Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Çalışma İzni Olmayan Ve Sigortalı Bildirimi Yapılmayan Yabancı Uyruklular İçin Uygulanan İdari Para Cezaları – Ömer ARIK, Sosyal Güvenlik Denetmeni

2018 Yabancı Uyruklu İdari Para Cezaları İPC

Ömer ARIK
Sosyal Güvenlik Denetmeni
o.arik@hotmail.com

Yabancı uyrukluların Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni almadan işyerlerinde çalışması ve çalıştırılmaları yasaktır. Yabancı uyruklu kişilerin ve işverenlerin 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine uymaları gerekmektedir. Uymamaları halinde Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından uygulanan yüksek miktarlarda idari para cezaları ile karşı karşıya kalırlar.

Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlükleri Tarafından Uygulanan İdari Para Cezaları :

6735 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin 5. fıkrasına göre çalışma izni almadan çalışan “yabancıya” ve çalıştıran “işverene” 01.01.2018-31.12.2018 dönemi için uygulanacak idari para cezaları şöyledir:

a- Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeksizin

1– Bağımsız veya süresiz çalışma izni ile çalışan yabancıya 475 TL

2– Yabancıyı çalıştıran işverene her bir yabancı için 475 TL

b– Çalışma izni olmaksızın

1- Bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2851 TL

2- Bağımsız çalışan yabancıya 5704 TL

3- Yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için 7130 TL tutarında idari para cezası uygulanır ve tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi istenilir. Fiillerin tekrarı halinde idari para cezaları bir kat artırılarak uygulanır.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri Tarafından Uygulanan İdari Para Cezaları :

Yabancı uyruklunun “sigortasız çalıştırıldığının” tespit edilmesi halinde “işverenlere” 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin (a/2) ve (c/4) fıkraları uyarınca idari para cezaları uygulanır ve tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde işverenden ödenmesi istenilir.

– Çalışması tespit edilen her bir yabancı uyruklu adına düzenlenensigortalı işe giriş bildirgesi” için asgari ücretin 2 katı tutarında (4.059,00 TL)

– Çalışması tespit edilen yabancı uyruklular adına düzenlenen her bir ayaylık prim ve hizmet belgesi” için asgari ücretin 2 katı tutarında (4.059,00 TL) idari para cezası uygulanır.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince yapılan yabancı uyruklu tespitleri gerekli işlemler yapılmak ve idari para cezaları uygulanmak üzere ayrıca Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine de gönderilir.

Özet olarak; hem çalışma izni olmayan, hem de sigortalı bildirimi yapılmayan yabancı uyruklu çalıştırılması ekonomik yaptırımı çok ağır olan bir fiildir.

KAYNAKLAR :

Exit mobile version