Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ekim 2017 Fiyat Gelişmeleri

Ekim 2017 Fiyat Gelişmeleri

ÖZET

Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 2,08 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,70 puan yükselerek yüzde 11,90 olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu işlenmiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yükselmiştir. Petrol ve diğer girdi fiyatları ile döviz kurundaki gelişmelerle, enerji fiyatları son aylardaki yüksek artış eğilimini sürdürmüştür. Temel mal enflasyonu, döviz kuru gelişmelerinin yanı sıra beyaz eşya ile mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin geri alınmasının etkisiyle yükselirken giyim grubundaki yöntem değişiminin yukarı yönlü etkisi azalarak da olsa sürmüştür. Hizmet grubunda ise yıllık enflasyon önemli bir değişim göstermemiştir. Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu öncülüğünde yükselmiştir.

DEĞERLENDİRMELER

Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 2,08 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,70 puan yükselerek yüzde 11,90 olmuştur (Grafik 1). Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 0,90 ve 0,84 puan artarak yüzde 11,79 ve 11,82 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal ve enerji gruplarının katkısının sırasıyla 0,52 ve 0,12 puan arttığı, diğer alt grupların katkılarında ise belirgin bir değişim olmadığı görülmüştür.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version