Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yabancılara İlişkin Çalışma İzni Başvuru Kılavuzu

Yabancılara İlişkin Çalışma İzni Başvuru Kılavuzu

YABANCILARA İLİŞKİN ONLİNE ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSUNUN YAPILMASI

6735 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu uyarınca Ülkemizde çalışmak isteyen yabancıların çalışma izni alması gerekmektedir.

Türkiye’de Emniyet makamlarından alınmış en az altı (6) ay süreli ikamet tezkeresi (Öğrenim amacı hariç) sahibi olan yabancıların işverenleri Bakanlığımıza on-line Çalışma izni başvurusu yapabilir.

Yabancının ikamet tezkeresi olmadığı durumda, uyruğunda bulunduğu ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması ve oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasını Türkiye’deki işverenine bildirmesi, işvereninin de bu referans numarasını kullanarak Bakanlığımıza on-line Çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir.

Başvuruya başlamadan önce aşağıdaki belge ve bilgilerin elinizde hazır bulunması gerekmektedir.

1. Yabancı şahıs adına Türkiye’de Emniyet makamlarından alınmış en az altı (6) ay süreli ikamet tezkeresi. (Yurtiçi başvurularda )

– Eğer başvuru yurtdışından yapılmışsa yabancıya T.C. dış temsilciliğinden verilen 2012-asdfg123-2507 (yıl-8haneli kod-gün ay) şeklinde 16 haneli bir referans numarası.

2. Yabancı şahsa ait Pasaport sureti. (Pasaport’un Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenecektir.)

3. Yabancı şahsa ait bir adet vesikalık fotoğraf. (Son 6 ay içinde çekilmiş)

4. Yurtiçi başvurularda, Yabancı T.C. Kimlik Numarası (Bu numara en az 6 ay süreli İkamet tezkeresi sahibi olan tüm yabancılara verilmektedir. Aşağıdaki link ’ten sorgulanabilir.) https://tckimlik.nvi.gov.tr/YabanciKimlikNo/DogumYilivelkametTezkereNoSorguMo dul.aspx

Önemli : Lütfen başvuruya başlamadan önce yabancı şahsın Doğum yılı ve İkamet tezkere numarası (İkamet tezkeresinin 1’inci sayfasında yer alır) ile Yabancı T.C. Kimlik Numarasını sorgulayınız. Çıkacak ekranda yabancının kimlik bilgilerinde orijinal pasaportundaki bilgilere göre hata/farklılık tespit ederseniz, başvuru yapmadan önce ilgili Emniyet makamına müracaat ederek bilgilerin düzeltilmesini sağlayınız.

5. Dilekce(https://www.csgb.gov.tr/uigm/Contents/calismaizni/sozlesmevedilekceornegi adresinde mevcuttur.)

6. İşverene ait Ticaret sicil gazetesi, vergi kayıtları ve diğer gerekli evrak.

7. İşveren kişiye veya kişi veya kurum adına başvuruyu yapacak şahsa ait E-devlet şifresi (PTT merkez şubelerinden edinebilmektedir.)

8. İşveren kişi adına E-mail adresi. (İnternetten bir çok siteden ücretsiz olarak temin edilebilir.)

9. Başvurunun işveren adına başka bir şahsın e-devlet şifresi ile yapılması halinde, kişinin bu konuda yetkilendirildiğine dair vekaletname gereklidir.

NOT : Başvuruya başlamadan önce yukarıda belirtilen dokümanların bir tarayıcı vasıtasıyla .pdf uzantılı taranarak bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir.

BAŞVURUMUZA BAŞLARKEN

1. Bakanlığımıza çalışma izni başvurusu yapmak için Türkiye’de bulunan işveren veya işveren vekili tarafından, PTT’den alınan e-Devlet şifresi (Mobil imza veya Elektronik imza da kullanılabilir) ile e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gOV.tr) üzerinden aşağıda belirtilen yöntemler ile giriş yapılabilecektir.

2. Uygulamaya giriş için tercihen Internet Explorer 8.0, Google Chrome veya Mozilla Firefox tarayıcılarını kullanınız. Pop-upBlocker (Açılır Pencere Engelleyicisi) benzeri eklentiler yüklü ise bu eklentilerinizi tamamen kaldırınız.

3. Başvuruya başlamak için Yabancıların çalışma izni otomasyon sistemine ;

a. www.turkiye.gov.tr adresinden (e-hizmetler/Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı altında)

b. https://www.csgb.gov.tr/uigm adresinden, hızlı erişim başlığı altındaki Yabancı Çalışma İzni Başvurusu linkini kullanarak ulaşabilirsiniz.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version