Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tüfenkçi Gümrük Birliği’nin Güncellenmesini Çok Önemsiyoruz

Tüfenkçi Gümrük Birliği’nin Güncellenmesini Çok Önemsiyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “Küresel Ticaret: Politikadan Eyleme” başlıklı konferansın açılışında yaptığı konuşmada,

Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının artırılması gerektiğini kaydederek, son dönemde bu ürünlerin ihracatının yükselişiyle ilgili rakamlar paylaştı.

İhracatta en önemli pazarlarının Avrupa Birliği olduğunun altını çizen Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Biz Gümrük Birliği’nin güncellenmesini gerçekten önemsiyoruz. Ama son dönemlerde siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya’nın GümrükBirliği güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını doğrusu yadırgıyoruz. Özellikle uluslararası ticarete öncülük ettiğini ifade eden bir ülkenin diğer ülkeler noktasında ekonomik anlamda bir şantaja yönelmesi ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesini şantaj aracı olarak kullanması, bunun güncellenmeyeceği noktasında birtakım beyanlarda bulunması doğrusu bizi üzüyor. Biz inanıyoruz ki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi evet Türkiye için önemli bir kazanç. Ama aynı zamanda AB için de bir kazanç. Bizim istememizle olacak bir konu da değil. Bunu iki taraf birlikte kararlaştırdı. AB ve Türkiye’nin menfaatine olan, iki tarafın da kazanacağı, ticaret hacminin büyüyeceği bir güncelleme.”

“Güncelleme görüşmeleri sürüyor herhangi bir kopukluk yok”

Bakan Tüfenkci, Gümrük Birliği anlaşmasının zamanla Türkiye’nin aleyhine geliştiğini ve sorunlar doğurduğunu kaydederek, güncelleme yapılmasının adaleti sağlama adına çok önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Tüfenkci“Biz bunu önemsiyoruz. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz, şu anda herhangi bir kopukluk yok. Kendi seyri içerisinde devam ediyor. Ama biz bunu biraz daha hızlandırmak istiyoruz ve bunu 2018’in sonuna doğru belli bir yola koymak istiyoruz.” diye konuştu.

Ticaretin kolaylaştırılması müzakerelerine de Türkiye’nin büyük destek verdiğini dile getiren Tüfenkci, bu konuda yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Tüfenkci, gümrüklerde 19 bakanlığın işlem yaptığını, burada sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tasarrufu olmadığını belirterek, ticaretin hızlanması konusunda ve gümrüklerde bekleme süresini kısaltılması adına yaptıkları uygulamaları anlattı.

Exit mobile version