Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Basılı Kitap ve Süreli Yayınlarda İstisna Uygulaması ve KDV İade Usul ve Esasları İle Tebliğde Göz Ardı Edilen Yürürlük Sorunu – Hamza ERTEKİN, E. Vergi Dairesi Müdür Yrd.

Basılı Kitap ve Süreli Yayınlar

Hamza ERTEKİN
E. Vergi Dairesi Müdür Yrd.
Denetim ve İdare Müdürü
hamzaertekin@bbdas.com.tr

I-GİRİŞ

23.03.2019 tarih 30723 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de (Seri No:25) Basılı Kitap Ve Süreli Yayınların Tesliminde KDV İadesi Usul Ve Esasları Belirlenmiştir.

7161 sayılı Kanun’un 17’nci maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanunun 13’ncu maddesinin birinci fıkrasına 01.02.2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere (n) bendi eklenmiştir.

01.02.2019 – 21.02.2019 tarihleri arasında uygulanmak üzere yürürlükte kalan (n) bendine göre; “n) Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi,”  KDV’den istisna edilmişti.

Bu defa; Sosyal Hizmetler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun No: 7166) 22.02.2019 Tarih 30694 ayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış, söz konusu Kanun’un 7’nci maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13’ncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde değişiklik yapılarak, “1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi”  22.02.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV’den istisna edilmişti.

Böylelikle; sektörde faaliyet gösteren mükelleflerinden şartları taşıyanlar (Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş olanlar) 7161 sayılı Kanunla getirilen 13/1-(n) bendi gereği 01.02.2019 – 21.02.2019 tarihleri arasında tam istisna kapsamında satış yapmışlar, yine 22.02.2019 tarihinden itibaren de 7166 sayılı Kanunla değiştirilen 13/1-(n) bendine göre tam istisna uygulaya devam etmişlerdir.

Ancak çıkarılan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:25) ile; bu istisna ve istisnadan kaynaklanan KDV iade usul ve esaslarına ilişkin  getirilen düzenlemelerin 22.02.2019 tarihinden itibaren uygulanacağı hüküm altına alınırken, 01.02.2019 – 21.02.2019 tarihleri arasında istisna uygulayan mükelleflerin uyguladıkları bu istisna ve istisnadan kaynaklanan yüklendikleri KDV’lerini ne şekilde telafi edeceği yönünde bir belirleme yapılmamıştır.

Getirilen istisnanın kapsamı, uygulaması, beyanı, nakden veya mahsuben iadesi usul ve esaslar ile uygulamanın yürürlük sorunu hakkında ilerleyen bölümlerde detaylı izahat yapılacaktır.

II- İSTİSNANIN KAPSAMI

2.1. İstisna Kapsamında Olan Kitap ve Süreli Yayınlar:

– İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların (ikinci el olanlar dahil) yurt içindeki her safhada tesliminde ve ithalinde uygulanır.

– Kanun maddesinde yer alan süreli yayın ifadesinden, belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile basılı haber ajansları yayınlarının anlaşılması gerekmektedir.

– Ders kitapları, dini kitaplar, ansiklopediler, almanaklar, hikaye ve romanlar (foto roman, çizgi roman dahil), yemek kitapları, kitap şeklindeki harita ve atlaslar, soru ve bilgi bankası kitapları, mevzuat seti kitapları da istisna kapsamındadır.

– İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların teslimine ilişkin olup, bunların basımına ilişkin alınan mal ve hizmetler KDV’ye tabidir.

2.2. İstisna Kapsamında Değerlendirilmeyen Kitap, Süreli Yayınlar ve Diğerleri:

– 1117 sayılı Kanun hükümlerine göre (Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre) poşetlenerek satılan basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde istisna uygulanmaz.

– Boyama defterleri, kitap şeklinde olmayan yaprak testler, mevzuat setlerinin güncellenmesi amacıyla gönderilen föyler, ciltli takvim, kartela, ezber kartları, kataloglar, broşürler gibi yayınlar kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden bunların teslimi istisna kapsamında değerlendirilmez.

– Elektronik kitap (e-kitap) ile süreli yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap ve süreli yayın okuyucu, tablet ve benzerlerinin tesliminde istisna uygulanmaz.

– Program şeklindeki mevzuat bilgi bankası, soru bankası, online test ve benzerleri ile CD veya flash bellek gibi veri taşıyıcılarla satılan görüntülü eğitim setleri basılı kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, bunların satışı istisna kapsamında değerlendirilmez.

III- İSTİSNANIN UYGULANMASI

Kitap ve süreli yayın teslimlerinde uygulama aşağıdaki şekilde olacaktır:

– 3065 sayılı Kanunun (13/n) maddesinde yer alan düzenleme tam istisna

– İstisna kapsamında teslim yapanların düzenledikleri fatura ve benzeri belgelerde KDV gösterilmez ve “3065 sayılı KDV Kanununun (13/n) maddesi hükmü gereğince KDV hesaplanmamıştır.” ibaresine yer verilir.

– Söz konusu istisnanın uygulanmasında 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirlenen had uygulanmayacağından, Tebliğin (II/B) bölümünün “İstisna Uygulamalarında Alt Sınır” başlıklı ayrımında yer alan açıklamalar bu istisna uygulamasında dikkate alınmaz.

– Bu çerçevede teslim bedeline bakılmaksızın basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde ve ithalinde istisna uygulanır.

IV- İSTİSNANIN KDV BEYANNAMESİNDE GÖSTERİLMESİ

Söz konusu istisna 1 No.lu KDV Beyannamesinde aşağıdaki usul ve esaslar dahilinde beyan edilecektir:

– Bu istisna kapsamında yapılan teslimler, teslimin yapıldığı vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinin İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler kulakçığının, Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler tablosunda, 335 kod numaralı Basılı Kitap ve Süreli Yayınların Teslimleri” satırı aracılığıyla beyan edilir.

– Bu satırın “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununa istisnaya konu teslimin KDV hariç tutarı, “Yüklenilen KDV” sütununa bu teslimlere ilişkin alış ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılır. İade talep etmek istemeyen mükellefler, “Yüklenilen KDV” sütununa “0” yazmalıdır.

V- İSTİSNADAN KAYNAKLANAN KDV İADESİNİN USUL VE ESASLARI

4.1. İade İçin Aranılan Belgeler:

– Standart iade talep dilekçesi

– İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi

– İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi

– İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu

– Satış faturaları listesi

4.2. KDV İade Hesaplamasında Dikkat Edilecek Hususlar:

– 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendindeki istisna kapsamında temin ettiği basılı kitap veya süreli yayınları, yine bu istisna kapsamında teslim eden mükelleflerin, basılı kitap veya süreli yayın alımında ödemediği KDV’yi iade olarak talep etmesi mümkün olmayıp, varsa genel giderler ve ATİK’ler nedeniyle iade talep etmesi mümkündür.

– Bu durumda, genel giderler ve ATİK’ler nedeniyle yüklenilen KDV için iade talebinde bulunabilecek KDV tutarı, basılı kitap veya süreli yayınların satış bedeli ile bunların alış bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunan tutarı aşamaz.

4.3. Mahsuben İade Usul ve Esasları:

– Mükelleflerin bu işlemlerden kaynaklanan mahsuben iade talepleri yukarıdaki belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.

4.4. Nakden İade Usul ve Esasları:

– Mükelleflerin bu işlemlerden kaynaklanan ve 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.

– İade talebinin 5.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir.

– Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

VI- İSTİSNA UYGULAMASINDA YÜRÜRLÜK SORUNU

Söz konusu tebliğin 12’nci maddesinde; tebliğin 4’üncü maddesiyle düzenlenen bu istisnanın ve KDV iade usul ve esaslarının 22.02.2019 tarihinden itibaren uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

3065 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yapılan en son değişiklik 7166 sayılı Kanunla, Kanun’un yürürlük tarihi olan 22.02.2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere değişikliğe gidildiğinden, çıkarılan tebliğ de buna paralel olarak aynı tarihten itibaren uygulanmak üzere hükme bağlanmıştır.

Böylelikle mükellefler sadece 22.02.2019 tarihinden itibaren yaptıkları kitap ve süreli yayınlara istisna uygulayabilecekler ve bu istisnalara ilişkin yüklendikleri vergileri iade isteyebilecekleri sonucu çıkmaktadır.

Ancak yapılan bu düzenlemeler öncesinde; 7161 sayılı Kanun’un 17’nci maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanunun 13’ncu maddesinin birinci fıkrasına 01.02.2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere (n) bendi eklenmiştir.

Buna göre; 01.02.2019 – 21.02.2019 tarihleri arasında yürürlükte olan “n) Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi,”  maddesi şartlarını taşıyan mükellefler, bu tarih aralığında da istisna kapsamında satış yapmışlardır.

Bu durumda; çıkarılan bu tebliğ hükümleri 22.02.2019 tarihinden sonraki teslimleri kapsadığından, 01.02.2019 – 21.02.2019 tarihleri arasında tam istisna şartlarını taşıyan mükelleflerin teslimlerinde uyguladıkları istisna ve yüklendikleri KDV’lerini ne şekilde telafi edecekleri konusunda tebliğde bir hüküm bulunmamaktadır.

VII- SONUÇ

Basılı kitap ve süreli yayınların teslimine getirilen tam istisna ve iade usul ve esaslarının belirlendiği KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:25) de ihmal edilen yürürlük sorununun, sektörü sıkıntıya sokmayacak şekilde çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

KDV İade talepleri sırasında gündeme gelecek olan bu sorunun Maliye İdaresi tarafından bir an önce karara bağlanması gerekmekte olup, aksi halde istisnanın uygulanması ve KDV iade talepleri sırasında gerek sektörde gerekse vergi dairelerinde uygulamada birçok sorun ile karşılaşılacaktır.

KAYNAK:

 

Exit mobile version