Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özelge – Hidrofil Pamuk Tesliminde KDV Tevkifatı

Hidrofil Pamuk Tesliminde KDV Tevkifatı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

Tarih: 07.03.2018

Sayı :39044742-130[Özelge]-E.235446

Konu : Hidrofil pamuk tesliminde KDV tevkifatı

……………………………TİC.LTD.ŞTİ. /İSTANBUL

İlgi : 13/01/2017 tarih ve 48979 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gramlık ambalajlar halinde “hidrofil pamuk” olarak isimlendirilen ürünün alım satımını yaptığınız, bir üst toptancıdan alarak yine toptan olarak satışı yaptığınız hidrofil pamuğun tesliminde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun, 1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu hüküm altına alınmış olup, 9 uncu maddesinde, gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

Bu yetki uyarınca, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.3.5. “Pamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı ile Ham Post ve Deri Teslimleri” başlıklı bölümünde, mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 inci sırası kapsamına giren ürünlerin tesliminin tevkifata tabi olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, “kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağı” kapsamındaki ürünlerin teslimi tevkifata tabidir.

Diğer taraftan, söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 22 nci sırasının 30.05 pozisyonunda “tıpta, cerrahide, dişçilikte veya veterinerlikte kullanılan eczacılık maddeleri emdirilmiş veya kaplanmış veya perakende satılacak şekilde hazırlanmış veya ambalajlanmış pamuklar, gaz benzeri, bandajlar ve benzeri maddeler (sargılar, sparadralar, hardal yakıları gibi)” yer almakta olup, söz konusu pozisyonda yer alan ürünlerin teslimi tevkifat kapsamına alınmamıştır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan görüşte hidrofil pamuğun, pamuğun işlenmesi sonucunda mamul mal haline getirilen ürün mahiyetinde olduğu, KDV tevkifatı kapsamında belirtilen “kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağı” ürünler arasında olmadığı belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan tespit ve açıklamalar çerçevesinde, özelge talebinize konu hidrofil pamuğun, KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 inci sırası kapsamına giren ürünlerden olmaması, (II) sayılı listenin (B) bölümünün 22 nci sırasının 30.05 pozisyonunda sayılan ürünler arasında yer alması halinde, tesliminde KDV Genel Uygulama Tebliğinin anılan hükümleri kapsamında KDV tevkifatı uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkı SAYAN

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

Alomaliye.com Personel Bordro Programı Pro+İK
Avans | İcra | İzin | Rapor Takibi | Teşvikler | Puantaj | SGK e-İşlem | e-Beyan

Exit mobile version