Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mali Müşavirlik Mesleği ve Angarya – Anayasa Mahkemesi Kararı – Rüknettin KUMKALE, YMM

Mali Müşavirlik Mesleği ve Angarya

Rüknettin KUMKALE
Yeminli Mali Müşavir
rkumkale.ymm@gmail.com

06.10.2017 Tarih ve 30202 sayılı Resmi Gazete’de 2014/8881 başvuru no lu ve 25.07.2017 tarihli Anayasa Mahkemesi Genel Kurul kararı yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bu başvururu; adli tıp uzmanınca Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine bilirkişi sıfatıyla gerçekleştirilen otopsiler karşılığında ödenen ücretin yetersiz görülmesi  nedeniyle mülkiyet hakkı ve angarya yasağının; buna ilişkin yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.

Anayasa Mahkemesi;

  1. Zorla çalıştırma ve angarya yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların kabul edilebilir olduğuna, oy birliğiyle,
  2. Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın Kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle,
  3. Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilmez olduğuna oy birliğiyle,
  4. Anayasanın 18. Maddesinde güvence altına alınan zorla çalıştırma ve angarya yasağının ihlal edilmediğine oy çokluğuyla,
  5. Anayasanın 35. Maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermiştir.

Bizim, bu yazı ile gayemiz, bu kararda belirtilen Anayasa Mahkemesi’nin Angarya konusu ile ilgili görüşlerine mali müşavirlik mesleği açısından dikkat çekmektir.

Anayasa’nın Zorla çalıştırma yasağı başlıklı 18. Maddesi şu hükümleri taşımaktadır.

“Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.

Şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz.”

Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararında “ Zorla çalıştırma ve Angarya Yasağının Kapsamı ve genel İlkeler” başlığı altında konu ile ilgili açıklamaları şu  şekildedir.

Mali Müşavirlik Mesleği ve Angarya

3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu çerçevesinde mesleğini icra etmekte olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler kendilerine yüklenen angaryalardan zaman zaman  en  çok şikayetçi olan kesimdir.

Mali müşavirlik, Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.

b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.

Olarak belirtilmektedir.

Meslek mensubu,

Ve şimdi akla gelmeyen birçok kanunun uygulanmasını bilmek ve uygulamak zorundadır.

Diğer bir anlatımla meslek mensubunun üzerindeki yük çok fazladır.

Bu yüke karşılık Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan tarifeye göre hak ettiği ücret ise, bu hizmetini karşılayabilme olanağından uzaktır. Teknoloji geliştikçe yeni yeni görevler verilmiş ve meslek mensubu, iş yükünün altında ezilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin kararında bu hususlar çok açık şekilde belirtilmektedir.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında geçen “Bunun yanında alanında uzman olan kişilerin mesleklerini icra edebilme yetkisi kazanabilmesi için veya mesleklerinin icrası sırasında sosyal dayanışma anlayışının bir gereği olarak bir takım hizmetlerle yükümlü kılınmaları, uzmanlık alanlarıyla ilgili olmak ve aşırı külfet yüklememek kaydıyla zorla çalışma ve angarya olarak değerlendirilemez. Ancak bu şekilde çalışma zorunluluğu getirilen (uzman) kişiye ölçüsüz külfet yüklenmesi durumunda Anayasa’nın 18. Maddesinin sınırlarının aşıldığı sonucuna ulaşılabilir. Bu kişilere ölçüsüz bir külfet yüklenip yüklenmediğinin tespitinde bunlara ücret ve benzeri menfaatlerin sağlanıp sağlanmadığı ve yapılması zorunlu hizmetin bunların mesleki gelişim ve kariyerlerine bir katkısının bulunup bulunmadığı hususları göz önünde bulundurulmalıdır. “  ifadesinde durumaçıkça belirtilmektedir.

3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu çerçevesinde mesleğini icra etmekte olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler’in tamamı yüksek okul mezunu, belli aşamalardan geçmiş, tecrübeli ve işinin ehli insanlardır.

Onların Anayasa’nın 18. Maddesinde ve Anayasa Mahkemesi kararlarında açıkça belirtilen angaryadan kurtarılmaları gerekmektedir.

[1]  29 No lu Zorla Çalıştırma Sözleşmesi, İLO Sözleşmesi (Resmi Gazete: Tarih : 23.06.1998 Sayı : 23381)

Exit mobile version