Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ (No: 2019/1)

Turizm Tesislerinin Nitelikleri 2019/1

27 Kasım 2019 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 30961

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,

b) Değerlendirme Kurulu: Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 12 nci maddesi uyarınca oluşturulmuş kurulu,

c) İşletme iznine esas belgeler: Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen uygunluk yazıları veya belgeleri ile Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen belgeleri,

ç) Kanun: 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununu,

d) Yönetmelik: 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliği,

ifade eder.

(2) Bu Tebliğde kullanılan diğer terimler hakkında Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesi uygulanır.

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru ve Belgelere İlişkin Esaslar

Başvuru

MADDE 4 – (1) Başvuruya ilişkin bilgilerin yer aldığı başvuru formu ve/veya tesis tanıtım formu doldurulmak suretiyle turizm belgesi taleplerinde başvurular; Yönetmelikte ve bu Tebliğde istenilen belgeler ile e-Devlet sistemi üzerinden Bakanlığa yapılır.

(2) Müşterek imza ile temsil yetkisinin bulunduğu durumlarda, kişilerden birinin e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapması yeterlidir, ancak bu durumda tüm yetkililerin ortak imzasını taşıyan başvuru dilekçesi de başvuruya eklenir.

(3) Birden fazla gerçek veya tüzel kişinin, tüzel kişiliği haiz olmayan bir ortaklık yapısı ile yapılan belge taleplerinde; her bir ortağa ilişkin gerekli belgeler ile birlikte Bakanlık nezdinde temsil ve ilzama yetkili ve Bakanlığa karşı sorumlu olan ortağın/ortakların belirtildiği sözleşme de başvuruya eklenir.

(4) Şirketin şubesi adına başvuru yapılması halinde, işlemler şirket adına yürütülür.

(5) (Ek:RG-8/6/2023-32215)(1) Bakanlıkça başvurularda, Bakanlıkça belirlenen tesisler için Kanun kapsamında alınması zorunlu tutulan sertifika ile Bakanlıkça zorunlu tutulan belgeler istenilebilir. Ayrıca, konaklama tesisinde müzik kullanılması halinde, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren ilgili federasyonlardan müzik lisans belgesinin alındığını gösterir belge de başvuruya eklenir, yetkili federasyonlar ve belgenin alınmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.

(6) Başvuru sahibi, sunduğu belgelerin aslına uygun olduğunu ve gerçeği yansıttığını, verilen bilgilerin doğru olduğunu beyan eder. Başvuruda gerçeğe aykırı belge sunulduğunun belirlenmesi durumunda başvuru reddedilir, tesis belgelendirilmiş ise belgesi iptal edilir ve bu belgeleri sunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca suç duyurusunda bulunulur.

Belgelere ilişkin esaslar

MADDE 5 – (1) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı; faaliyet konusu, ruhsat sahibi, adresi, varsa pafta, ada, parsel numaraları yönünden başvuru ile uyumlu olmalıdır. “Beyana göre düzenlenmiştir”, “geçicidir”, “sürelidir”, “kısmidir” şeklinde şart içeren ruhsatlar kabul edilmez. (Ek cümleler:RG-31/12/2021-31706) Tahsisli kamu arazilerinde yer alan tesisler hariç olmak üzere, “yapı kayıt belgesine istinaden düzenlenmiştir” ibaresi şart kapsamında değerlendirilmez. Birden fazla parselde yer alan tesisler için ibraz edilen birden fazla işyeri açma ve çalışma ruhsatı uygun görülür.

(2) Turizm yatırımı belgeli tesislerin kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesine geçiş işlemlerinde sunulan işyeri açma ve çalışma ruhsatının turizm yatırımı belgesinin düzenlendiği tarihten önce düzenlenmesi halinde bu ruhsatın, halen geçerli olduğuna dair ilgili kurum veya kuruluş yazısı ile birlikte sunulması gerekir.

(3) Tesisin adres bilgilerinin güncellenmesi durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile işletme iznine esas diğer belgelerin yenilenmesi zorunlu değildir. İlgili kurum veya kuruluşça düzenlenen adres değişikliğine ilişkin yazı dikkate alınarak tesise ait turizm belgesi güncellenir.

(4) Konaklama tesisleri için başvurunun, konaklama tesisinin türüne uygun işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile yapılması gerekir. Tatil köyleri ve butik oteller için işyeri açma ve çalışma ruhsatının, talep edilen tür veya “otel” türü için düzenlenmiş olması yeterlidir. Özel konaklama tesisleri ile kırsal turizm tesisleri için ruhsatın herhangi bir konaklama türünde düzenlenmiş olması yeterlidir.

(5) Konaklama tesisleri dışındaki başvurularda, talep edilen türün ilgili mevzuatta tanımlanmış olması durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatının bu türe uygun olarak, türün tanımlanmamış olması durumunda ise işyeri açma ve çalışma ruhsatının talep edilen türün asgari faaliyet konularından birine uygun veya benzer faaliyet konuları ile uyumlu olarak düzenlenmiş olması yeterlidir.

(6) Kısmi turizm işletmesi belgesinden turizm işletmesi belgesine geçiş işlemleri ile kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgeli tesislerde ilave yapılaşma ile kapasite değişikliği tespiti veya talebi durumunda;

a) Yapılaşmanın, tesisin belgelendirildiği adreste gerçekleştirilmiş olması halinde belge sahibinden başkaca bilgi ve belge istenilmeksizin belgelendirme işlemleri yürütülerek işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen kurum veya kuruluşa bilgi verilir.

b) Numarataj değişikliği hariç olmak üzere yapılaşmanın, tesisin belgelendirildiği adres dışında gerçekleştirilmiş olması ve tesisle fiziki ve işletmecilik bütünlüğü bulunması durumunda, belge sahibinden, üç ay içerisinde ilave yapılaşmaya ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması veya mevcut ruhsatın halen geçerli olduğuna ilişkin ilgili idare yazısı istenilir. Uygun belgelerin verilen sürede gönderilmemesi durumunda Kanunun 34 üncü maddesi kapsamında işlem yapılır.

c) 14 üncü maddede belirtilen üniteler için adres dikkate alınmaksızın ve belge sahibinden başkaca bilgi ve belge istenilmeksizin belgelendirme işlemleri yürütülerek işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen kurum veya kuruluşa bilgi verilir.

(7) Sunulan tapu; ada, pafta, parsel, adres bilgileri yönünden değerlendirilir.

(8) Turizm yatırımı belgesi taleplerinde, yatırımın yer aldığı taşınmazın kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezlerinde yer alıp almadığı, yer alıyor ise taşınmaza ilişkin planlarda belirtilen parsel kullanım amacına, tür ve varsa sınıfına ilişkin Bakanlık Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yatırım Geliştirme ve Planlama Daire Başkanlığından sorgulama yapılır; bu hususlara aykırı yapılan başvurulara turizm yatırımı belgesi düzenlenmez. Yatırımın yer aldığı taşınmazın kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezlerinde yer almaması halinde, parsel kullanım amacına ilişkin ilgili kurum veya kuruluştan alınan yazı ile başvurulur. Parsel kullanım amacına aykırı turizm yatırımı belgesi düzenlenmez.

(9) Tesisin bulunduğu yapının korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı veya bulunduğu alanın kentsel sit, kentsel arkeolojik sit, tarihi sit veya korunacak sokak olarak koruma altında olduğuna dair belge veya ilgili kurum veya kuruluş yazısı esas alınarak belgelendirilen tesislere ilişkin tescil kararının kaldırıldığının bildirilmesi halinde tesise ait belge iptal edilir. Tescil kararına aykırı uygulamaların Bakanlığa bildirilmesi durumunda konu Değerlendirme Kuruluna sunulur.

Tamamı İçin Tıklayınız – Güncelleme 16/12/2023

Exit mobile version