Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Maliye Uygulama İç Genelgesi 2018/7

Maliye Uygulama İç Genelgesi 2018/7

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı : 29537098-010.06.01[56]-E.73388

Tarih: 04.06.2018

Konu : Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121. Maddesine İlişkin Mahsup İşlemleri

Bilindiği üzere; 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 23/2/2017 tarihli ve 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesi ile 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga mükerrer 121 inci maddesi başlığı ile birlikte değiştirilerek “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığı altında yeniden düzenlenmiş ve 1/1/2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 8/3/2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Değiştirilen kanun maddesinin uygulama usul ve esasları 23/12/2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 301 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiş olup konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlıklı mükerrer 121 inci maddesinde “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. Şu kadar ki hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1 milyon Türk lirasından fazla olamaz. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilir.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “2. İade Talep Dilekçelerinin Standart Hale Getirilmesine İlişkin Esaslar” başlıklı bölümünde;

“…

iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben yapılacak iade talepleri, Başkanlığımız internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda, bu Tebliğ ekindeki standart dilekçeler kullanılmak suretiyle yapılır…”,

Aynı Tebliğin “5. Diğer Hususlar” başlıklı bölümünde ise;

“…

iade taleplerinde kullanılması öngörülen standart iade talep dilekçeleri muhteviyatında değişiklik yapmaya Gelir İdaresi Başkanlığı yetkili olup, güncel standart iade talep dilekçelerine Başkanlık internet sitesinden ulaşılabilecektir.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu kapsamda; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlıklı mükerrer 121 inci maddesi gereğince gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin mahsup taleplerinde kullanmaları için 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Gelir / Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (Kesinti Yoluyla Ödenen Vergilerden Doğan İadeler İçin)” (1A) dilekçesi muhteviyatında değişiklik yapılmıştır. Yeniden düzenlenen söz konusu dilekçeye Başkanlığımızın internet sitesi üzerinden (www.gib.gov.tr) ulaşılabilecektir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesi gereğince gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin mahsup talepleri üzerine mahsup işlemleri aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesi gereğince mahsup taleplerine ilişkin olarak muhteviyatında değişiklik yapılarak yeniden düzenlenen Gelir / Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) ile gelir/kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine Başkanlığımız internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda mahsup talebinde bulunulacaktır.

429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında muhteviyatında değişiklik yapılan ve yeniden düzenlenen Gelir / Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) mükelleflerce yetkilendirilen meslek mensuplarınca da internet vergi dairesi şifresi kullanılmak suretiyle elektronik ortamda gönderilebilecektir.

Mükelleflerin Gelir / Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) kullanmak suretiyle elektronik ortamda mahsup talebinde bulunması halinde mahsup talep dilekçesinin evrak kayıt ve iade dosyası açma işlemi sistem tarafından yapılacaktır.

Elektronik ortamda başvuru yapılması zorunluluğu bulunmayan mükellefler muhteviyatında değişiklik yapılarak yeniden düzenlenen ve Başkanlığımızın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) temin edebilecekleri Gelir / Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi’ni (1A) ilgili vergi dairesine elden verebilecekleri gibi posta ile de gönderebileceklerdir. Kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi (APS), Kurye vb.) ile gönderilen dilekçelerin postaya verildiği tarih, kayıtsız (Adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilen dilekçelerde ise vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih esas alınarak iade dosyası açma işlemi ilgili memur tarafından yapılarak mahsup talebi değerlendirilecektir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlıklı mükerrer 121 inci maddesi gereğince yapılacak mahsup işlemleri anılan Kanun maddesi ve 301 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 17/01/2017 tarihli ve 2017/1 Seri No.lu Uygulama İç Genelgesinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yerine getirilecektir.

Muhteviyatında değişiklik yapılarak yeniden düzenlenen Gelir / Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi’nin (1A) elektronik ortamda alınmaya başlanmasından önce mükellef tarafından elden verilmiş veya posta ile gönderilmiş olan mahsup dilekçelerinin ilgili memur tarafından “350” evrak kodu kullanılarak sisteme girişinin yapılması, ilgili evrakın daha önceden evrak numarası almış olması halinde ise evrak türünün “350” evrak kodu ile güncellendikten sonra iade dosyası açma işleminin ilgili memur tarafından yapılması gerekmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlıklı mükerrer 121 inci maddesi gereğince gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin mahsup talepleri üzerine yapılacak mahsup işlemlerine ilişkin program çalışmaları sürdürülmekte olup uygulamaya geçiş tarihi ve konu ile ilgili olarak yapılacak diğer iş ve işlemler EVDB ekranlarından daha sonra duyurulacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Yıldırım BOZBIYIK

Başkan a.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı

Exit mobile version