Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2018 Yılı SGK Faaliyet Raporu Yayımlandı

2018 Yılı SGK Faaliyet Raporu Yayımlandı

A. MİSYON VE VİZYON

Misyonumuz

Değişen sosyal güvenlik ihtiyaç ve risklerine karşı toplumu güvence altına alarak güvenilir, kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla sürdürülebilir sosyal güvenlik hizmeti sunmak.

Vizyonumuz

Yenilikçi ve insan odaklı anlayışla topluma kaliteli hizmet sunan, sürdürülebilirliğini sağlamış, güçlü ve saygın bir Kurum olmak.

B. YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kamu tüzel kişiliğini haiz, İdarî ve malî açıdan özerk, 20/05/2006 tarihli ve 26173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’un (5502 sayılı Kanun) ve 15/07/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde (4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi) hüküm bulunmayan durumlarda özel hukuk hükümlerine tâbidir. Kurum, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili kuruluşudur.

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 405’inci maddesinde SGK’nın amacı ve görevleri belirtilmiştir. Kurumun temel amacı; sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve malî açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.

Kurumun görevleri şunlardır:

a) Ulusal kalkınma strateji ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak, bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

b) Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.

e) Sosyal güvenliğe ilişkin konularda; uluslararası gelişmeleri izlemek, AB ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmaları uygulamak.

ç) Sosyal güvenlik alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak, kamu idareleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.

d) Mevzuat ile Kuruma verilen görevleri yapmak.

C. İDAREYE İLİŞKİN BİLGİLER

1. Fiziksel Yapı

Kurumun merkez teşkilatı; Balgat, Sıhhiye, Kızılay, Bakanlıklar, Batıkent, Çankaya, Yenişehir ve Yukarı Öveçler’de faaliyetlerini yürütmektedir.

2. Teşkilat Yapısı

Kurumun Organları

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 406’ıncı maddesine göre Kurum, aşağıdaki organlardan oluşur.

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Başkanlık

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 407’nci maddesinde Genel Kurulun oluşumu, görevleri ve toplanması; 408’inci maddesinde Yönetim Kurulunun oluşumu, üyeleri ve 409’ uncu maddesinde de Yönetim Kurulunun görevleri belirtilmiştir. 410’uncu maddesinde ise “Başkanlık teşkilâtı, merkez ve taşra teşkilâtından meydana gelir. Başkanlık merkez teşkilâtı hizmet birimlerinden meydana gelir. ” hükmü yer almaktadır.

a) Merkez Teşkilatı

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin hizmet birimleri başlıklı 413’ üncü maddesinde Başkanlığın hizmet birimleri sıralanmakta ve her bir genel müdürlük bünyesinde, Yönetim Kurulu kararı ile en fazla 11 adet daire başkanlığının kurulabileceği hükmü yer almaktadır.

Hizmet Birimleri:

a) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü (EHGM)

b) Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü (SPGM)

ç) Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü (HSGM)

e) Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı (AFYDB)

g) Personel Daire Başkanlığı (PDB)

ğ) Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı (DHDB)

h) İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı (İEDB)

ı) Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı (EAGMB)

i) Hukuk Müşavirliği (HMÜŞ)

j) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği (BHİMÜŞ)

b) Taşra Teşkilatı

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin taşra teşkilatı başlıklı 427’ nci maddesinde “Başkanlığın taşra teşkilâtı; her ilde kurulan sosyal güvenlik il müdürlükleri ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine bağlı olarak kurulacak sosyal güvenlik merkezlerinden oluşur. İl ve ilçelerde nüfus, sigortalı ve genel sağlık sigortalı sayısı, işyeri sayısı, işlem yoğunluğu ve belirlenecek diğer kriterler doğrultusunda yeteri kadar sosyal güvenlik merkezi kurulabilir veya kaldırılabilir.” hükmü yer almaktadır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: SGK

Exit mobile version