Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye Muhasebe Standardı 32 (TMS 32)

Türkiye Muhasebe Standardı 32 (TMS 32)

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu

Türkiye Muhasebe Standardı 32

Finansal Araçlar: Sunum

Amaç

1 [Silinmiştir]

2 Bu Standardın amacı, finansal araçların borç veya özkaynak olarak sunulmaları ile finansal varlık ve borçların netleştirilmelerine ilişkin ilkeleri belirlemektir. Bu Standart, ihraç eden (ihraçcı) açısından finansal araçların, finansal varlık, finansal borç ve özkaynağa dayalı finansal araç olarak sınıflandırılması, bunlara ilişkin faiz, temettü, kayıp ve kazançların sınıflandırılması ve finansal varlık ve borçların netleştirilmeleri gereken durumlara uygulanır.

3 Bu Standartta yer alan ilkeler, TFRS 9 Finansal Araçlarda yer alan finansal varlık ve yükümlüklerin finansal tablolara alınması ve ölçümüne ilişkin ilkeler ile bunlar hakkındaki bilgilerin açıklanmasına ilişkin TFRS 7 Finansal Araçlar: Sunum” da yer alan ilkeleri tamamlar.

Kapsam

4 Bu Standart tüm işletmeler tarafından bütün finansal araç türlerine uygulanır. Bunun istisnaları şunlardır:

(a) TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar, TMS 27 Bireysel Finansal Tablolar veya TMS 28 iştiraklerdeki ve Iş Ortaklıklarındaki Yatırımlar kapsamında muhasebeleştirilen bağlı ortaklıklardaki, iştiraklerdeki veya iş ortaklıklarındaki paylar. Diğer taraftan, bazı durumlarda, TFRS 10, TMS 27 veya TMS 28 bağlı ortaklıktaki, iştirakteki veya iş ortaklığındaki payların TFRS 9’a göre muhasebeleştirilmesini zorunlu tutmakta veya buna izin vermektedir. Bu hâllerde işletme, bu Standartta yer alan hükümleri uygular. işletme ayrıca bu Standardı bağlı ortaklıklardaki, iştiraklerdeki veya iş ortaklıklarındaki paylarına ilişkin tüm türev ürünlere uygular.

(b) TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar’ın uygulandığı emeklilik fayda planları kapsamındaki işveren hak ve mükellefiyetleri.

(c) [Silinmiştir]

(d) TFRS 4 Sigorta Sözleşmelerinde tanımlanan sigorta sözleşmeleri. Ancak TFRS 9’un, sigorta sözleşmelerindeki saklı türev ürünlerin, ayrı ayrı muhasebeleştirilmesini gerektirmesi hâlinde, söz konusu türev ürünlere bu Standart uygulanır. Bununla birlikte, ihraççının, finansal teminat sözleşmelerine ilişkin finansal tablolara alma ve ölçme işlemlerinde TFRS 9’u uygulaması hâlinde bu Standart; TFRS 4’ün 4(d) paragrafı uyarınca finansal tablolara alma ve ölçme işlemlerinde TFRS 4’ü uygulamayı seçmesi durumunda ise TFRS 4 uygulanır.

(e) isteğe bağlı katılım özelliği içerdiği için TFRS 4 kapsamına giren finansal araçlar. Bu araçları ihraç edenler, söz konusu araçlara, finansal yükümlülükler ve özkaynak araçları arasındaki ayrım konusunda bu Standardın 15-32’nci ve UR 25-UR 35 paragraflarını uygulamaktan muaftırlar. Ancak, bu araçlar bu Standardın diğer bütün hükümlerine tabidir. Ayrıca, bu Standart bu araçlardaki saklı türev ürünlere de uygulanır (bakınız: TFRS 9).

(f) Aşağıdaki istisnalar haricinde, TFRS 2 Hisse Bazlı Ödemeler’in uygulandığı hisse bazlı ödeme işlemlerindeki finansal araçlar, sözleşmeler ve mükellefiyetler;

(i) Bu Standardın uygulandığı ve bu Standardın 8-10’uncu paragrafları kapsamındaki sözleşmeler,

(ii) Bu Standardın 33 ve 34’üncü paragraflarının uygulandığı, çalışanlara hisse edinme opsiyonu sağlayan planlar, çalışanların hisse satın alma planları ve diğer bütün hisse bazlı ödeme anlaşmaları ile bağlantılı olarak satın alınan, satılan, ihraç edilen veya iptal edilen, işletmenin geri satın alınan kendi hisseleri.

5-7 [Silinmiştir]

8 Bu Standart, işletmenin beklenen alış, satış ya da kullanım gerekliliklerine uygun olarak finansal olmayan bir kalemin alınması veya teslimi amacı ile düzenlenmiş olan ve elde tutulmaya devam edilen sözleşmeler hariç olmak üzere, net ödemenin nakit ya da başka bir finansal araçla ya da finansal araç sözleşmesi gibi finansal araçların takası yoluyla yapıldığı finansal olmayan bir kalemin alım ya da satım sözleşmelerine uygulanır. Bununla birlikte, bu Standart, işletmenin TFRS 9 Finansal Araçlar’ın 2.5’inci paragrafı uyarınca gerçeğe uygun değer değişimi kâr veya zarara yansıtılan olarak tanımladığı sözleşmelere uygulanır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version