Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Altın Tahvili – Altına Dayalı Kira Sertifikası SSS

Altın Tahvili – Altına Dayalı Kira Sertifikası Sıkça Sorulan Sorular

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası nedir?

T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihracı gerçekleştirilen ve fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmelerini sağlayan bir yatırım aracıdır.

» Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası arasındaki fark nedir?

Hazine Müsteşarlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç etmektedir. Altına Dayalı Kira Sertifikası da yurtiçi piyasada ihraç edilen diğer Kira Sertifikalarında olduğu gibi gayrimenkul alım satımına ve söz konusu gayrimenkulün kiralanmasına dayalı bir yatırım aracıdır.

Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır. Altına Dayalı Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte olup yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamaktadır.

Altın Tahvilleri ise, diğer Devlet Tahvillerinde olduğu gibi, arkasında her hangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına, satın aldığı Tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır.

» Hazine neden Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraç etmektedir?

Yastık altındaki altın miktarının en muhafazakar tahminlere göre yaklaşık 2200 ton (100 milyar ABD Doları) olduğu tahmin edilmektedir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Alomaliye.com Personel Bordro Programı Pro+İK
Avans | İcra | İzin | Rapor Takibi | Teşvikler | Puantaj | SGK e-İşlem | e-Beyan

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapmanın avantajları nelerdir?

Devlet güvencesi:Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın Devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacaktır.

Ek getiri imkanı: Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir %1,20 (yıllık %2,40) ek getiri verilmektedir.

Vergi avantajı: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmayacaktır.

Vadeden önce nakit imkanı: Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankasına satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabilecektir.

Vade sonunda fiziki altın imkanı: Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına sahip olacaktır.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını kimler alabilir?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yararlanabilecek olup kurumsal yatırımcılar (tüzel kişiler) söz konusu Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapamayacaktır.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası alabilmek için ne yapmam gerekiyor?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, Hazine Müsteşarlığı tarafından aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilecektir. Bu nedenle, talep toplama dönemlerinde, http://altin.hazine.gov.tr ve www.ziraat.com.tr adreslerinde duyurulan Ziraat Bankası şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca en yakın Ziraat Bankası şubelerinden de bilgi alınabilmektedir.

» Talep toplama dönemi dışında Ziraat Bankasından bu senetleri alabilir miyim?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikaları sadece Hazine Müsteşarlığı’nın ilan etmiş olduğu talep toplama dönemlerinde, özellikleri Hazine Müsteşarlığınca belirlenen fiziki altınları teslim etmek suretiyle alınabilmektedir. Talep toplama dönemleri dışında Ziraat Bankasından alınamayacaktır.

» Mevcut altın mevduat hesabımdaki gram altınlarla veya Türk Lirası karşılığında Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası alabilir miyim?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikaları sadece özellikleri Hazine Müsteşarlığınca belirlenen fiziki altınları teslim etmek suretiyle alınabilmektedir.

» Altınlarımı ne zaman teslim edeceğim?

Altınlar, Hazine Müsteşarlığınca duyurulan talep toplama dönemi boyunca Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Ziraat Bankası şubelerine teslim edilebilecektir. Söz konusu talep toplama dönemleri http://altin.hazine.gov.tr ve www.ziraat.com.tr adreslerinde il bazında yayınlanmaktadır.

» Hangi altınlar kabul edilecektir?

Külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane Altınları (Çeyrek, yarım, tam, Ata Lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar.

22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

Altınların üzerinde görevliler tarafından ayrıştırılması mümkün olmayan kısımların gözlenmesi durumunda söz konusu altınlar kabul edilmeyecektir.

Bununla birlikte, Reşat Altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

Yapılan incelemelerde getirilen altınların gerekli özellikleri taşımaması durumunda ve/veya yıpranma, aşınma gibi durumların oluştuğu gözlenmesi halinde söz konusu altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyebilecektir.

» 22 ayar bilezik, kolye gibi takılarım kabul edilecek mi?

22 ayar olan bilezik, kolye vb. altınların (takı), üzerinde altın olarak kabul edilemeyecek kanca vb. kısımlar (örneğin kolye birleşim yerleri), yatırımcının rıza göstermesi halinde altından ayrılacak ve söz konusu altın olmayan kısım ayrıştırıldıktan sonraki kalan altın tartılarak değerlendirmeye alınacaktır.

» Altınlarımı teslim ederken herhangi bir kayba uğrayacak mıyım?

Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecektir. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacaktır.Hesaba yatırılan altın karşılığında herhangi bir komisyon vb. kesinti yapılmayacaktır.

» Eski tarihli Darphane/Cumhuriyet altınları ile yeni tarihli altınlar arasında değerleme farkı olacak mı?

Altınlar saflığı oranında bire bir olarak kabul edildiğinden eski tarihli ve yeni tarihli altınlar arasında bir fark bulunmamaktadır.

» Altınlarımı teslim ederken işçilik bedeli dikkate alınacak mı?

Fiziki altınlardaki saflık belirlenirken sadece teslim alınan 22 ve 24 ayar altının (takının) içindeki altın miktarı göz önünde bulundurulacaktır. Söz konusu altınların değeri tespit edilirken işçilik bedeli göz önünde bulundurulmayacaktır. Bu nedenle yatırımcıların, kayıp yaşamamaları adına işçilik bedeli yüksek olabilecek altınlarını Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası için değerlendirirken bu hususu bilerek hareket etmeleri önem arz etmektedir. Bu amaçla, uzmanlardan bilgi alınması tavsiye edilmektedir.

» Bankaya getirebileceğim altınlar için bir alt limit veya üst limit var mı?

Kabul edilebilecek özelliklere sahip altınlar için her hangi bir alt limit veya üst limit tutarı bulunmamaktadır.

» Teslim ettiğim altınlarımı hangi hesapta takip edebilirim?

Talep toplama döneminde bankaya teslim edilen altınlar ilk etapta yatırımcının “vadesiz altın mevduat hesabı”nda takip edilecektir. Yatırımcı tarafından teslim edilen 22 ve 24 ayar altınların 1000/1000 saflıktaki karşılığı yatırımcıların hesaplarına yansıtılacaktır.

Talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günü yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarındaki” altın karşılığında Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası yatırımcıların “yatırım hesabı”na otomatik olarak aktarılacaktır.

» Teslim ettiğim altınlar karşılığında hesabıma ne kadar Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacak?

Yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarında yer alan her 1 gram altın karşılığında yatırım hesaplarına 1000 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır. (Örneğin; Vadesiz altın mevduat hesabına 1000/1000 saflıkta 12,53 gram altın kaydedilen bir yatırımcının hesabına 12530 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır).

» Teslim ettiğim altınlar karşılığında Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası hesabıma ne zaman aktarılacak?

İlgili etaba ilişkin talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günü, yatırımcıların yatırım hesaplarına Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası otomatik olarak aktarılacaktır.

Ana sayfada, ve ayrıca Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda senetlerin yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı kesin tarihler (İhraç tarihi/valör tarihi) yer almaktadır.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası bana dönemsel getiri sağlayacak mı?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, yatırımcısına her 6 ayda bir TL cinsinden altın fiyatına endeksli %1,20 (yıllık %2,40) oranında kupon/kira ödeyecektir.

Söz konusu kupon/kira oranı, senedin vadesi boyunca sabit kalacak olup yatırımcının elde edeceği TL getiri tutarı ise altın fiyatlarında meydana gelecek olan değişmelere göre farklılık gösterebilecektir.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde ettiğim gelirlerden vergi ödeyecek miyim?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmayacaktır.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını vade tarihini beklemeden istediğim zaman bankaya satabilecek miyim?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapan yatırımcılar sahip oldukları Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını işlemiş getirisi ile birlikte istedikleri zaman Ziraat Bankasına satabilecek ve TL karşılığını alabileceklerdir.

Yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını tek seferde en az 1000 adet (1 gram) olacak şekilde satabilecek olup (örnek: 1001, 1002, 2157 gibi) hesaplarında 1000 adetten az senet kalması durumunda 1000 adetten az kalan kısım tek seferde Ziraat Bankasına satılabilecektir.

Yatırımcılara vade tarihinde yapılacak anapara ödeme tutarının yatırımcı bazında hesaplanabilmesi amacıyla, anapara ödemesinin yapılacağı son hafta içerisinde Pazartesi ve Salı günü yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını Ziraat Bankasına satamayacaktır.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını vadeden önce satarken hangi fiyattan satabileceğim?

Vadeden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda, vatandaşlara ödemeler piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından yapılacaktır.

Diğer taraftan, ihraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında yatırımcılara yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak %1,5 oranında iskonto uygulanacaktır.

İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91’inci takvim günü ve sonrası) Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.

» Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka kişiye satabilecek veya devredebilecek miyim?

Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir.

Yatırımcıların vade tarihinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına Ziraat Bankasında hesap açılması ve banka şubesinden işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka kişiye satarken veya devrederken tek seferde en az 1000 adet (1 gram) olacak şekilde işlem gerçekleştirebilecek olup (örnek: 1001, 1002, 2157 gibi) hesaplarında 1000 adetten az senet kalması durumunda 1000 adetten az kalan kısım tek seferde satılabilecek veya devredebilecektir.

Yatırımcılara vade tarihinde yapılacak anapara ödeme tutarının yatırımcı bazında hesaplanabilmesi amacıyla, anapara ödemesinin yapılacağı son hafta içerisinde Pazartesi ve Salı günü yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını bir başka kişiye satamayacak veya devredemeyecektir.

» Vadeden önce istediğim zaman fiziki altın talep edebilir miyim?

Fiziki altın sadece vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemelerinde talep edilebilecek olup, vade tarihinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının satılmak istenmesi durumunda, piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından TL ödeme yapılmaktadır.

» Vade sonunda anapara ödemesini nasıl alabilirim?

Vade sonunda yatırım hesaplarında bulunan Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası adedine karşılık gelen gram altın tutarının (anapara tutarının) ödenmesi aşamasında yatırımcıların tercih edebileceği üç ayrı seçeneği bulunmaktadır:

1) Anapara bedelleri, vade tarihinde yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak ödenecektir.

2) Ancak, yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının anapara bedeli BİST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyesi rafineriler (rafineri) tarafından üretilen 995/1000 saflıkta 1 kilogramlık külçe altın olarak veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” olarak vade tarihinden sonra yatırımcı tarafından fiziken geri alınabilecektir.
3) Yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, yatırımcı vade sonunda ödenecek anapara bedelini Hazine Müsteşarlığı tarafından mevcut senetlerin vade sonu tarihi ile aynı tarihe denk gelecek şekilde yeni ihraç edilebilecek Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına tekrardan yatırılabilecektir.

» Vade sonunda anapara ödemesini “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” veya “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” olarak almak için ne yapmalıyım?

Vade sonunda “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” veya “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” almak isteyen yatırımcıların bu taleplerini Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda belirtilen tarihler arasında (Fiziki Altın Talep Etme Dönemi) Ziraat Bankasına başvurarak iletmeleri gerekmektedir. Fiziki altın teslimatının yapılabilmesi amacıyla söz konusu talepte bulunan yatırımcıların hesapları talep tarihinden itibaren talep edilen fiziki altın miktarı kadar bloke edilecektir.

Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda belirtilen tarihler arasında fiziki altın talebinde bulunmayan yatırımcıların vade sonunda ayrıca fiziken altın talebinde bulunma hakları bulunmamaktadır.

» Teslim etmiş olduğum altınları vade sonunda aynen geri alabilecek miyim?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası alımı sırasında getirmiş olduğunuz altınlar rafineride eritilerek külçe altın haline getirilecektir. Dolayısıyla teslim etmiş olduğunuz altınlar, vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemesi sırasında geri alınamayacaktır. “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” veya “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” olarak teslim alınabilecektir.

» Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınımı ne zaman teslim alabilirim?

Vade sonunda anapara ödemeleri yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına ilk etapta hesaben gram altın olarak aktarılacaktır. Yatırımcının “fiziki altın talep etme döneminde” Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını talep etmesi durumunda yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına talep edilen miktar kadar bloke konulacaktır. Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınları Darphane tarafından üretilecek olup üretilen altınlar vade sonu tarihinden (itfa tarihinden) belirli bir süre sonra Ziraat Bankası şubesi tarafından yatırımcıya teslim edilebilecektir. Fiziki teslimatın süresi, teslimat yapılacak şubeler ve şekli ile ilgili gerekli bilgilendirme yatırımcılara Ziraat Bankası tarafından ayrıca yapılacaktır.

» Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınımı Ziraat Bankası tarafından belirtilen tarihlerde teslim almazsam ne olacak?

Ziraat Bankası tarafından yatırımcılara duyurulacak tarihler içinde teslim alınmayan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınlarının karşılığı, ilgili masraflar düşüldükten sonra, yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına kayden geçirilecektir.

» Vade sonunda ana paramı yeni ihraç edilebilecek Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına tekrardan yatırmak için ne yapmalıyım?

Vade sonunda bu yeni ihraca katılmak isteyen mevcut yatırımcılar bu taleplerini yeniden ihraç duyurusunda belirtilecek tarihlerde Ziraat Bankası şubelerine başvurarak iletmeleri gerekmektedir. Bu durumda, söz konusu talepte bulunan yatırımcıların hesaplarına yeni ihraçta kullanılmak üzere talep ettikleri miktar kadar bloke konacaktır.

Yeni ihracın gerçekleştirilmesiyle birlikte, yatırımcıların herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmaksızın, talep ettikleri gram karşılığında yatırım hesaplarına Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası (1 gram = 1000 adet) Hazine Müsteşarlığı tarafından aktarılacaktır.

» Vade sonunda fiziki altın talep etmez veya yeni ihraca katılmazsam ne olur?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının anapara bedelini külçe olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altın olarak almak istemeyen yatırımcılar ile yeni bir ihraca katılmak istemeyen yatırımcıların ayrıca banka şubelerine başvurmasına gerek bulunmamaktadır. Söz konusu yatırımcılara, yukarıda belirtildiği gibi vade sonunda anapara bedelleri “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak ödenecektir.

» Ziraat Bankasında açılacak olan hesaplar için herhangi bir ücret ödeyecek miyim?

Açılacak olan “vadesiz altın mevduat hesabı” ve “vadesiz TL mevduat hesabı” için Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının vadesi boyunca bu hesaplara yatırımcılar tarafından başka bankacılık/yatırım ürünü alınmaması durumunda, yatırımcılardan Ziraat Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmayacaktır. Ayrıca açılacak olan “yatırım hesabı” için Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından yansıtılan ücretler de yatırımcılardan alınmayacaktır.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı

Exit mobile version