Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hizmet Borçlanma Programı ve Entegre Tescil Programında Yapılan Düzenlemeler

Hizmet Borçlanma Programı ve Entegre Tescil Programında Yapılan Düzenlemeler

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 66325124-201.99-E.10523544

Tarih: 19/07/2019

Konu : Hizmet borçlanma programı ve Entegre tescil programında yapılan düzenlemeler

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasında, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin prim ödeme gün sayıları toplamına ekleneceği ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden indirileceği öngörülmüş, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılar hakkında yapılacak işlemlerin usul ve esasları ise 22/2/2013 tarih ve 2013/11 sayılı Genelgenin Sekizinci Kısım/Üçüncü Bölüm/Ağır Engelli Çocuğu Olan Kadın Sigortalılar başlıklı bölümde talimatlandırılmıştır.

Kadın sigortalıların başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğundan dolayı 1/10/2008 sonrası prim ödeme gün sayısına ilave edilen sürenin otomatik olarak hesaplanmasına ve Tescil ve Hizmet Dökümünde görüntülenmesine yönelik program çalışması tamamlanmış ve 8/7/2019 tarihinden itibaren işletime alınmıştır.

Söz konusu uygulamaya Entegre Tescil programı içerisinde yer alan “28/8 Md. İşlemleri” menüsünden girilecek olup uygulamaya yönelik kullanım kılavuzu ekte gönderilmiştir.

Kadın sigortalının başkasının bakımına muhtaç derece ağır engelli çocuğuna ait bilgilerin (Maluliyet tespit tarihi/Evrak tarihi, Maluliyet başlama tarihi/Sona erme tarihi, Maluliyet başlama nedeni/Sona erme nedeni vb.) kullanıcı tarafından sisteme girilmesi ve şef onayının ardından kadın sigortalının 1/10/2008 tarihinden sonraki prim ödeme gün sayısına ilave edilen 1/4 oranındaki süreler, Tescil ve Hizmet Dökümünde ait olduğu yılın en altında “5510 SK 28. md. 8. Fıkra” adıyla pembe renk ile gösterilmekle birlikte “4/a Tescil Bilgileri” alanında da toplam gün sayısı olarak gösterilmektedir.

Ait olduğu yıla ilişkin prim ödeme gün sayısına ilave edilen sürelerin küsuratlı çıkması halinde bu sürenin küsuratlı kısmı takip eden yıldaki ilave süreye dahil edilecek ve emeklilik aşamasında bu küsuratlar bir defaya mahsus olmak üzere tama iblağ edilecektir.

Yine, başkasının bakımına muhtaç derece ağır engelli çocuğunun ağır engellilik halinin başlama tarihinden sonra olma şartıyla kadın sigortalının 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen ve Kanun ile 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlandırılan süreler için de 1/4 oranında ilave süre hesaplanacağından, bu sürelerde yukarıdaki açıklamada da belirtildiği üzere Tescil ve Hizmet Dökümünde ait olduğu yılın en altında “5510 SK 28. md. 8. Fıkra” adıyla pembe renk ile gösterilecektir.

Kullanıcılar tarafından uygulamaya giriş yapılabilmesi için MEYES üzerinden “ENTEGRETESCIL4AINTRAMEMURONAY” ve “ENTEGRETESCIL_ 4AINTRA_ SEFONAY” yetkilerinin alınmış olması gerekmektedir.

Diğer taraftan, Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi kadın sigortalıların çeşitli iş kanunları (854, 4857, 5953 ve diğer iş kanunları) gereğince kullandıkları doğum öncesi ve sonrasına ilişkin almış oldukları rapor süreleri ile analık izin süresinin bitim tarihinden itibaren altı ay ile sınırlı kalmak üzere kullanmış oldukları ücretsiz doğum iznine ilişkin işyerinden alacakları belgeler ile Kuruma başvurmaları halinde borçlandırılmaktadır.

Analık izin süresi ile ücretsiz doğum izninde geçen sürelerin borçlandırılmasına yönelik program da 11/7/2019 tarihinden itibaren işletime alınmış olup, bu sürelere ilişkin borçlanma işlemleri “4a HİZMET BORÇLANMALARI” programının “ANALIK İZİN SÜRESİ VE ÜCRETSİZ İZİNDE GEÇEN SÜRELERİN BORÇLANMASI” menülerinden yapılacaktır.

“Kısa Vade-IGOR ONLİNE” programından alınan kadın sigortalıların analık izin süresinin doğum öncesi başlangıç ve doğum sonrası bitiş tarihleri ile ücretsiz izni süresinin başlangıç tarihi -analık izin süresinin bitim tarihi- borçlanma ekranına otomatik getirilmiş olup bu sürelerin elle girilmesi yahut değiştirilmesine de imkan sağlanmıştır.

Borçlanma yapılacak süre içerisinde varsa primi bildirilmiş süreler, Tescil ve Hizmet Dökümü programından alınarak borçlanma ekranına otomatik getirilmiş olup doğum borçlanmasında sayılmayan sürelerle ilgili aşağıda belirtilen kurallar, bu borçlanma menüsündeki borçlanma kapsamında sayılmayan süreler için de geçerli olacaktır.

Doğum öncesi ve sonrası raporlarına ait bilgiler 16/7/2012 tarihinden itibaren elektronik ortamda “Kısa Vade-IGOR ONLÎNE” programında tutulmaya başlandığından, bu tarihten sonraki sürelere ait borçlanma taleplerinde söz konusu sürelerin doğruluğu hususunda herhangi bir tereddüt bulunmuyor ise bu raporların kağıt ortamında ibrazı istenmeyecek, Kurum kayıtlan esas alınarak borçlanma işlemi sonuçlandırılacaktır. Ancak, sigortalıların ücretsiz izinde geçen sürenin borçlandınlması taleplerinde ise bu sürelere ilişkin işyerinden alacakları belgeleri ibraz etmeleri istenecektir.

4857 sayılı îş Kanunun 74 üncü maddesiyle kadın sigortalıların analık izin süresi tekil doğumlarda 16 hafta, çoğul doğumlarda ise 18 hafta, başka bir ifadeyle tekil doğumlarda 112 gün, çoğul doğumlarda ise 126 gün olarak belirlenmiştir. 5510 sayılı Kanunun Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde ay 30, yıl ise 360 gün kabul edildiğinden borçlandırılacak süreler analık izin süresi için tekil doğumlarda 112, çoğul doğumlarda 126 günden, ücretsiz izin sürelerinde ise borçlanma süresi 180 günden fazla olmayacaktır. Artık gün oluşmaması bakımından borçlanma bitiş tarihlerinde eksiltme yapılacak, borçlanma tarih aralığı içerisinde primi bildirilmiş süreler var ise bu süreler borçlanma hesabından düşülecektir.

Ayrıca, 4857 sayılı îş Kanunun 74 üncü maddesinin,

Üçüncü fıkrasında, doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan sürelerin babaya kullandırılacağı, yine üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hali izni kullandırılacağı,

Dokuzuncu fıkrasında ise tekil doğumlarda 16 hafta, çoğul gebeliklerde ise 18 haftalık analık süresinin tamamlanmasından sonra altı aya kadar verilen iznin üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verileceği,

hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle, doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü nedeniyle kalan analık süresinin babaya kullandırılması ve üç yaşını doldurmamış çocuğun evlat edinilmesi nedeniyle eşlerden birine yada evlat edinene kullandırılan sekiz haftalık analık süresi nedeniyle borçlanma talebinde bulunulması halinde söz konusu talepler Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilecektir.

Öte yandan, doğum borçlanması yapılacak iki yıllık süre içerisinde primi bildirilmiş sürelerin borçlanma hesabından otomatik olarak düşülmesine yönelik programın 11/6/2019 tarihi itibariyle işletime alındığı, bu düzenlemenin 1/5/2004 tarihi ve sonrasındaki süreler için geçerli olduğu, borçlanılan sürelerin bu tarihten öncesine ait olması durumunda borçlanma kapsamında sayılmayan sürelerin programa girişinin manuel yapılacağı 12/6/2019 tarihinde gönderilen e-posta ile duyurulmuş olup, uygulamanın doğru bir şekilde yapılması ve hataların önüne geçilmesi bakımından aşağıda maddeler halinde sıralanan hususlara dikkat edilecektir.

1- Sahte (S), Kontrollü (K) veya Şüpheli (Ş) kodlu hizmetlerden (S) ve (K) kodlu hizmetler hizmet birleştirmede dikkate alınmadığından, (S) ve (K) kodlu hizmetler, borçlanma kapsamında sayılmayan süre olarak değerlendirilmemiş, (Ş) kodlu hizmetler ise aksine bir tespit bulunmadığı sürece hizmet birleştirmesinde dikkate alındığından çakışma gibi işleme tabi tutularak borçlanma kapsamında sayılmayan süre olarak değerlendirilmiştir.

Ayrıca, (S), (K) ya da (Ş) kodu konulan hizmetler hakkında denetim sonucuna göre işlem yapıldığından, “Şüpheli” kodu konulan işyerinin sahte işyeri olduğuna karar verilmesi ve bu işyerinden bildirilen hizmetlerin iptal edilmesi halinde borçlanma işlemi yapılmayan bu süreler için talepte bulunulması halinde talep tarihinde geçerli prime esas kazanç üzerinden borçlanma işlemi yapılacak, “Sahte” veya “Kontrollü” kodunun kaldırılmasına karar verilen işyerinde geçen çalışmaların geçerliliğinin sağlanması halinde ise bu dönemler için önceden yapılan doğum borçlanma süreleri iptal edilecek ve iptal edilen süreler ilgililere faizsiz olarak iade edilecektir.

2- Eksik gün nedeni;

2.1- 01, 02, 03, 04, 05, 08, 09, 10, 11,15, 16, 18, 19, 20, 21 veya 22 olan ve ay içinde 30 günden eksik hizmet bildirilenlerin gün sayısı, işyerinin Kamu/Özel, Ters İşyeri, işe giriş ve işten çıkış tarihleri gibi hususlar göz önüne alınarak zorunlu hizmetler başa, borçlanma süresi ise sona,

2.2– 06, 07, 12, 13, 17, 23 veya 24 olan ve ay içinde 30 günden eksik hizmet bildirilenlerin gün sayısı, işyerinin Kamu/Özel, Ters İşyeri, işe giriş ve işten çıkış tarihleri gibi hususlar göz önüne alınarak zorunlu hizmetler sona, borçlanma süresi ise başa yazılmış olup sayılmayan sürelerin elle girileceği durumlarda da bu kurallar geçerli olacaktır.

3- Borçlanma hesabında değerlendirilmeyecek her dönem için ilgili dönemin sağında “Seç” kutucuğu yer almakta olup ilgili dönemde; aynı veya farklı işyerinde birden fazla giriş çıkışın olması, tescil kütüğündeki ad soyad ile ilgili dönemdeki ad soyadın farklı olması veya birden fazla Asıl, Ek ve İptal bildirgelerin bulunması hallerinde “Seç” kutucuğu pasif gelmekte ve bu sürelerin otomatik alınmasına izin verilmemektedir. Bu durumda, yukarıda açıklandığı üzere işyerinin Kamu/Özel ya da Ters İşyeri olup olmadığı ve varsa eksik gün nedeni de göz önünde bulundurularak gerekli inceleme yapıldıktan sonra bu döneme ait sayılmayan süreler manuel girilecektir.

Analık ve ücretsiz izin süreleri borçlanması işlemleri ile ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıların işlemleri, uygulamaya alman programların ilgili menüleri üzerinden sonuçlandırılacak olup, elle sonuçlandırılan eski kayıtların ise hızlı bir şekilde uygulamaya alınan programların ilgili menülerinden girişlerinin yapılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

İsmail YILMAZ

Genel Müdür

Exit mobile version