Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Şubat 2019 İhracat Rakamları Açıklandı

Şubat 2019 İhracat Rakamları Açıklandı

Bakan Pekcan: “Şubatta ihracatımız yüzde 3,7 artışla 14 milyar 312 milyon dolar,

Ticaret Bakanı RuhsarPekcan, Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine göre şubat ayında ihracatın yüzde 3,7 artışla 14 milyar 312 milyon dolara ulaştığını, bunun Türkiye tarihinin en yüksek şubat ayı ihracatı olduğunu bildirdi.

Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklayan Pekcan, şu bilgileri verdi:

“Dünya ekonomisi frene basmış olsa da bu ayın 2. haftasında yayınlandığında, dış ticaret verilerimizin milli gelirimize oranında zirveyi yakalayacağımızı öngörüyoruz. Dünya ticareti hız kesiyor ve bu rakamlara da yansıyor. Bu zor döneme rağmen Türkiye olarak ihracatımızın arttığına özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Dünyanın başlıca ekonomileri tarafından istatistiki olarak tercih edilen, serbest bölgelerimizin ve antrepolarımızın ticaretini de yansıtan Genel Ticaret Sistemi verilerine göre şubat ayında ihracatımız yüzde 3,7 artışla 14 milyar 312 milyon dolar, daha önce kullandığımız Özel Ticaret Sistemi’ne göre de yüzde 3,5 artışla 13 milyar 603 milyon dolar oldu. Küresel ticarette yaşanan tüm sorunlarına rağmen Türkiye tarihinin en yüksek şubat ayı ihracatını açıklamış bulunuyoruz. “Şubat ayında ithalatımız yüzde 18,7 azalışla 16 milyar 161 milyon dolar olarak gerçekleşti”

Bakan Pekcan, böylece yılın ilk 2 ayında ihracatın yüzde 5 artarken, ithalatın yüzde 23,1 azaldığını söyledi.

Bu yılın en önemli göstergesinin, ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğunu vurgulayan Pekcan, “Şubat 2018’de ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 69,4 iken öngördüğümüz şekilde bu yıl şubat ayında yüzde 88,6’ya yükselmiştir. 2018 yılının ilk 2 ayındaki yüzde 63,9 olan karşılama oranı bu yılın ilk 2 ayında yüzde 87,3’e yükselmiştir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranındaki artışın önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

TİM Başkanı İsmail Gülle’nin Açıklaması

Şubat ayı ihracatında otomotiv yine liderliği göğüsledi

Şubat’ta 2,5 milyar dolarla yine Otomotiv sektörü lider oldu. Bu sektörü 6 milyar dolarla Kimyevi Maddeler ve 1,4 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler yüzde 35 artış oranı ile Gemi ve Yat sektörü, yüzde 30 ile Kimyevi maddeler ve yüzde 28 ile Mücevher oldu. Ülke verilerine bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar ise şöyle: Malta’ya ihracat 10 kattan fazla aratarken, Libya’ya ihracat 2 katına, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracat 1,5 katına çıktı. İllerin ihracatına bakıldığında ise 47 ilin ihracatı artarken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli ve Bursa olarak gerçekleşti. En dikkat çekici artışlar ise Kastamonu, Rize ve Düzce’de yaşandı. Şubat ayında ihracat miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye yakın bir artışla 11,3 milyon tona ulaştı. TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 175  ihracat rakamı ise 4.3 milyar TL oldu.

Exit mobile version