Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kentsel Dönüşüm Kapsamında Vergisel Teşvikler ve Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Arsa Payının Hesaplanması – Burak AĞTAŞ, SMMM

Kentsel Dönüşüm Vergisel Teşvikler

Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Arsa Payının Hesaplanması

Burak AĞTAŞ
SMMM
agtas.burak@gmail.com

1.GİRİŞ

Ülke ekonomimizde önemli bir yere sahip olan inşaat sektörünün, kat karşılığı inşaat işleri ayağı sektöre büyük bir ivme kazandırmış ve sektörün hızlı bir gelişim yaşamasını sağlamıştır.

Ülkemizin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer almasına rağmen mevcut yapıların büyük bir kısmı depreme karşı dayanıksız olması sebebiyle bu yapıların sağlıklı yapılara dönüştürülmesini amaçlayan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun diğer bir ifadeyle kentsel dönüşüm kanunu, kat karşılığı inşaat işlerini dolayısıyla inşaat sektörünü önemli derecede etkilemiştir. Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

Uygulamada bu durum; eski evini yıktırıp yerine günümüz koşullarına uygun, çok daha değerli yeni evini teslim alan konut sahipleri ve ev sahiplerine evini teslim ettikten sonra kendisi için inşa ettiği daire ve dükkânları satan müteahhitleri oldukça memnun etmektedir. Bu yazımızda kentsel dönüşüm kapsamında müteahhit açısından kentsel dönüşüm kanunu kapsamında vergisel teşviklerden ve kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kat karşılığı inşaat işlerinde arsa payının hesaplanmasını değerlendireceğiz.

2.KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA VERGİSEL TEŞVİKLER

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanununun 7/9 maddesine göre yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.

Yukarıda görüldüğü gibi bu kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu ve Veresat ve İntikal Vergisi Kanunu gibi birçok kanunu ilgilendiren geniş bir teşvik söz konusudur. Giriş bölümünde belirttiğimiz gibi bu kanun kapsamında yer alan teşvikleri müteahhit firmalar açısından değerlendireceğiz.

2.1.Kentsel Dönüşüm Kapsamında KDV Teşviği

Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisine tabidir. 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli bulunan (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetlerin teslim ve ifası % 1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetlerin teslim ve ifası ise % 8 oranında katma değer vergisine tabi bulunmaktadır. Her iki listede yer almayan mal ve hizmet teslim ve ifası ise genel oranda (% 18) katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Söz konusu Kararın 1. maddesinin 01.01. 2013 tarihinde yürürlüğe giren (6). sırasında,

“(1) sayılı listenin 11. sırasında yer alan net alanı 150 m2’ye kadar konutlardan; 10.07.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16.05.2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dâhil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

a) Beşyüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen vergi oranı (% 8),

b) Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı (% 18) uygulanır” denilmektedir.

Söz konusu vergi değerleri 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir.

Buna göre, yapı ruhsatı 1/1/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1/1/2017 tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde;

a) 1.000 Türk Lirası ile 2.000 bin Türk Lirası (2.000 Türk Lirası dâhil) arasında olan konutların tesliminde %8,

b) 2.000 Türk Lirasının üzerinde olan konutların tesliminde %18

KDV oranı uygulanacaktır.

Gayrimenkul tapu kaydında “6306 sayılı Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan” şerhi bulunan arazilerde yapılmış ve net alanı 150 m2’nin altında bulunan konut teslimlerinde arsa birim m2 değerine ve Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde bulunup bulunmadığına bakılmaksızın müteahhit tarafından gerek arsa sahiplerine gerek üçüncü şahıslara satılmasında %1 oranında KDV oranı uygulanacaktır.

İşyeri ve net alanı 150 m2 üzerinde olan konut teslimlerinde %18 oranında KDV oranı uygulanacak olup gayrimenkulün 6306 sayılı Kanun kapsamında olması oran uygulamasını değiştirmeyecektir.

2.2.Harçlar Kanunundan Kaynaklanan Teşvikler

Kentsel dönüşüm kapsamında yer alan (rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler) yapılarla ilgili yapılacak olan sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar 492 sayılı Harçlar Kanununun 38. maddesine göre alınması gereken noter harçları ile aynı Kanunun 57. maddesine göre alınması gereken tapu ve kadastro harçlarından istisnadır.

Gelir idaresi genel uygulamasında; kentsel dönüşüm alanında taşınmazı bulunan ve bu taşınmazla ilgili riskli yapı olduğu tespit edilmiş olan hak sahibi maliklerin taraf olduğu iş ve işlemlere noter harcı ve tapu ve kadastro harcı istisnası uygulamaktadır. Söz konusu konutları yapan müteahhit adına tapuda yapılacak tescillerde istisna uygulamasına imkan verilmemektedir.

Kentsel dönüşüm kapsamında kat karşılığı sözleşme ile inşa edilen gayrimenkullerin, hak sahipleri adına tapuya tescilinde harç alınmazken, müteahhit firmaya düşen bağımsız bölümlerin firma adına tapuya tescilinde bu istisna uygulanmamaktadır.

2.2.Damga Vergisi Kanunundan Kaynaklanan Teşvikler

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanununun 7/9 maddesinde “bu kanun kapsamında yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.” denilmiştir.

Ayrıca kentsel dönüşüm kapsamında verilen bir teşvik olmamakla birlikte, 3 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 31.01.2017 tarih ve 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile “1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün “A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar” başlıklı fıkrasının; (8) numaralı bendinde yer alan “Resmî şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri” ile (10) numaralı bendinin (b) alt bendinde yer alan “7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ön ödemeli konut satış sözleşmeleri”ne ait damga vergisi oranı “0” (sıfır) olarak uygulanır.” denilmiştir.

Bu karar ile birlikte, resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli konut satış sözleşmeleri için binde 9,48 olarak uygulanan damga vergisi oranı, artık yüzde sıfır olarak uygulanacaktır.

Bununla birlikte, 15 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 13/3/2017 tarihli ve 2017/9973 sayılı Kararname‘nin Eki Karar’da; “488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün “A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar” başlıklı fıkrasının (14), (15), (16) ve (17) numaralı bentlerinde yer alan kâğıtlar için damga vergisi oranı “0” (sıfır) olarak uygulanır.” denilmiştir.

Bu karar ile de; resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hâsılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hâsılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri, kat karşılığı veya hâsılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranları sıfırlanmıştır.

3.KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN VERGİLEME ESASLARI

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, karşılıklı olarak iki ayrı taahhüdün bulunduğu sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde, arsa sahibi arsanın tamamını veya bir kısmını müteahhide, müteahhit firma da bunun karşılığında inşa edeceği daire ve/veya dükkânların bir kısmını arsa sahibine devretme taahhüdünde bulunmaktadır. Burada yapılan inşaat işinin kat karşılığı inşaat işi olup olmadığını belirleyecek önemli kriter, müteahhidin yapılacak inşa işinden pay alıp almamasıdır. Bu husus aynı zamanda kat karşılığı inşaat işlerinin, yıllara sari inşaat işlerinden ayrılmasında belirleyici noktadır. Kat karşılığı inşaat işleri ile yıllara sari inşaat işlerinin vergileme ve beyan esası birbirinden farklı olduğundan bu durum önem arz etmektedir. Bir işin yıllara sari inşaat işi olabilmesi için;

a) İşin inşaat işi olması,

b) Taahhüde bağlılık olması ( Yapılan işten pay almaması, sadece hizmet sunması)

c) İşin bir hesap döneminden fazla sürmesi ( İşin 12 ay sürmesi gerekmemekte, takvim yılını aşması yeterli olmakta)

Gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi iki ayrı inşaat türünün vergileme ve beyan esası farklı olduğundan inşaat işinin en başından hangi kapsamda olduğu tanımlanmalıdır.

3.1. Müteahhit Tarafından Arsa Sahibine Konut ve İşyeri Teslimi

Kat karşılığı inşaat işlerinde hem müteahhit açısından hem arsa sahibi açısından vergiyi doğuran olay müteahhidin arsa sahibine bağımsız bölümlerin teslimi ile eş zamanlı gerçekleşmektedir. Kat karşılığı inşaat işlerinde iki türlü teslim söz konusudur. Birincisi, arsa sahibi tarafından müteahhide arsa teslimi, ikincisi müteahhit tarafından arsaya karşılık olarak arsa sahibine verilen bağımsız bölümlerin teslimidir. Bu iki teslimin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle inşaatın tamamlanarak mülkiyetinin arsa sahibine geçmesi gerekmektedir. Teslimin gerçekleştirilmesinden itibaren yedi gün içerisinde müteahhit firma tarafından arsa sahibi/sahipleri adına bağımsız bölümlerin emsal bedeli üzerinden faturası düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda konunun, Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir.

3.1.1. Gelir Vergisi Yönünden Değerlendirme

Kat karşılığı inşaat işlerinde müteahhit firma için inşaatın toplam maliyeti, arsa maliyeti ile inşaat maliyetinin toplanması suretiyle bulunmaktadır. Burada önemli olan husus arsa maliyetinin belirlenmesidir. Arsa sahibine arsasının karşılığında teslim edilen bağımsız bölümlerin maliyeti, müteahhit firma açısından arsa maliyetini oluşturacaktır.

Yine VUK 267. maddesi ile “maliyet bedeli esasını; emsal bedeli belli edilecek malın, maliyet bedeli bilinir veya çıkarılması mümkün olursa, bu takdirde mükellef bu maliyet bedeline, toplam satışlar için %5, perakende satışlar için %10 ilave etmek suretiyle emsal bedelini bizzat belli eder” demiştir.

Yine VUK 271. maddesinde “inşa edilen binalarda inşa ve imal giderlerinin satın alma bedeli yerine geçtiği” ifade edilmektedir.

Bu hükümlerden yola çıkarak, öncelikle müteahhit firmanın arsa payı hariç inşaat maliyetini hesaplaması daha sonra arsa sahibine teslim edilecek bağımsız bölümlerin maliyetini emsal bedel üzerinden hesaplayarak toplam maliyetini oluşturması gerekmektedir.

3.1.2. Katma Değer Vergisi Yönünden Değerlendirme

Yukarıda açıklandığı gibi kat karşılığı inşaat işlerinde iki ayrı teslim söz konusu olduğundan Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamı içerisinde de değerlendirilmesi gerekmektedir. İlk teslim olan arsa sahibinin kat karşılığı müteahhite arsasını tesliminde, KDV için iki ayrı durum söz konusu olabilir;

a) Arsanın bir iktisadi işletmeye dâhil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi hâlinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhide yapılan arsa teslimi nedeniyle düzenlenecek faturada bağımsız bölümlerin emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden genel oranda KDV hesaplanması ve müteahhit firmaya fatura kesilmesi gerekmektedir.

b) Arsa sahibinin, gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde arızi (sürekli olmayan) faaliyet olarak arsasını bağımsız birimler karşılığında müteahhide tesliminde KDV uygulanmayacak olup gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

Müteahhidin arsa karşılığı inşa ettiği bağımsız bölümleri arsa sahibine tesliminde ise emsal bedel üzerinden Katma Değer Vergisi hesaplayarak fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Örnek: Kentsel dönüşüm kapsamında kat karşılığı inşaat sözleşmesi sonucu yapılan 20 daire 4 işyeri olan inşaatın, arsa sahibi ve müteahhit arasında bölümü %50 olacak şekilde yapılmıştır. Dairelerin m2 leri 80’er m2, işyerlerinin ise 50 m2 dir. Toplam inşaat alanı 1800 m2 dir.

ÜRETİM MALİYETİ

710 DİREKT İLK MADDE MLZ. GİDERLERİ      600.000 TL

720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ                        160.000 TL

730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ                       140.000 TL

770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ                    126.000 TL

Arsa hariç birim m2 maliyeti aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır:

710, 720 ve 730 üretim hesaplarının toplamı 900.000 TL olup bu hesaplar yansıtma hesapları kullanarak 151- YARI MAMULLER HESABI’na kaydedilmelidir.

Arsa payı hariç birim m2 maliyeti : 900.000 TL/1800 m2 = 500 TL/m2

1 adet daire maliyeti : 80 m2 x 500 TL/m2 = 40.000 TL (Arsa payı hariç)

1 adet dükkan maliyeti: 50 m2 x 500 TL/m2= 25.000 TL (Arsa payı hariç)

Arsa maliyeti aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır:

2 adet işyeri : 50 m2 x 2 = 100 m2

10 adet daire : 80 m2 x 10 = 800 m2

Arsa maliyeti : 900 m2 x 500 TL/m2 = 450.000 TL ( 10 daire-400.000 TL + 2 dükkan-50.000 TL)

KDV Kanunu 27/4 maddesi gereği Genel Yönetim Giderleri’nden de pay verilmesi gerekir:

1 m2 ye düşen Genel Yönetim Giderleri hissesi = 126.000 TL / 1.800 m2 = 70 TL /m2

Arsa sahibine verilen bağımsız bölümlere düşen Genel Yönetim Giderleri hissesi :

900 m2 x 70 TL/m2 = 63.000 TL ( 10 daire-56.000 TL + 2 dükkan-7.000 TL)

Sonuç olarak arsa maliyeti:

Arsa sahibine verilen daire ve dükkan maliyeti : 450.000 TL + 63.000 TL = 513.000 TL

VUK’nun 267. Maddesi gereği %5 ilave : 513.000 TL x %5 = 25.650 TL (10 daire-22.800 TL + 2 dükkan-2.850 TL)

Arsa maliyeti: 513.000 TL + 25.650 TL = 538.650 TL olması gerekir. (10 daire-478.800 TL + 2 dükkan-59.850 TL)

Bu tutar hem arsa maliyeti, hem arsa sahibine teslim edilen bağımsız bölümler için düzenlenecek faturanın KDV matrahıdır.

Arsa sahibine düzenlenecek faturada hesaplanacak KDV aşağıdaki gibidir:

Daireler 150 m2 altında olması ve diğer şartları da sağlıyor olduğu göz önüne alındığında:

10 daire için KDV matrahı : 478.800 TL x %1 = 4.788 TL

2 dükkan için KDV matrahı : 59.850 TL x %18 = 10.773 TL

Fatura Toplamı : 554.211 TL

Yapılacak muhasebe kayıtları aşağıdaki gibidir:

————————————————–  / ——————————————–

710-DİREKT İLK MADDE VE MLZ HS.  (Arsa Maliyeti)  538.650 TL

……………………………………………………..320-SATICILAR (Arsa Sahipleri)         538.650 TL

(Arsa maliyetinin, arsa sahibinin arızi faaliyeti olduğu baz alınarak gider pusulası ile kayda alınması)

————————————————–  / ——————————————–

320-SATICILAR (Arsa Sahipleri)         554.211 TL

……………………………………………………..600-YURTİÇİ SATIŞLAR             538.650 TL

……………………………………………………..391-HESAPLANAN KDV(%1)         4.788 TL

……………………………………………………..391-HESAPLANAN KDV(%18)     10.773 TL

(Arsa sahibine bağımsız bölümlerin fatura kesilerek teslimi)

————————————————–  / ——————————————–

151-YARI MAMÜL HS.      538.650 TL

……………………………………………………..711- DİREKT İLK MD.VE MLZ YNST. HS.   538.650 TL

————————————————–  / ——————————————–

711- DİREKT İLK MADDE VE MLZ YNST. HS.   538.650 TL

……………………………………………………..710- DİREKT İLK MD.VE MLZ HS.   538.650 TL

————————————————–  / ——————————————–

152-MAMULLER HS.              1.438.650 TL

……………………………………………………..151-YARI MAMULLER HS.       1.438.650 TL

————————————————–  / ——————————————–

620-SATILAN MAMUL MALİYETİ HS.              538.650 TL

……………………………………………………..152-MAMULLER HS.    538.650 TL

————————————————–  / ——————————————–

4.İNŞAATIN DEVAMI SIRASINDA YAPILAN SATIŞLARIN VERGİSEL YÖNÜ

Kat karşılığı inşaat işlerinde inşaat bitim tarihinde kâr-zarar hesabı yapılacak olup, işin bittiği döneme ait geçici vergi beyannamesi ve yıllık beyannamede inşaat işinden doğan kâr-zarar hesaplara intikal ettirilecektir.

İnşaat devamı sırasında yapılan daire satışları avans niteliğindedir. İnşaat tamamen bitmediği müddetçe inşaat maliyeti oluşmayacağından, inşaatın devamı sırasında yapılan satışlar karşılığında alınan tutarların avans niteliğinde değerlendirilmesi ve söz konusu bağımsız bölümlerin teslim edildiği tarihte teslim edildiği dönem kazancına dâhil edilmesi gerekmektedir.

5.SONUÇ

Ülkemizin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer alması, sağlıksız ve depreme dayanıklı olmayan konut stoğunun; fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli konutlara çevrilebilmesi amacıyla çıkarılan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” hem arsa ve konut sahiplerine, hem de müteahhit firmalara önemli vergi ve vergi dışı teşvikler getiriyor.

Kanun kapsamında müteahhit firmalar açısından, arsa sahiplerine veya üçüncü kişilere 150 m2 altındaki konut teslimlerinde arsa birim m2 vergi değerlerine ve Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde bulunup bulunmadıklarına bakılmaksızın % 1 oranında KDV uygulaması önemli bir teşviktir.

Fakat, 6306 sayılı kanun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın arsa sahiplerinden alınan bir bedel karşılığında bir binanın yıkılarak yeniden inşa edilmesi konut teslimi sayılmayıp, inşaat taahhüt işi kapsamında değerlendirilmekte ve bu teslimlere genel oranda (%18) KDV uygulanması şeklinde idarenin verdiği özelgeler bulunmaktadır.

Yine, kentsel dönüşüm kanunu kapsamında yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretler vergiden müstesna tutulmuştur.

Burada; idarenin görüşü sadece hak sahiplerine yönelik tapu harcı ve damga vergisi istisnasının uygulanması gerektiği, bunların dışındaki işlem ve sözleşmelere bu istisnanın uygulanamayacağı şeklindedir.

6306 sayılı kanun ile getirilen önemli teşviklerin kapsamının, idarenin verdiği özelgeler çerçevesinde daraltılmasının, kanunun amacına uygun olmadığı ve müteahhit firmaların aleyhine olduğu kanaatindeyiz. Bu kapsamda müteahhit firmalar aleyhine verilen çoğu özelgenin ve idare görüşünün yargı kararlarıyla da bozulduğu görülüyor.

Kaynaklar

Exit mobile version