Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ve Taşınır Rehni Sicili Paneli

Taşınır Rehni Kanunu ve Taşınır Rehni Sicili

Bakan Tüfenkci, “Taşınır Rehni Sicili ile ticari aktörlere 135 milyar TL, 10 milyar Dolar, 4 milyar Euro finansman imkanı sağlandı. Bu finansman imkanından da en fazla tacirlerimiz yararlandı “ dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci , MÜSİAD’ın ev sahipliğinde düzenlenen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ve Taşınır Rehni Sicili Paneli’ne katıldı.

Panelde konuşan Bakan Tüfenkci, getirdiği yeni imkanları anlattı, taşınır rehnine ilişkin 1 yıllık rakamları paylaştı.

Bakan Tüfenkci, “Taşınır Rehni Sicili ile ticari aktörlere 135 milyar TL, 10 milyar Dolar, 4 milyar Euro finansman imkanı sağlandı. Bu finansman imkanından da en fazla tacirlerimiz yararlandı “ dedi.

Sağlanan finansmanın yaklaşık 128,5 milyar TL’lik kısmını tacirlerin kullandığını aktaran Tüfenkci, esnafların kredi kuruluşlarından 2,1 milyar TL, çiftçilerin ise kredi kuruluşlarından 8 milyon TL finansman imkanına kavuştuğunu belirtti.

Taşınır rehni ile artık kredi kuruluşlarına da alternatifin olduğunun altını çizen Bakan Tüfenkci,  kanun ile tacir ve esnafların birbirlerinin yatırımlarının finanse edebilmelerine imkan sağlandığını vurguladı ve şöyle devam etti.

“Bu Yasayla beraber özellikle sizlerin varlık yapılarında önemli yer tutan stok alacakların yanı sıra hammadde, kazanç, iratlar, kira gelirleri, lisans ve ruhsatlar ticari plaka ve ticari hat ile ticari projelerde teminat olarak gösterilebiliyor. Hatta şimdiye kadar mesela çiftçilerimiz hayvanları rehin olarak gösteremiyorlardı, Ziraat Bankasına  gittiğinde illa bir başka kefil veya gayrimenkul teminatı istiyorlardı şimdi bu Yasayla beraber ellerinde bulunan hayvanları da başka hiçbir şeye ihtiyaç olmadan teminat olarak gösterebiliyorlar.”

Ticari Plaka ve  Hat Rehin Alındı

Bakan Tüfenkci, Taşınır Rehni Sicili sistemiyle bir yılda 8 bin 179 rehin sözleşmesi imzalandığını, vatandaşın kredi çekebilmek için en çok alacaklarını rehin gösterdiğini belirtti.

Tüfenkci, rehinlerde ikinci sırayı makine ve teçhizatların, üçüncülüğü stokların aldığını ifade etti ve bu rehinlere ilişkin rakamları paylaştı.

Tüfenkci: “697 tacirin 56 bin 88, 38 esnafın 208 adet makine ve teçhizatı, 101 tacirin 11 bin 384 adet stoku rehin alındı. 594 tacirin 743, bin 737 esnafın bin 784 adet olmak üzere toplam 2 bin 331 ticari plaka ve hattı rehin alındı. “

Kaynak: T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Exit mobile version