Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Araç Alım Satımında TaşıtTakas Sistemi Başlıyor

Takasbank, 3 Şubat 2020 itibarıyla TaşıtTakas Sistemi’ni uygulamaya alacak.

Takasbank‘tan yapılan açıklamaya göre, TaşıtTakas Sistemi ile noterler bünyesinde gerçekleştirilecek araç alım satım işlemlerinde, alım satıma konu nakit tutar, araç mülkiyetinin el değiştirmesiyle eş zamanlı olarak güvenli bir şekilde karşı tarafa transfer edilebilecek.

Takasbank Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Elibol, konu ile ilgili şunları söyledi:

“Ülkemizin en önemli finansal altyapı kuruluşlarından biri olan ve uzun yıllardır finans sistemimize takas, teminat, risk ve nakit yönetimi hizmeti veren Takasbank’ın sahip olduğu tecrübe ve birikim sayesinde kısa sürede geliştirdiği TaşıtTakas Sistemi ile noterler bünyesinde araç alım satımına ilişkin nakit tutarların karşı tarafça ödenmeme riski ortadan kalkacak ve ilgili tutarın taraflar arasında hızlı ve güvenli bir biçimde el değiştirmesi sağlanacak. Takasbank, tüm geliştirme süreçlerini tamamladı ve hizmet vermeye hazır. Günlük periyotlarda 30 bin adet gibi rakamlara ulaşan araç alım satım işlemlerinde TaşıtTakas Sistemi’nin kullanımının benimsenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla işlem maliyetleri minimum seviyede tutuldu.”

TaşıtTakas Sistemi’ne www.tasittakas.com.tr üzerinden ve mobil uygulamalar aracılığıyla erişim sağlanabileceğini aktararak, kurulan yapının taşıt alım satım işlemlerinde taraflara güvenli, nakit taşıma riski olmadan, 15 lira maliyetle hızlı transfer imkanı sağlayacağını bildirdi.

Araç alım satımlarında güvenli bir platform oluşturmak amacıyla TaşıtTakas sistemi 03 Şubat 2020 tarihinde uygulamaya girecek.

TaşıtTakas Sistemi Nedir?

Sistem; taşıt mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla;

sağlanarak tüm taraflar açısından çağdaş, güvenli ve teknolojik bir altyapı ile zaman, işgücü ve maliyet avantajı yaratılması için Türkiye Noterler Birliği ile imzalanan protokol çerçevesinde tasarlanmıştır.

TaşıtTakas Sistemi Nasıl Çalışacaktır?

Adımlarda yer alan açıklamalara uyulması durumunda, işlemlerde herhangi bir aksama yaşanmayacaktır.
Sistemde gerçekleştirdiğiniz her adımda; Takasbank tarafından kısa mesaj (SMS) ve kayıt esnasında giriş yapılmış olması halinde e-posta ile bildirim yapılacaktır.

TaşıtTakas Ücretleri

TaşıtTakas sistemi ile gerçekleştirilen tescil işlemleri, satıcı taraftan tahsil edilmek üzere 10 TL’si Noterler Birliği’nin payı olmak üzere toplam 15 TL gibi düşük bir maliyetle gerçekleşecektir. Ücret satıcıya EFT ile gönderilecek satış bedelinden düşülerek tahsil edilir.

 

Kaynak: BİK

Exit mobile version