Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Şantiye Şeflerinin Statülerine Göre Sigortalılık Durumları – Ömer ARIK, Sosyal Güvenlik Denetmeni

Şantiye Şefleri Sigortalılık Durumları

Ömer ARIK
Sosyal Güvenlik Denetmeni
o.arik@hotmail.com

Yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda mimar veya mühendis diplomasına sahip şantiye şefinin bulundurulması zorunludur. Şantiye şefi yapı müteahhidi adına inşaatın ruhsata ve projelere uygun yapılıp yapılmadığını kontrol eder. Şantiye şefinin görevi yapı ruhsatının alınması ile başlar ve yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son erer.

İnşaatlarda şantiye şefi olarak görev yapan kişilerin statüsü farklı olduğundan sigortalılık statülerinde de farklılıklar olabilmektedir. Genel olarak inşaatlarda şantiye şefi olarak görev yapan kişiler; gelir vergisine tabi çalışan mimar/mühendisler (5510 – 4/b), şirketlerde ortak olan mimar/mühendisler (5510 – 4/b) ve hizmet akdiyle çalışan mimar/mühendislerdir (5510 – 4/a).

Şantiye şeflerinin statülerine göre sigortalılık durumları şöyledir;

Gelir vergisi mükellefiyeti ya da şirket ortağı olan mimar ve mühendislerin şantiye şefi olması halinde ayrıca hizmet akdine (5510 – 4/a) tabi sigortalılık aranmaz. Gelir vergisi mükellefiyeti olan ya da şirket ortağı olan mimar ve mühendislerin birden fazla yapı müteahhidi ile çalışmaları halinde de aynı şekilde işlem yapılır.

Gelir vergisi mükellefiyeti ya da şirket ortağı olarak sigortalılığı bulunmayan şantiye şefinin, yapı müteahhidinin yanında hizmet akdine (5510 – 4/a) tabi çalışan olarak sigortalı olması gerekmektedir.

Gelir vergisi mükellefiyeti ya da şirket ortağı olarak sigortalılığı bulunmayan şantiye şefinin aynı anda birden fazla yapı müteahhidi ile hizmet sözleşmesi imzalaması halinde her bir inşaat işyerinde çalıştığı süre kadar (inşaatın fiilen başlangıç ve bitiş tarihleri de esas alınarak) hizmet akdine (5510 – 4/a) tabi sigortalı sayılması gerekmektedir.

Yapı müteahhidinin mühendis veya mimar olması halinde ayrıca şantiye şefi bulundurması şartı aranmadığından yapı müteahhidinin üstlenmiş olduğu yapım işi nedeniyle 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaması gerekmektedir.

Şantiye şefinin; gelir vergisi mükellefiyeti ya da şirket ortağı yapı müteahhidine bağlı devamlı müteahhitlik işyerinden hizmet akdine tabi çalışması halinde bu müteahhidin yapım işini aldığı her inşaat işinden dolayı ayrıca 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılması zorunluluğunun aranmaması gerekmektedir.

Şantiye şefleri aynı anda birden fazla yapı müteahhidine ait inşaat işyerinde hizmet akdine tabi sigortalı olarak çalışabilir, çalıştığı her işyerinden 30 gün sigortalı bildirilme şartı aranmaz.

Kaynaklar:

Exit mobile version