Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vakıf Üniversitelerinin Mali Sorunları

Ali ÇAKMAKÇI

YMM, Bağımsız Denetçi

1982 yılında Ankara’da doğdu. 1999 yılında Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Okulu’nu bitirdi ve 2004 yılında Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl yapılan Hesap Uzmanları Kurulu giriş sınavında başarılı olmak suretiyle Hesap Uzman Yardımcılığı’na atandı. 2008 yılında yapılan yeterlik sınavında başarı göstererek üçlü kararname ile Hesap Uzmanlığı görevine atanmıştır. 6 yıl boyunca Bakana bağlı olarak üst düzey vergi incelemeleri, karapara soruşturmaları ve bilimsel çalışmalar konularında çalışmalar yaptıktan sonra, 2010 yılında görevinden istifa etmek suretiyle bir üniversitenin Mali İşler Koordinatörlüğü (CFO)’ne ve ilişkili bir şirketin Genel Müdür Yardımcılığı’na atanmıştır. 2012 yılında ise akaryakıt, inşaat, sigorta, hastane, üniversite gibi konularda faaliyette bulunan bir şirkete Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Ekonomi, özelleştirme, UFRS, vergi hukuku, ticaret hukuku, yükseköğretim mevzuatı gibi çeşitli hukuki alanlarda yazılmış ve ulusal yayın yapan dergilerde yayımlanmış yaklaşık 120 adet makalesi ve sunum çalışmaları bulunmaktadır.

Özelleştirme uygulamaları üzerine bilimsel tez çalışmaları ve “Üniversitelerin Mali Sorunları “ ile “Akaryakıt Sektörü Vergi Ve Mali Hukuk Uygulamaları” üzerine yazılmış (Seçkin Kitabevi) kitapları bulunmaktadır. YMM (2015) ve Bağımsız Denetim Sertifikalarına sahiptir.

Özel ilgi alanları şirket değerlemeleri, enerji piyasalarıdır. TTK, Vergi Hukuku gibi alanlarda çeşitli sunum çalışmalarında bulunmuştur.

Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim AŞ’de Vergi Bölüm Başkanı olarak (YMM) görev yapmaktıktan sonra TaxAduit YMM Şirketinin Kurucu Ortağı olarak görev yapmaktadır.

Yabancı dili İngilizce olup, evli ve bir oğlu bulunmaktadır

Kitap Hakkında

Günümüzde vakıf üniversiteleri hızla artarken, bu kurumların mali hususları üzerindeki sorunlar basta vergi hukuku olmak üzere hep gözardı edilmiştir. Özellikle, vergi hukukunda tam olarak tanımının yapılamaması dolayısıyla ortaya çıkan çeşitli vergisel sorunlar, arazi tahsisi ve hazine taşınmazları izin ve irtifak hakkı konuları, özerklik konuları, devlet yardımı konusundaki problemler, iş hukuku kaynaklı genel nitelikli sorunlar vakıf üniversiteleri açısından üzerinde önemle durulması gereken konulardır.

Bu çalışma kapsamında vakıf üniversitelerinin karşılaşabileceği bazı mali hususlar üzerine değinilmiş, uygulamada karşılaşılan sorunlara yönelik çeşitli hukuki açıklamalarda bulunulmuştur. Ayrıca, bugüne kadar vakıf üniversitelerine ilişkin olarak Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi nezdinde verilen kararlara çalışmada yer verilmesi önemli konuların yargı nezdinde nasıl değerlendirildiği açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu kitap, bir referans çalışma olarak lireratürde yerini alacaktır.

Devlet–Vakıf Üniversitesi Kavramı

Hak, Borç ve Yükümlülükleri

Kurucu Vakıfla İlişkiler

Muafiyet, İstisna ve Mali Kolaylıklar

YÖK Kaynaklı Mali Sorunlar

Vergi Hukuku Kaynaklı Sorunlar

İş Hukuku Kaynaklı Özel Durumlar

Hazine Taşınmazları ve Orman Arazileri Konusu

Çeşitli Danıştay–Yargıtay ve Anayasa Mah. Kararları

Daha Fazla Ayrıntı ve Satın Almak İçin TIKLAYINIZ

 

Exit mobile version