Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Cazibe Merkezleri Destekleri Açıklandı – M. Bahadır ALTAŞ, YMM

Cazibe Merkezleri Destekleri

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba444@mynet.com

25 Ocak 2018 Tarihli ve 30312 Sayılı Resmî Gazete yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki 2018/11201 no.lu kararla cazibe merkezi illerde yapılacak yatırımlar için sağlanacak devlet destekleri açıklandı.

Yeni destek paketinde 2016/9596 sayılı bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe konulan cazibe merkezleri programı destek paketinde yer alan faizsiz yatırım kredisi desteği-faizsiz indirimli işletme kredisi desteği, üretim desteği, bina yapım desteği, yönetim ve danışmanlık desteği, üretim tesisi taşıma desteği, kira desteği gibi bazı destek unsurları yer almadı. Son müracaat tarihi ise 31 aralık 2020 olarak belirlendi.

Açıklanan kararla az gelişmiş bölgelerde istihdam, üretim ve ihracatın artırılmasına yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasların detayları belirlendi. Cazibe merkezi illerde desteklenecek yatırım konuları, yatırım tutarları ve hangi şartlarda destekleme yapılacağına ilişkin düzenleme şöyle:

Başvuru Merci ve Değerlendirme

Başvurular Ekonomi Bakanlığına yapılacak. Ekonomi Bakanının koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşacak komite tarafından, cazibe merkezleri programı kapsamındaki illerin ekonomik ve sosyal kalkınmasının gerçekleştirilmesi, refahının ve istihdamının artırılması, göçün azaltılması, katma değeri ve yerlilik oranı yüksek ürünlerin üretilmesine ilişkin hususlar dikkate alınmak suretiyle 31.12.2020 tarihine kadar yapılan müracaatlardan uygun bulunan projeler program kapsamındaki desteklerden yararlandırılacaktır.

Yatırım Teşvik Belgesi Düzenlenecek

Desteklenmesine karar verilen yatırım projesine ilişkin yatırım karakteristiklerinin, şartlarının, sürelerinin ve öngörülen desteklerin yer aldığı yatırım teşvik belgesi düzenlenecek. (Bu kapsamda desteklenmesi uygun görülmeyen projeler ise talep edilmesi halinde yürürlükteki Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında değerlendirilebilir)

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]

Alomaliye.com Personel Programı
Avans | İcra | İzin | Rapor Takibi | Teşvikler | Puantaj Hesaplama | SGK e-İşlem | e-Beyan [/vc_message][vc_column_text]

2012/3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararın uygulanmasına ilişkin tebliğde belirtilen komple yeni, modernizasyon, tevsi, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme niteliğindeki yatırımlar program kapsamında yeni yatırım olarak değerlendirilecek.

Teşvik belgesi kapsamında; hammadde, ara malı ve işletme malzemesi, kullanılmış makine ve teçhizat, karayolu nakil vasıtaları ve her türlü binek araçları için teşvik verilmeyecek, 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının EK-4’ünde yer alan “teşvik edilmeyecek yatırımlar” bu karar kapsamında da uygulanmayacak.

Daha Önce Düzenlenmiş Yatırım Teşvik Belgeleri 

2012/3305 sayılı bakanlar kurulu kararı kapsamında 22 kasım 2016 tarihinden sonra yapılan müracaatlar üzerine yatırım teşvik belgesi alınan yatırımlar için talep edilmesi ve komite tarafından uygun görülmesi halinde aranan şartları sağlayan imalat sanayi yatırımları ile çağrı merkezi ve veri merkezi yatırımları için düzenlenen teşvik belgelerine de bu karar kapsamında sağlanan desteklerden yararlanabilecekler.

Desteklenecek Yatırım Cinsi ve Destek Unsurları

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki 23 ilde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek “İmalat” sanayi (US-97 kodu ile 15-37) ile “Çağrı ve Veri Merkezi” yatırımları destek kapsamında değerlendirilecek.

Komite tarafından uygun bulunan ve desteklenmesine karar verilen yatırımlar, enerji desteği ile 6. bölge için aşağıda yer alan destek unsurlarından 6. bölge için uygulanan oran ve sürelerde yararlanacak.

Asgari Yatırım tutarı

İmalat sanayi yatırımları için;

a) Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Iğdır, Erzincan illerinde 2 milyon Türk Lirası;

b) Hakkari, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş, Şırnak illerinde 4 milyon Türk Lirası;

c) Ağrı, Batman, Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa illerinde ise 5 milyon Türk Lirası tutarında asgari sabit yatırım şartı aranacak.

Çağrı merkezleri için

Yatırımlarının asgari 200 kişilik istihdam sağlaması; veri merkezi yatırımlarının ise asgari 5 bin metrekare beyaz alan ihtiva etmesi gerekecek.

Enerji Desteği

Desteklenmesi uygun görülen yeni yatırımlardan enerji desteği ihtiva edenlerin.

Desteklerden Haksız ve Fazla yararlanma

Yatırımın gerçekleştirilmemesi veya karar kapsamında destek unsurlarından haksız ve fazla bir şekilde yararlananlardan 6183 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde yararlanılan tutar geri alınacak. Cazibe merkezi kapsamında destek unsurlarından yararlanan yatırımcılar diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan destek unsurlarından yararlanmayacaklar.

Uygulama ve Kaldırılan Hükümler

25 ocak 2018 tarih itibariyle yürürlüğe giren bu kararla birlikte 2016/9596 sayılı bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Cazibe Merkezleri Programının Uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki karar ile 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 23/A maddesi yer alan “Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi” yürürlükten kaldırılmıştır.

Başvurular yayımlanacak olan uygulama tebliğinde ilan edilen belgeler üzerinden yapılacaktır.

Cazibe Merkezi Kapsamındaki İller

1. Adıyaman 13. Hakkari
2. Ağrı 14. Iğdır
3. Ardahan 15. Kars
4. Batman 16. Malatya
5. Bayburt 17. Mardin
6. Bingöl 18. Muş
7. Bitlis 19. Siirt
8. Diyarbakır 20. Şanlıurfa
9. Elazığ 21. Şırnak
10. Erzincan 22. Tunceli
11. Erzurum 23. Van
12. Gümüşhane
Exit mobile version