Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Satışa konu cüruflara ait yüklenilen KDV’lerin ilave edilecek KDV olarak beyan edilip edilmeyeceği

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

Sayı: 39044742-010.01-109992

Tarih: 30.01.2020

Konu: Satışa konu cüruflara ait yüklenilen KDV’lerin ilave edilecek KDV olarak beyan edilip edilmeyeceği.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; alüminyum üretimi sonucunda ortaya çıkan cüruflara ilişkin katma değer vergisinin indirimlerden çıkarılmasının gerekip gerekmediği konusunda Başkanlığımızın görüşü sorulmaktadır.

3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-g maddesinde, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

(I/C-2.1.3.3.3.2.) bölümünde,  “Hurda kavramı; her türlü metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurdasını, bunların hurda halindeki karışımlarını, aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak haldeki metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam karakterli her türlü ham, yarı mamul ile mamul maddeyi ifade etmektedir.

Hurda kavramında işaret edilen genel anlam çerçevesinde;

– Demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke, çelik, çinko, pik, sarı, bronz, nikel, kızıl, lehim, mangan-tutya, antimon ve benzeri her türlü metaller,

– Bu metallerin alaşım, bileşim ve cürufları,

– İmalathane ya da fabrikalarda imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar ile standart dışı çıkan metal ürünler,

– İzabe tesislerinden çıkan standart dışı metal hammaddeler, yarı mamuller, hadde bozukları,

 ve benzerleri “hurda metal” kabul edilir.” denilerek imalat sırasında ortaya çıkan standart dışı metal ürünlerin hurda metal olarak kabul edileceği belirtilmiştir.

(III/C-2.2.)  bölümünde, “İmalathane ya da fabrikalarda, imalat sırasında elde edilen metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam kırpıntı, döküntü ile talaşların teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesine göre vergiden müstesnadır. Aynı Kanunun (30/a) ve 32 nci maddelerine göre bu işlem kısmi istisna kapsamına girmektedir.

Yukarıda belirtilen imalat artıkları, işletmelerin asıl üretim konusunu teşkil etmemekte, asıl ürünlerin imalatı sırasında fire veya atık olarak ortaya çıkmaktadır. Satışa konu olsalar dahi, işletmenin amacı bu fire ve atıkları imal etmek olmadığından, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında bunlara ayrıca bir maliyet izafe edilmemektedir.

Bu durumda, yukarıda sayılan imalat artıkları için yüklenilen bir KDV de söz konusu olmayacaktır.

Bu nedenle sözü edilen imalat artıkları için, “Yüklenilen KDV” hesaplanmak suretiyle teslim edildikleri dönemde KDV Beyannamesinin “ilave Edilecek KDV” satırında beyan yapılmasına gerek bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Buna göre; kural olarak kısmi istisna kapsamındaki teslimlerin bünyesine giren KDV’nin indirimlerden çıkarılması gerekmektedir. Hurda teslimi şeklindeki kısmi istisna kapsamındaki teslimlerde bu kuralın istisnası KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-2.2.) bölümünde sayılan “imalat artıkları” teslimidir. Söz konusu bölümde imalat artıkları imalat sırasında elde edilen metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam kırpıntı, döküntü ile talaşlar olarak sayılmış olup, alüminyum üretiminde ortaya çıkan cürufların bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, istisna kapsamında teslime konu edilen alüminyum cüruflara ait yüklenilen  KDV’lerin  indirimlerden çıkartılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Exit mobile version