Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kısa Çalışma Ödeneğinde Takip Edilecek Adımlar – Gülin GÜRGENÇ, SMMM

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ)

Gülin GÜRGENÇ
S.M. Mali Müşavir
gulingurgenc85@hotmail.com

Biz iyi bir gelecek umut ederken, küçük bir virüs neredeyse bütün hayallerimizi elimizden almak üzere.

Nice büyük savaşlar, keşifler ve başarılar İNSANLIĞI hiç bu kadar birlikte davranmaya itmedi. Bir arada, kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşamanın miladı olması dileğiyle meslektaşlarımıza bir nebze fayda sağlaması isteğiyle bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum.

İnsanların göçebeliği terk ederek yerleşik toplumlar oluşturduğu, mülkiyetin, ailenin, paranın ve devletin ortaya çıktığı neolitik çağ, uygarlığın başlangıcı sayılıyor. Bu gelişmeden önceki avcı toplayıcı toplumlar veya bu gelişmeyi gösterememiş olanlar ise, barbar. Öyle mi acaba? Eğer öyleyse de, “DOĞA”.. neden küresel jeopolitiği alt üst eden virüslerle savaş açarak bizden intikam alıyor?!

Biz, insan haricindeki canlılardan korunmak için GDO’lar (genetiği değiştirilmiş organizma) ürettik, önce tüketebileceğimizden fazlasına eriştik diye sevindik, sonra çoğaldıkça çoğaldık dünyayı iyice gasp ettik. Her yer bizim olsun hırsıyla ekosistemdeki dengeyi bozduk ve asıl amacı insan öldürmek olmayan virüsleri aslında bizler var ettik. Çünkü yarasa gibi hayvanların evrimsel süreçte uçmasını sağlayan bazı adaptasyonlar sayesinde, aynı zamanda yüksek işlevli bağışıklık sistemine sahip olabileceklerini bilmiyorduk. Öyle ki bugün insanlar evlerinden çıkamazken-hayvanlar özgürleşti, mangal ateşi söndü-ağaçlar yeşerdi, uçaklar havalanamıyor-kuşlar özgür, insanlar ölüyor, finans çöküyor ve sonunda doğanın galibiyetiyle DÜNYA’da hava kirliliği son buluyor.

İnsanların doğaya uyumlu olmadıklar artık besbelli. Virüsten ölen hayvan duymadığım için bu genellemeyi yapıyorum. Sürü bağışıklığı pek biz insanoğluna göre değil. Ölümlerin sürü olmazsa bile seri olacağı besbelli. Mesele, salgınlardaki felaket sonuçlarına kafa tutmaya hazır olup olmadığımızı bilmek. Salgına hazır olmak, sadece vefat sayısını sınırlı tutmak için değil, aynı zamanda ekonomik, siyasi ve ahlaki sonuçlarını da sınırlı tutmak için gereklidir. Bir zaman sonra salgından değil ama açlıktan ölecek insanların olmaması için ekonominin çarklarının dinamik ve dengeli bir şekilde devam etmesini sağlamalıyız.

Herkesin bildiği üzere Korona virüs (COVİD-19) dünya ile birlikte ülkemizde de piyasalara benzeri görülmemiş bir darbe indirdi. Hazırlıksız yakalanmışlığın sonucunda, kapitalist sistem işçi sınıfının üzerine çöktü. Göçük altında kalan işçilereyse DEVLET yara bandı niteliğinde bir ödenek hazırladı. “Kısa Çalışma Ödeneği-KÇÖ”.

Yaradılıştan gelen eksik adaptasyon sürecimize ışık tutabilmesi adına KÇÖ başvuru süreci hakkındaki tecrübelerimi maddeler halinde aktarmaya çalışayım.

Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapabilmeniz için;

a) Kısa Çalışma Talep Formunu doldurunuz

Kısa Çalışma Talep Formu

b) Kısa Çalışma İşçi Listesi doldurunuz

Kısa Çalışma İşçi Listesi

c) İŞKUR e-posta adresinize gönderiniz.

İŞKUR e-Posta Adresleri

d) İŞKUR temsilciniz size mail ortamında dönüş yapıp eksiklerinizi bildirecektir.

Devlet, tebaasındaki insanların mutlu ve müreffeh yaşamaları için gerekli olan bir organizasyondur. İnsanlar özgürlüklerinden devlet var olsun diyerek vazgeçmişlerse, bugün de devlet insanların geçimi için bir takım harcama ve yatırımlarından vazgeçmelidir. Devlet ana olma özelliği de buradan gelir. Umudumuz kısa zaman da bu covid belasından kurtulup, günlük telaşlarımızın ve geçim dertlerimizin peşinden koşacağımız günlere kavuşmak dileğiyle hepinize saygılar sunarım.

Exit mobile version