Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Şirketler Hukuku Kapsamında; Adi Ortaklık, Kollektif Şirket, Komandit Şirket, Anonim Şirket, Limited Şirket ve Kooperatiflerin Unsurlarının ve Hukuki yapılarının Değerlendirilmesi – Murat TEKİN, Muhasebe ve Mali İşler Md.

Adi Ortaklık, Kollektif Şirket, Komandit Şirket, Anonim Şirket, Limited Şirket ve Kooperatifler

Murat TEKİN
Muhasebe ve Mali İşler Müdürü
MEB İLKSAN
mtekin@ilksan.gov.tr

Şirket; birden fazla kişinin ortak bir ekonomik amaca ulaşmak için emek ve diğer sermayeleriyle birlikte faaliyette bulunmalarına ilişkin bir sözleşme ile meydana getirdikleri ekonomik birlikteliklerdir. Bir şirketin tüzel kişiliğe sahip olup olmaması hukuk düzeninde büyük önem arz eder. Tüzel kişiliğe sahip olmayan şirketlerin hak ve borç sahibi olabilmeleri mümkün değildir.

A- Şirketler Hukuku Unsurları;

Bir organizasyonun şirket olarak nitelendirilmesi için;

Şirketlerin Hukuki Olarak Sınıflandırılması

Tüzel Kişiliğe Sahip Olup Olmamasına Göre Sınıflandırma:

Tüzel kişiliğe sahip şirketler;

Ticaret şirketlerinin tamamı tüzel kişiliğe sahip şirketlerdir. Ticaret şirketleri tescil ve ilanla birlikte tüzel kişilik kazanırlar.

Ortakların Şirket İçindeki Konumlarına Göre Sınıflandırma:

Ortakların şirket içindeki konumlarına göre şirketler; şahıs şirketi ve sermaye şirketi diye ikiye ayrılırlar.

Şahıs şirketleri, kişi unsurunun ağır bastığı ve kişilerin son derece önem arz ettiği şirketlerdir. Bunlar;

Sermaye şirketleri, sermaye kavramının önem arz ettiği şirketlerdir. Sermaye şirketlerinde ortakların kimliği ve kişiliği deyim yerinde ise ikinci plandadır. Bunlar;

2- Adi Şirket;

Genel Olarak

Adi ortaklık, Borçlar Kanunu’nda hüküm altına alınmıştır. Kuruluş aşamasında tüm ticaret şirketleri adi şirket hükmündedir. Adi şirket uygulamada oldukça yaygın bir şirket türüdür. Bunun sebebi adi şirketin kuruluşu için kural olarak bir şekil zorunluluğunun olmaması ve iç ilişkilerindeki düzenlemenin ortaklarca hazırlanacak olan sözleşme hükümlerine bırakılmış olmasıdır.

Adi Şirketin Özellikleri

Adi Şirketin Sona Ermesi ve Sonuçları

Sona erme sebepleri

Adi şirket;

Sebeplerinden birinin varlığı halinde sona erer.

Zamanaşımı

Adi şirketlerde ortakların kendi aralarında açacakları davalar 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

B. Ticaret Şirketleri – Kollektif Şirket – Komandit Şirket

1- Ticaret Şirketleri;

Genel Olarak

Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited, kooperatif şirketlerde ibarettir. Ticaret şirketleri de şahıs ticaret şirketleri ve sermaye ticaret şirketleri olmak üzere ikiye ayrılır. Kollektif şirketler ve adi komandit şirketler şahıs şirketleridir. Anonim şirketle, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir.

Ticaret Şirketlerinin Özellikleri

Tüzel Kişiliğe Sahip Olmaları ve Sonuçları;

Ticaret şirketleri, tüzel kişiliğe sahip olmasının önemli sonuçlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Ticaret Şirketinin Tacir Sıfatı;

Ticaret şirketleri kuruldukları anda, tüzel kişilikle beraber tacir sıfatını da kazanırlar. Ticaret şirketleri, tacir sıfatına sahip oldukları için tacir olmanın hüküm veren sonuçlarına tabidirler.

Katılma Payı

Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak;

konabilir.

Zamanaşımı

Türk Ticaret Kanunu’nda özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediği sürece, ticaret şirketlerinde, iç ilişkide ortaklar arasında veya şirketle ortaklar arasındaki davalar 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

Ticaret Şirketlerinde Birleşme ve Tür Değiştirme

Birleşme;

Birleşmenin Tanımı ve Türleri:

TTK’ya göre ‘ Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim orana göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketi ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşir.’ Şeklinde tanımlanmıştır.

Genel olarak iki tür şirket birleşmesi vardır. Bunlar; yeni kuruluş veya katılma yoluyla birleşmedir.

Yeni Kuruluş Şeklinde Birleşme;

Yeni kuruluş iki veya daha fazla ticaret şirketinin birleşerek ortaya yeni bir ticaret şirketi oluşturmaları halinde söz konusu olur. Birleşen şirketler dağılırlar, ancak tasfiye olunmazlar. Birleşen şirketlerin tüzel kişilikleri, ticaret sicilinden terkin edilmekle sona erer. (infisah)

Katılma (devralma, iltihak) Yoluyla Birleşme;

Katılma şeklinde birleşmede, bir ya da birden fazla ticaret şirketinin diğer bir ticaret şirketine tüm malvarlığı ile katılması veya onlar tarafından devralınmasıdır. Bu şekilde birleşmede; bir devralan şirket birde devreden (katılan) şirket vardır.

Katılan şirket veya şirketler, malvarlıklarını bir bütün halinde devralan şirkete devrederek, onun bünyesine dahil olurlar. Devralan şirkette ise tüzel kişilik değişmez devam eder. Sadece şirketin esas sermayesinde ve ortaklarında değişme söz konusu olur.

Birleşmenin Koşulları ve Birleşme Usulü:

Hangi şirketlerin birleşebilecekleri Türk Ticaret Kanunu’nun 137. Maddesinde düzenlenmiştir.

Birleşmeyle, devralan şirket devrolunan şirketin malvarlığını bir bütün halinde devralır. Birleşmeyle devrolunan şirket sona erer ve ticaret sicilinden silinir.

Sermaye Şirketleri;

Şahıs Şirketleri;

Kooperatifler;

Ticaret Şirketlerinde Bölünme;

Bölünme, sermaye şirketlerinin, malvarlıklarının tamamen veya kısmen kendilerinden ayırarak, başka sermaye şirketlerine devretmesidir.

TTK’ya göre; bir şirket tam veya kısmi bölünebilir.

Tam Bölünmede; şirketin tüm mal varlığı bölümlere ayrılır ve diğer şirketlere devrolunur. Bölünen şirketin ortakları, devralan şirketlerin paylarını ve haklarını iktisap ederler. Tam bölünüp devrolunan şirket sona erer ve unvanı ticaret sicilinden silinir.

Kısmi Bölünmede; bir şirketin mal varlığını bir veya birden fazla bölümü diğer şirketlere devrolunur. Bölünen şirketin ortakları, devralan şirketin paylarını ve haklarını iktisap ederler veya bölünen şirket, devredilen malvarlığı bölümlerinin karşılığında devralan şirketlerdeki payları ve hakları elde ederek yavru şirketini oluşturur.

Tam bölünme halinde devreden şirket ticaret siciline tescil ile birlikte infisah eder. Bölünme ticaret siciline tescille geçerlilik kazanır.

2- Kollektif Şirket;

Tanımı

TTK’ya göre “Kollektif şirket; ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.”

Kuruluş Aşamaları

Şirketin kuruluşu;

Özellikleri

Kollektif Şirketin Sona Ermesi

Aşağıdaki sebeplerden birinin varlığı halinde kollektif şirket kendiliğinden sona erer. Buna göre;

3- Komandit Şirket;

Genel Olarak

Komandit şirketler, bir kişi ortaklığı olan Adi Komandit Şirkeler ile bir sermaye ortaklığı olan Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Adi Komandit Şirket

Tanım ve Kuruluş

Komandit şirket, “bir ticari işletmeyi müşterek ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, bir sözleşmeyle kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir kısmının sorumluluğu sınırlanmamış ve diğer bir kısım ortaklarının sorumluluğu belirli bir miktar ile sınırlanmış olan, tüzel kişiliğe sahip bir şirket tipidir.”

Komanditerlerin Durumu

Komanditer ortak, sınırlı sorumludur. Hem gerçek, hem tüzel kişi komanditer ortak olarak şirkete dahil olabilir. Komanditerler, şirket işlerini görmeye yetkili ve mecbur olmadıkları gibi idare hakkına sahip olanların yetkisi dahilinde gördükleri işlere de engel olamazlar. Ancak olağanüstü kararlarda oy hakkına sahiptirler.

Komandite Ortakların Durumu

Komandite ortaklar kollektif şirket ortağı gibidirler. Gerçek kişilerden oluşur; emeğini dahi sermaye payı olarak getirir. Ticaret unvanında sadece komandite ortakların adı bulunur. Şirket borçlarından dolayı sorumlulukları sınırsız müteselsil ve ikinci derecedendir. İdare ve temsil yetkisi komandite ortaklara aittir.

Sorumluluk

Komandit şirket ortakları, şirket alacaklarına karşı ikinci dereceden sorumludur. Hem komandite, hem de komanditer ortağın alacaklılara karşı sorumluluğu vardır. Ancak alacaklılara karşı, komandite sınırsız; komanditerler ise taahhüt ettiği sermaye payı kadar sorumludur.

Sermayesi Paylı Komandit Şirket

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya bir kaçı şirket alacaklarına karşı bir kollektif şirket, diğerleri bir anonim şirket ortağı gibi mesul olan şirkettir. Paylı Komandit Şirketlerin idare ve temsil yetkisi komandite ortaklara aittir.

Şirketin Kuruluşu

Sermayesi Paylı Komandit Şirket sözleşmesi ortaklar tarafından hazırlanır ve kurucular ile komandite ortakların hepsi tarafından imzalanır. Sözleşmedeki imzaların noter tarafından tasdik edilmesi zorunludur.

Paylı Komandit Şirketlerde kurucu sayısı 5’en az olamaz. Kuruculardan en az birisinin komandite olması zorunludur.

Şirketin Yönetimi

Anonim şirketlerin yönetim kurulunun görevleriyle sorumluluklarına ilişkin hükümleri, yönetici olan komandite ortaklar hakkında geçerlidir.

Şirketin Sona Ermesi

Sermayesi paylı komandit şirketlerin sona ermesi anonim şirketin sona ermesi hükümlerine tabidir.

C. Anonim Şirket– Limited Şirket – Kooperatif

1- Anonim Şirket;

Tanım

TTK’ya göre anonim şirket, bir unvana sahip, esas sermayesi muayyen (belirli) ve paylara bölünmüş ve borçlarından dolayı yalnız malvarlığı ile sorumlu olan şirkettir.

Anonim Şirketlerin Unsurları

Ticaret Unvanı

Anonim şirket, bir ticaret unvanı seçip kullanmak zorundadır. Anonim şirketin ticaret unvanında; işletme konusu ve şirket türüne ilişkin ibarenin bulunması gerekir. Tasfiye halindeki anonim ortaklıklarda ticaret unvanına “tasfiye halinde” eki eklenmelidir.

Sermaye ve Sermayenin Özellikleri

Anonim ortaklığın sermayesi belirli (muayyen) ve paylara bölünmüştür. Tamamı esas sözleşmede taahhüt edilmiş bulunan sermayeyi ifade eden esas sermaye 50.000 (ellibin) TL’den ve sermayenin artırılmasında yönetim kuruluna tanınmış yetki tavanını gösteren kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi 100.000 (yüzbin) TL’den aşağı olamaz. Asgari sermaye tutarı Bakanlar Kurulunca artırılabilir.

Bir malın nominal değeri 1 kuruştan aşağı olamaz. Payların toplamı sermayeyi vermelidir.

Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olarak taahhüt edilemez.

Sorumluluk

Anonim şirketler borçlarından dolayı sadece malvarlığı ile sorumludurlar. Ortakları sorumluluğu sadece sermaye koyma borcundan ibarettir.

Ortak Sayısı

Anonim şirketlerin en az bir kurucu ortak ile kurulması gerekir. Pay sahibi sayısının daha sonra bire düşmesi halinde, bu sonucu doğuran işlem tarihinden itibaren 7 gün içinde yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir.

Kuruluş Amacı

Anonim şirketler kanunen yasak olmayan her türlü iktisadi amaç için kurulabilirler. Ancak esas sözleşme ile şirket konusunun sınırlarının açıkça gösterilmesi gerekir.

Anonim Şirketin Kuruluşu

Şirketin Kuruluş Aşamaları

– Ana Sözleşmenin Hazırlanması ve Noter Onayı

Esas sözleşmenin yazılı şekilde yapılması ve bütün kurucuların imzalarının noterce onaylaması şarttır.

– Gümrük ve Ticaret Bakanlığından İzin

Aşağı nitelikteki veya konularda faaliyette bulunan anonim şirketlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığından izin alınarak kurulmaları gerekir.

– Tescil ve İlan

İzin alınması gerekli ise izin alındıktan sonra, izin alınması zorunlu değil ise noter tasdikini takip eden 30 gün içerisinde tescil ve ilan için şirket merkezinin bulunduğu yer Ticaret Siciline başvurulur.

Kuruluşun Sonuçları ve Kuruluş Öncesi İşlemler

Kural olarak, tescilden önce şirket adına yapılan işlemlerden dolayı bu işlemleri yapanlar müteselsilen sorumlu olurlar. Ancak kurucular işlemi yaparken bu işlerin ileride kurulacak şirket adına yapıldığını karşı tarafa bildirir ve şirket tüzel kişilik kazandıktan sonra, 3 ay içinde bu taahhütleri kabul ederse, şirket sorumlu olur.

Kurucuları ve İlk Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumluluğu

Türk Ticaret Kanunu’nda yer verilen, kuruluştan kaynaklı, işlemler hakkındaki sorumlulukla ilgili hükümlerle; alacaklıların ve pay sahiplerinin uğrayabilecekleri zararlar giderilerek malvarlığının, özelliklede alacaklıların korunması hedeflenmektedir.

Kurucuların;

İlk yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler şirketin kurulmasında yolsuzlukları araştırmadaki ihmallerinin olması ve bu yüzden ortaya çıkan zarar karşılığı tazminat, kuruculardan alınmazsa, inceleme işini ihmal eden yönetim kurulu üyeleri ile denetçiler müteselsil sorumlu olurlar.

Sorumluluk davasının ilk davacısı şirket tüzel kişiliğidir. Sorumlu olan kimselere karşı tazminat istemek hakkı, davacının “zararı ve sorumlu olan kimseyi” öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve herhalde zararın doğuran fiilin meydana geldiği tarihten itibaren 5 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Anonim Şirketin Organları

Genel Olarak

Anonim şirkette zorunlu olarak düzenlenmesi gereken organlar; Genel Kurul ve Yönetim Kurulu’dur.

– Genel Kurul

Genel Kurul, anonim şirketin devamlı işbaşında olmayan, ama şirkete ait önemli konularda karar verme yetkisine sahip olan organıdır.

– Genel Kurulun Toplanması

Genel kurul, olağan e olağanüstü olarak toplanır. Olağan toplantı her hesap devresi sonundan itibaren 3 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılır.

Genel Kurulda Toplantıya Çağırmaya Yetkili Olanlar

a) Yönetim Kurulu

b) Azınlık

c) Tasfiye Memurları

d) Pay Sahipleri

e) İflas İdaresi

f) Kayyım

Genel kurulda pay sahibi olan herkes oy kullanma hakkına sahiptir. O hakkının genel kurul kararı ile veya ana sözleşme ortadan kaldırılması mümkün değildir.

Genel kurul özel durumlar veya aksine hüküm olmadığı hallerde şirket sermayesinin en az ¼ ünü elinde bulunduran pay sahiplerinin hazır bulunmasıyla toplanır. İlk toplantıda bu oran sağlanamazsa genel kurul toplantıya yeniden davet edilir. İkinci toplantıda hazır bulunan pay sahipleri, temsil ettikleri sermayenin miktarı ne olursa olsun görüşme yapmaya ve karar vermeye yetkilidir.

– Genel Kurul Kararlarının İptali

Belirli koşulları varlığı halinde genel kurul kararlarının iptali istenebilir.

Aşağıdaki kişiler genel kurul kararlarına karşı iptal davası açabilir.

Yönetim Kurulu

– Genel Olarak

Yönetim kurulu anonim şirketin idare ve temsil işlerinden sorumlu olan organıdır. Yönetim kurulu, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş bir veya daha fazla kişiden oluşur.

– Görev Süresi, Ehliyet ve Seçilme Koşulları

Anonim şirkette yönetim kurulu ana sözleşme ile veya genel kurul tarafından seçilmiş en az 1 kişiden oluşur. Yönetim kurulu üyeleri en çok 3 yıl için seçilirler. Ana sözleşmede aksine hüküm yoksa seçilen üye tekrar seçilebilir. Ancak 3 yıllık görev süresi uzatılamaz.

Kuruluşta ilk yönetim kurulu üyeleri ile ilk denetçilerin ana sözleşmede gösterilmesi zorunludur.

– Yönetim Kurulunun Çalışma Şekli

Esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı taktir de, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır.

– Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Yönetim kurulu şirketin idare ve temsil organıdır. Yönetim kurulu şirketin işletme konusuyla doğrudan veya dolaylı ilgili olan he türlü hukuki işlemi şirket nam ve hesabına yapma etkisine sahiptir.

– Yönetim Kurulu Üyelerinin Hak ve Borçları Yönetim Kurulu Üyelerinin Hakları

Yönetim kurulu üyelerinin idari haklarını; yönetim kurulu başkanından kurulun toplantıya çağrılmasını talep etme, kurul toplantılarına katılma, şirketin varlık ve işlerini inceleme, bilgi alma, genel kurul kararlarının iptali isteme ve denetleme hakkı şeklinde iade etmek mümkündür. Yönetim kurulu üyelerinin üyelikten kaynaklanan mali nitelikli haklarını ise; ücret, huzur hakkı, ikramiye ve kardan pay alma olarak sıralanabilir.

– Yönetim Kurulu Üyelerinin Borçları

Yönetim kurulu üyeleri, yukarıda ifade ettiğimiz idari ve mali hakların yanında; şirket tüzel kişiliğine karşı özen ve sadakat gösterme, ortaklıkla işlem yapmama ve rekabet yapmama yükümlülüğü altındadır.

– Yönetim Kurulu Üyelerinin Hukuki Sorumluluğu

Yönetim kurulu üyeleri,

Müdürler;

Müdürler, yönetim kurulunun emir ve talimatları doğrultusunda, şirketin

günlük işlerini yerine getiren ikinci dereceden yöneticilerdir. Müdürler yönetim kurulu üyesi değildirler. Müdürler yönetim kurulu üyesi olmadıklarından yönetim kurulu toplantısına katılamazlar.

Anonim Şirketlerde Denetim

Denetçilerin Atanması

Denetçi, şirket genel kurulunca; topluluk denetçisi, ana şirketin genel kurulunca seçilir. Denetçinin her faaliyet dönemi ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Seçimden sonra, yönetim kurulu, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile internet sitesinde ilan eder.

Faaliyet döneminin dördüncü ayına kadar denetçi seçilememişse, denetçi, yönetim kurulunun, her yönetim kurulu üyesinin veya her hangi bir pay sahibinin istemi üzerine, mahkemece atanır. Mahkemenin kararı kesindir.

Denetçi Olabilecekler

Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir.

On yıl içinde aynı şirket için toplam 7 yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bu süreleri kısaltmaya yetkilidir.

Denetçinin Bilgi Alması ve İbraz

Şirketin yönetim kurulu, finansal tabloları ve yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu düzenlettirip onaylayarak, gecikmeksizin denetçiye verir. Yönetim kurulu, şirketin defterlerinin, yazışmalarının, belgelerinin, varlıklarının, borçlarının, kasasının, kıymetli evrakının, envanterin incelenerek denetlenebilmesi için denetçiye gerekli imkanları sağlar.

Denetçi, yönetim kurulundan, kanuna uygun ve özenli bir denetim için gerekli olan bütün bilgileri kendisine vermesini ve dayanak oluşturabilecek belgeleri sunmasını ister.

Anonim Şirketlerde Pay Sahipliği

Pay Sahiplerinin Hak ve Borçları

– Pay Sahibinin Hakları

– Pay Sahibinin Borçları

Anonim Şirketin Sona Ermesi

Anonim şirketlerde, sona erme sebebinin gerçekleşmesi tüzel kişiliği sona erdirmez. Sona eme sebebi gerçekleşince şirket tasfiye aşamasına girer. Tasfiye aşamasında şirket, iç ve dış ilişkilerini sona erdirir.  Şirket, tasfiye sonunda ticaret siciline terkin edilerek sona erdirilir.

– Anonim Şirketin Sona Erme Sebepleri

TTK m. 529’a göre anonim şirketi sona erdiren sebepler şu şekilde sıralanmaktadır.

Sona erme, iflastan ve mahkeme kararından başka bir sebepten ileri gelmişse, yönetim kurulunca ticaret siciline tescil ve ilan ettirilir (TTK m.532).

2- Limited Şirket;

Tanım

Limited şirket, en az bir en fazla elli gerçek veya tüzel kişinin belli bir ekonomik amaç ve konu ile uğraşmak üzere bir unvan altında bir sözleşme ile kurdukları esas sermayesi muayyen olan borçlarından dolayı yalnızca malvarlığı ile sorumlu ve ortakların sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlandırılmış şirkettir.

Unsurları

Limited şirket yapısı itibariyle farklı unsurları barındırmaktadır.

Limited şirketin unsurları aşağıdaki gibi ifade edilebilir.

  1. Kişi Unsuru: Limited şirkette en az bir kişi ile kurulabilir. Ortakla gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişide olabilirler. Ancak ortak sayısı 50’den fazla
  2. Ticaret Unsuru: Limited şirket, tüzel kişi tacir olduğu için, ticaret unvanı kullanmak zorundadır. Unvanda işletme konusu ve şirket ibaresi yer almalıdır.
  3. Ortakların Sınırlı Sorumluluğu: Limited şirket ortaklarının kural olarak alacaklılara karşı bir sorumluluğu yoktur; sorumluluk şirkete karşıdır ve taahhüt edilip de ödenmeyen miktarla sınırlıdır.
  4. Sermaye Sistemi (Esas sermaye): Limited şirketle en az 000 (onbin) TL sermaye ile kurulur. Bu tutar Bakanlar Kurulunca on katına kadar artırılabilir. Limited şirkette sermaye paylara değil kişilere bölünmüştür. Paylar ise 25 TL ve katı şeklinde belirlenir. Şirketin durumunun iyileştirilmesi amacıyla bu değerin altına inebilir.
  5. Konu Unsuru: Limited şirket anonim şirket gibi, kanunen yasak, yasak olmayan her türlü ekonomik faaliyet için kurulabilir. Ancak bankacılık ve sigortacılık yapamazlar.

Limited Şirketin Kuruluşu

Şirket sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve kurucuların imzalarının noterce onaylanması şarttır.

Şirket sözleşmesinde;

Şirket sözleşmesinin tamamı, kurucularının imzalarının noterce onaylanmasını izleyen 30 gün içinde, şirketin merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan olunur. Şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır.

Limited Şirketin İşleyişi ve Organları

Genel Olarak

Limited şirket, anonim şirkete göre daha sade bir yapılanmaya sahiptir. Zorunlu organlar; Genel Kurul ve Yönetim Organı (müdürler) olmak üzere iki organı bulunur.  Ayrıca anonim şirket denetçileri için öngörülen hükümler dahilinde genel kurul tarafından denetçi atanır.

Ortaklar Genel Kurulu

– Genel Olarak

Genel kurul tüm pay sahiplerinden oluşur. Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.

– Görevleri

Ortaklar genel kurulunun görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir. Bu görevlerin başka bir organa devri söz konusu değildir.

– Şirket ana sözleşmesini değiştirmek,

– Müdürleri atamak ve azletmek,

– Kar ve zarar hesabını ve bilançoyu onaylamak ve net karın kullanım şeklini belirlemek,

– Müdürleri ibra etmek,

– Payların bölünmesine karar vermek,

– Kuruluş veya idari işlemlerden doğan tazminat taleplerini ilgililere karşı ileri sürmek,

– Denetçileri atamak ve azletmek.

– Müdürler

Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. En az bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir. Şirketin müdürlerinden biri bir tüzel kişi olduğu takdirde, bu kişi bu görevi tüzel kişi adına yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirler. Genel kurul, müdürü veya müdürleri görevden alabilir, yönetim hakkını ve temsil yetkisini sınırlayabilir.

– Denetçiler

Genel kurul tarafından denetçi seçimi yapılır. Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanı taşıyan ve Kamı Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir.

Anonim şirketin denetçiye, denetime ve özel denetime ilişkin hükümleri limited şirkete de uygulanır. (TTK 635)

Ortakların Hakları ve Borçları

Ortakların Hakları ve Borçları

Ortakların Hakları

Ortakların Borçları

– Kar payı ve kar payı avansı alma hakkı
– Tasfiye payı ve yeni paylar alma hakkı,
– Oy hakkı,
– Bilgi alma ve inceleme hakkı,
– İptal davası açma hakkı.
– Sermaye koyma borcu,
– Rekabet yasağı,
– Haksız alınan kar payının geri ödenmesi,
– Ek ödeme ve yan edim yükümlülüğü.

Limited Şirketin Sona Ermesi ve Tasfiyesi

Limited Şirketin Sona Ermesi

Limited şirketin sona erme sebepleri;

Sona Ermenin Hukuksal Sonuçları

Müdürler, iflasta başka bir nedenle meydana gelen infisahı tescil ve ilan edilmek üzere ticaret siciline bildirmek zorundadır. Anonim şirketin tasfiyesine ilişkin hükümler aynen limited şirket hakkında da uygulanır.

3- Kooperatif;

Kooperatifler Kanundaki tanıma göre, “tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere kooperatif denir”.

Kooperatif esas sözleşmesi en az yedi kurucu tarafından tanzim olup imzalanmalı ve imzalar notere tasdik ettirilmelidir. Kooperatiflerin kuruluşu da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabidir. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Kooperatiflerde orak sayısı sınırlandırılmamıştır.

 

Exit mobile version