladı. Araştırma sonuçlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “ilk 6 ayda yüzde 8,2 artan ihracatımız, yarıyıl büyümemize 2 puan katkı verdi. 3. Çeyrek büyümemiz ihracatımızın katkılarıyla yüzde 7’ler seviyesinde gerçekleşecek” diye konuştu.

Araştırmaya katılan firmaların yarısından çoğunun 2. çeyrekte istihdamlarını artırdıklarını ifade eden Büyükekşi, “Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılının kalanında da ihracatımızdaki artış istihdam verilerine olumlu yansımayı sürdürecek” dedi.

Küresel gelişmelerin ihracata etkisini sorduklarını aktaran Büyükekşi, “En önemli sorun siber saldırlar. Bu durum sadece firmalarımızın kendi sistemlerini etkilemedi. Aynı zamanda tedarikçisi oldukları büyük ölçekli Avrupa ve ABD firmaları bu saldırılardan çok ciddi anlamda etkilendi. Bu da firmalarımızın ihracatlarında yavaşlamaya sebep oldu” şeklinde konuştu.

Yeni pazarlara girme oranı artıyor

Bir önceki çeyrekteki araştırmaya katılan firmaların yüzde 49’unun yeni bir pazara girdiği cevabını verdiğini hatırlatan Büyükekşi. “Bu çeyrekte bu oran yüzde 57’ye yükseldi. Firmalarımızın çoğu, daha önce ihracat yapmadıkları pazarlara girerek ihraç pazarlarını çeşitlendirdi” dedi.

TİM olarak firmaların yeni pazarlara girmelerine destek olmak açısından “İhracat Pusulası” adıyla Güney Kore, Gana ve Rusya pazarlarıyla ilgili toplantılar yaptıklarını söyleyen Büyükekşi, bir sonraki etkinliğin 22 Eylül’de Irak ile ilgili olacağını ve tüm firmaları bu toplantılara davet ettiğini söyledi.

Hedef ülke Rusya

Araştırmada firmaların hedeflediği ülkelere bakıldığında, ihracatçıların ticaret heyetlerinde yer alarak en çok girmek istedikleri pazarların sırasıyla Rusya, Katar ve Almanya olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Rusya, düzelen ikili ilişkilerimiz sonrası yeniden ihracatçılarımızın radarına girmiş durumda. İlk 8 aylık verilere baktığımızda da bu toparlanmayı görebiliyoruz. Ocak – Ağustos döneminde ihracatımız Rusya’ya %52,6 artış kaydetti. Şimdiden tüm firmalarımızı Kasım ayında Rusya’ya düzenleyeceğimiz ticaret heyetimize davet etmek istiyorum” dedi.

Yeşil pasaportlar dağıtılmaya devam ediyor

TİM Başkanı “son 3 yıl içerisinde ortalama 1 milyon dolarlık ihracatı aşan 11 bin firmadan 14 bin yetkiliye yeşil pasaport verilecek. Bu pasaportların 5.600 tanesi sahiplerine teslim edildi. Kalan firmalarımızı da bir an önce pasaportlarını almaya davet ediyoruz.” dedi. Araştırmada firmaların %35’inin Yeşil Pasaport almaya hak kazandığını belirten Büyükekşi, bunların sadece %26,4’ünün şuan için pasaportlarını aldığını, alanların da ihracatlarının olumlu etkilendiğini belirtti.

Başlıca sorunlar arasında siber saldırılar var

Araştırmaya katılan firmaların küresel gelişmelerdeki başlıca sorunları da aktaran Büyükekşi, “En önemli sorun siber saldırlar. Bu durum sadece firmalarımızın kendi sistemlerini etkilemedi. Aynı zamanda tedarikçisi oldukları büyük ölçekli Avrupa ve ABD firmaları bu saldırılardan çok ciddi anlamda etkilendi. Bu da firmalarımızın ihracatlarında yavaşlamaya sebep oldu” dedi.

Yıl sonu dolar kuru beklentisi 3,67

Eylül ve yıl sonu itibariyle ihracatçıların kur, enflasyon ve büyüme beklentilerini açıklayan Büyükekşi, şunları söyledi: “Dolar kuru beklentisi Eylül sonu için 3,54, yıl sonu için 3,67, Euro için ise sırasıyla 4,13 ve 4,25 seviyeleri bekleniyor. Diğer taraftan, büyümeye baktığımızda firmaların yıl geneli büyüme beklentisi %5,2. TİM olarak biz de bu yıl yüzde 5’in üzerinde büyümeyi öngörüyoruz.”

Exit mobile version