Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ramazan Yardım Paketlerini Gider Olarak İndirebilir miyiz? – İsmail KÖKBULUT, YMM

Ramazan Yardımı Gider

İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir
ismail@kokbulut.com

Ramazan ayının başlaması ile toplumsal dayanışmanın bir gereği olarak ihtiyaç sahiplerine değişik şekillerde el uzatılıyor. Özellikle Ramazan ayında birçok kişi ve kurum için geleneksel hale gelen bu uygulamalar vergi kanunlarında da desteklenmektedir. Gelir Vergisi Kanunu Madde 89 da yer alan birçok indirimin bağış ve yardımlardan oluştuğu görülmekte. Yine Kurumlar Vergisi Kanununun Madde 10’da yer alan birçok indirim bağış ve yardımlardan oluşmaktadır.

Bu bağış ve yardımların en önemlilerinden biri de fakirlere yardım amacı ile yapılan bağışlar.

Beyana tabi gelir elde eden gelir vergisi mükellefleri gerekse kurumlar vergisi mükellefleri fakirlere yardım maksadı ile yapacakları bağış ve yardımları belirlenen şartlarda yapmaları halinde kazançlarından gider olarak indirim konusu yapabilirler.

Ramazan ayında yapılan bağış ve yardımların en yaygın olan uygulaması ramazan paketi olarak bilinen yardım paketlerinin fakir ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması. Ramazan paketi olarak bilenen bu tür yardım ve bağışların vergi kanunlarında belirlenen usullere uygun dağıtılması halinde gider olarak dikkate alınarak önemli ölçüde vergisel avantajdan da faydalanmanız mümkündür.

Ancak bağışların gider kaydedilmesinin çok önemli bir koşulu var. O da bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması zorunluluğu. İhtiyaç sahiplerine dağıtılacak yardım paketlerinin kişi veya şirketlerce doğrudan dağıtılması yerine gıda bankacılığı kapsamında dernek veya vakıflar aracılığıyla yapılması halinde mükellefler bu avantajdan faydalanabilecektir.

Bağışlar nereye yapılacak?

Bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması zorunlu. Ana sözleşmelerinde gıda bankacılığı yer alan dernek veya vakfa yapılan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağışlarını gider olarak kaydedilebilir.

İhtiyacı bulunanlara bu yardımların doğrudan bağışlanması durumunda gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değil. Dernek veya vakıf dışında başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak bağışlar da gider kaydedilemiyor. (Vergi kanunlarında ve kurumların özel kanunlarında indirim konusu yapılması kabul edilenler hariç.)

Hangi yardımlar?

Kurumlar vergisi mükellefleri ile beyanname veren Gelir Vergisi mükelleflerinin belli şartlarla yaptığı gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağış ve yardımların vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün. Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli indirim konusu yapılıyor.

Kimler faydalanabilir?

Bağışların gider yazılmasına yönelik hüküm Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde ve yine Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/6. maddesinde yer alıyor. Bu maddeler ile kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler ve Gelir Vergisi Beyannamesi veren şahıslar bu kapsamdan faydalanabilir.

Kısaca 2019 yılı kazancını 2020 yılında beyan edecek olan;

– Şirketler,

– Ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, sair kazanç ve irad elde eden gelir vergisi beyannamesi veren tüm mükellefler, bu tür bağışlarını indirim konusu yaparak daha az vergi ödemeleri mümkündür.

Diğer hususlar

Bu tür gıda bankacılığı kapsamında dağıtılacak yardım paketlerine ilişkin olarak şu hususlara dikkat edilmesinde fayda var;

– Bağışların mutlaka dernek veya vakıf adına düzenlenen fatura ile belgelendirilmesi ve taşıma için sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekiyor.

– Bağışlanan malların gıda bankacılığı faaliyeti gösteren vakıf ve derneklere teslimi KDV Kanunu 17/2-b’e göre KDV’den istisna tutulmakta.

– Faturada “İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır” ibaresinin yer alması gerekir.

– Bağış konusu mallar alış vesikalarında gösterilen KDV’ler, KDV Kanunu 30/a maddesine göre indirilmeyecek katma değer vergilerinden hariç tutulmakta, böylelikle gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan vakıf ve derneklere yapılan gıda bankacılığı kapsamında teslimlerin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergilerinin indirim konusu yapılması mümkün hale gelmektedir.

Görüldüğü gibi Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak isteyen gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri bu yardımlarını fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflar aracılığıyla gerçekleştirdiklerinde vergisel avantaj elde ediyorlar. Bu konudaki hatırlatmalarımızla beraber tüm vatandaşlarımızın Ramazan ayını kutluyoruz.

Exit mobile version