Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2018 Kültürel İstihdam

2018 Kültürel İstihdam

Kültürel istihdam %5,5 arttı

Ülkemizde 2018 yılında kültürel istihdam bir önceki yıla göre %5,5 artarak 648 bin kişi oldu.

Kültürel istihdamın %50’sini kadınlar oluşturdu

Erkekler 2018 yılında kültürel istihdamın %50’sini, kadınlar da aynı şekilde %50’sini oluşturdu.

Kültürel istihdam, 2017-2018
[15+ yaş]

Kültürel istihdamda olanların %62,5’i 30-54 yaş grubunda yer aldı

Yaş gruplarına göre bakıldığında, kültürel istihdamda olanların %62,5’i 30-54 yaş grubunda, %29’u 15-29 yaş grubunda, %8,6’sı ise 55 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldı.

Kültürel istihdamda olanların %45,5’ini lise altı eğitimliler oluşturdu

Kültürel istihdamda olanların %45,5’ini lise altı eğitimliler, %32,1’ini yükseköğretim, %22,4’ünü ise lise ve dengi meslek okulu mezunu olanlar oluşturdu.

Kültürel istihdamın %59’u ücretli, maaşlı veya yevmiyeli olarak çalıştı

Kültürel istihdamda olanların, %59’u ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışırken, %41’i işveren, kendi hesabına veya ücretsiz aile işçisi olarak çalıştı. Kültürel istihdamda olanların %71,3’ü tam zamanlı çalışırken, %28,7’si yarı zamanlı çalıştı. Kültürel istihdamda yer alan kişilerin haftalık ortalama normal çalışma süresi 37,7 saat oldu.

El sanatları çalışanlarının payı %44,6 oldu

Kültürel istihdamın %87,3’ünü kültürel meslek alanlarında, %12,7’sini ise diğer meslek alanlarında çalışanlar oluşturdu. Kültürel mesleki alanlarına bakıldığında kültürel istihdamda olanların %44,6’sı el sanatları çalışanları, %14’ü mimar, planlamacı ve tasarımcılar olarak, %10’u ise yaratıcı sanatçılar ve sahne sanatçıları olarak çalıştı.

Mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetlerinin payı %10,5 oldu

Kültürel istihdamın %31’ini kültürel faaliyet alanlarında, %69’unu ise diğer faaliyet alanlarında çalışanlar oluşturdu. Kültürel faaliyet alanlarına göre “Mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetleri”nde çalışanların toplam kültürel istihdam içindeki payı %10,5, “yaratıcı sanatlar, gösteri sanatları ve eğlence faaliyetleri”nde çalışanların payı %6,8, “Programcılık, yayıncılık ve haber ajanslarının faaliyetleri”nde çalışanların payı ise  %4,3 oldu.

______________

AÇIKLAMALAR

Kültürel istihdam göstergeleri, “Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporuna göre önerilen metodoloji çerçevesinde Eurostat’ın norm ve standartları dikkate alınarak ve Hanehalkı İşgücü Araştırması verileri kullanılarak 2014 yılından itibaren üretilmeye başlanmıştır. Bu haber bülteninde, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusu ölçmek, toplam işgücüne katkısını belirlemek, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusun çalışma, ekonomik ve sosyal koşulları hakkında bilgi vermek amaçlanmaktadır.

“Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporu, kültürel istihdamı meslek sınıflaması ISCO- 08 ve ekonomik faaliyet sınıflandırması NACE Rev.2 ye göre tanımlamaktadır. Bu çerçevede, kültürel faaliyet alanında kültürel ya da kültürel olmayan bir meslekte çalışanlar ile, kültürel olmayan bir faaliyet alanında kültürel meslekte çalışan tüm kişiler kültürel istihdamda kabul edilmektedir.

Exit mobile version