Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Altın Tahvili Yatırımcı Kılavuzu

Altın Tahvili Yatırımcı Kılavuzu

I-GENEL HUSUSLAR

Bilindiği üzere, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

Bu kapsamda, fiziki altına yatırım yapmış olan bireysel yatırımcılara belirli bir getiri sağlayarak yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin artırılmasına yönelik olarak Altın Tahvili ihraç edilmesine karar verilmiştir.

II-ALTIN TAHVİLİNİN ÖZELLİKLERİ

1-İhraç Yöntemi:

Altın Tahvili belirli tarihlerde yatırımcılardan toplanacak talebe göre ihraç edilecektir.

Her bir ihraca ait talep toplama tarihi, ihraç (valör) tarihi, kupon oranı ve itfa tarihi ilgili ihraca ait ihraç duyurusunda paylaşılacaktır.

Altın Tahvili, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile ihraç edilecektir. Kamuoyuna duyurulacak Ziraat Bankası şubelerinde belirli tarihlerde 1 hafta boyunca talep toplanacaktır.

Bu kapsamda talep toplama işlemleri çeşitli illeri/bölgeleri kapsayacak şekilde farklı zamanlarda etap etap gerçekleştirilecektir.

Talep toplama tarihi, Altın Tahvilinin özellikleri (getiri oranı, ihraç tarihi, itfa tarihi vb.) ve ihraç aşamasında kullanılacak Ziraat Bankası şubeleri www.hazine.gov.tr adresinde yayımlanacak olan ihraç duyurusunda yer alacaktır.

2-Toplanacak Altınların Özellikleri:

Altın Tahvili için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecektir. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacaktır.

Yatırımcı tarafından getirilen Cumhuriyet/Darphane Altınları tartılmaksızın, Yatırımcı Kılavuzunun ekinde (EK 1) yer alan listede belirtilen gram karşılıkları

kullanılarak, listede gram karşılığı yer almayan Cumhuriyet/Darphane Altınları dışındaki altınlar ise (örneğin bir takı) uzmanlarca tartılarak değeri belirlendikten sonra altının (1000/1000) karşılığı hesaplara yansıtılacaktır.

Fiziki altınlardaki saflık belirlenirken sadece teslim alınan 22 ve 24 ayar altının (takının) içindeki altın miktarı göz önünde bulundurulacaktır. Söz konusu altınların değeri tespit edilirken işçilik bedeli göz önünde bulundurulmayacaktır. Bu nedenle yatırımcıların, kayıp yaşamamaları adına işçilik bedeli yüksek olabilecek altınlarını Altın Tahvili için değerlendirirken bu hususu bilerek hareket etmeleri önem arz etmektedir. Bu amaçla, uzmanlardan bilgi alınması tavsiye edilmektedir.

Talep toplama dönemi boyunca yatırımcıların altınlarını bankaya teslim etmesi aşamasında ilgili görevlilerce yatırımcılara yazılı ve sözlü bilgilendirme yapılacaktır. Bu aşamada, yapılan incelemelerde getirilen altınların gerekli özellikleri taşımaması durumunda ve/veya yıpranma, aşınma gibi durumların oluştuğu gözlendiğinde söz konusu altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyebilecektir.

Diğer taraftan, 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat Altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

22 ayar olan bilezik, kolye vb. altınların (takı), üzerinde altın olarak kabul edilemeyecek kanca vb. kısımlar (örneğin kolye birleşim yerleri), yatırımcının rıza göstermesi halinde altından ayrılacak ve söz konusu altın olmayan kısım ayrıştırıldıktan sonraki kalan altın tartılarak değerlendirmeye alınacaktır.

Altınların üzerinde görevliler tarafından ayrıştırılması mümkün olmayan kısımların gözlenmesi durumunda söz konusu altınlar kabul edilmeyecektir.

3-Talep Toplama Döneminde Yapılacak İşlemler:

Talep toplama döneminde yatırımcıların, özellikleri 2. maddedeki kriterleri sağlayan fiziki altınları teslim etmek üzere Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Ziraat Bankası şubelerine gitmeleri gerekmektedir.

Altın Tahvilinin ihraç edilebilmesi amacıyla, talep toplama döneminde Bankaya altınlarını teslim eden yatırımcılar adına Ziraat Bankasında “vadesiz altın mevduat hesabı”, “vadesiz TL mevduat hesabı”, ve “yatırım hesabı” açılacaktır. Açılacak olan “vadesiz altın mevduat hesabı” ve “vadesiz TL mevduat hesabı” için Altın Tahvilinin vadesi boyunca bu hesaplara yatırımcılar tarafından başka…

Tamamı İçin Tıklayınız (word dosyası)

Tamamı İçin Tıklayınız (pdf dosyası)

Exit mobile version