Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kısa Çalışma Ödeneği, Puantaj ve Bordro Hesaplaması

Kısa Çalışma Ödeneği, Puantaj ve Bordro Hesaplaması

1-) KISA ÇALIŞMA NEDİR?

Kısa çalışma; hizmet akdi fesih edilmeden kriz veya zorlayıcı sebeplerle, kısmen de olsa; çalışana gelir güvencesi sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma kararı, işveren tarafından tek taraflı olarak verilebilir.

İşçinin ve varsa, taraf olan sendikanın onayı olmasa da işveren bu konuda yasal girişimlerde bulunabilir.

2-) YASAL DAYANAK

4447 Sayılı Kanun Ek Madde 2:

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 3 ay daha uzatabilir.
Kısa çalışma; İşyerinin tamamında uygulayabileceği gibi işin durumuna göre işyerinin sadece belirli bir birimi için de uygulanabilir.

4447 Sayılı Kanun Geçici Madde 23:

30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, ek 2’nci maddenin üçüncü fıkrasında işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanır. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam eder.

Bu madde kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, işyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25’inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir.

Bu madde kapsamında yapılan başvurular, uygunluk tespitleri hariç olmak üzere başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılır.

Bu madde kapsamında yapılan başvuru tarihini 31.12.2020 tarihine kadar uzatmaya ve birinci fıkrada belirlenen günleri farklılaştırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Bu Programda Kısa Çalışma Hesaplamaları ve Bordrolaması Tam Otomatik

3-) KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE MÜRACAAT EDEBİLMEK ARANAN ŞARTLAR

3.1. İşverende Aranan Şartlar:

Genel ekonomik kriz, Sektörel Kriz, Bölgesel kriz ve Zorlayıcı Sebeplerin Bulunmasının yanında,

gerekmektedir.

İşyerinde uygulanan çalışma süresinin önemli ölçüde azalmış sayılabilmesi için,

gerekir.

Bu durumun varlığında işveren, kısa çalışma talebini;

3.2. Çalışanda Aranan Şartlar:

– İşçinin, kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı Kanunun geçici 23. maddesine göre,

Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere

Süre: En fazla 3 ay (covid-19 nedeniyle 30 Haziran’a kadar)

4-) KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ MİKTARI

Günlük kısa çalışma ödeneği;

Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler Kısa Çalışmanın Başlangıcında Belirlenen İşsizlik Ödeneği Süresinden düşülür.

Örneğin: KÇ’nın başladığı tarihte 10 ay işsizlik ödeneği alma şartlarını taşıyan işçi, 2 AY KÇÖ aldıktan sonra işsiz kalması halinde en fazla 8 ay işsizlik ödeneceği alabilecektir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanılan sürenin işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

5-) ZORLAYICI SEBEPLERLE İŞYERİNDE KISA ÇALIŞMA YAPILMASI HALİNDE BİR HAFTALIK BEKLEME SÜRESİ

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: TÜRMOB

.

 

Exit mobile version