Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kasım 2017 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

Kasım 2017 TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni

GÜVEN ENDEKSLERİ

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre yüzde 1,9 azalırken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak 109,5 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış RKGE ise aylıkta yüzde 0,9 yıllıkta yüzde 7,0 artışla 112,2 değerini aldığı görülmekte. Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel sektör güven endeksi çeyreklik ortalamalarda 2011 yılının Eylül ayından sonraki en yüksek değerine ulaşırken, son çeyreğe de kuvvetli bir başlangıç yapmış oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO’nın da buna eşlik ettiği görülmekte. Tüketici Güven Endeksi (TGE), bir önceki aya göre yüzde 2,0, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 azalarak Ekim ayında 67,3 değerine geriledi. Bir önceki ay ile karşılaştırıldığında özellikle mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu en keskin düşüşün yaşandığı alt endeks olarak dikkat çekmekte.

SANAYİ SEKTÖRÜ

önceki aya göre 70 baz puan artarak 79’dan 79,7’ye yükselirken geçen yılın aynı ayına göre artış 180 baz puan oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında da ise bir önceki aya göre 80 baz puan artarken bir önceki yılın aynı dönemine göre 190 baz

puan artarak 79,4 değerini aldı. KKO’daki her iki seviye de 2008 yılı Ağustos’undan sonra görülen en yüksek düzeyi ifade etmekte.

Sanayi üretim endeksi arındırılmamış seride yüzde 3,8, takvim etkisinden arındırılmış seride yüzde 5,2 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seride yüzde 5,1 artış gösterdi. Bir önceki ay baz etkisiyle yüzde 23,9’luk yükselişin ardından Ağustos verisinde bayram etkisiyle sanayi üretiminin hız kesmiş olduğu görülmekte.

Tamamı İçin Tıklayınız

 

Exit mobile version