Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mali Hukuk Açısından Mücbir Sebep – Doç. Dr. Özgür BİYAN

Kitap Tanıtım

Mali Hukuk Açısından Mücbir Sebep

ÖNSÖZ

Tüm hukuk dallarını etkileyen temel konulardan biri olan mücbir sebep halleri, mali hukuk bilim dalının da önemli başlıklarından biridir. Çok sayıda monografik eserde, makale ve lisansüstü çalışmada doğrudan veya dolaylı olarak inceleme konusu yapılmıştır. Ders kitaplarında da keza her zaman aynı önemle ele alınmıştır. Buna karşın gözlemleyebildiğimiz kadarı ile salt mücbir sebep hallerini doğrudan inceleme konusu yapan basılı monografik çalışma ise mali hukuk yazınında yok denecek kadar azdır. İşte bu çalışmanın ilk amacı hem bu boşluğu doldurmak ve bir nebze daha sonraki çalışmalara başlangıç oluşturmak, hem de konu ile ilgili ulaşabildiğimiz tüm hususları bir araya getirerek literatüre katkı sağlamaktır.

Çalışma esnasında araştırma yaptıkça mali hukuk doktrininde, özellikle vergi hukukunda konu ile ilgili pek çok hususta tartışmalar olduğu, hatta bazı tartışmaların bilim insanlarını ve uzmanları ikiye ayıracak boyutlara getirdiği tespit edilmiştir. Üstelik kanun koyucunun bu tartışmalar hiç dikkatini çekmemiş olmalı ki, çözüme yönelik kanuni değişiklikler de uzun yıllar yapılmamıştır. Bu çalışma söz konusu tartışmaları yeniden gündeme getirmek konusunda bir hedefe sahiptir. Belirtmek gerekir ki mücbir sebep konusu aslında bu ihmali de hak etmeyen bir konudur ve acil çözüm bekleyen kısımlarla varlığını korumaktadır. Nitekim konuyu çalışma başlığı olarak seçmeye karar verdiğimde ülke olarak, hatta dünya çapında bir mücbir sebep halinin yaşanacağı (COVID-19 Salgını) ve pek çok konuda tartışma yaratacağı aklımın ucundan bile geçmedi. Ama hukuki, sosyal ve ekonomik anlamda yaşananlar bu tip hallerin ne derece detaylıca düşünülmesi gerektiğini ve aşağıda da belirttiğim gibi hukuki tartışmaların kanuni düzenlemeler yoluyla kesinlikle netleştirilmesinin zorunlu olduğunu kendiliğinden ortaya çıkardı. Diğer yandan mücbir sebep kuramı özel hukukta geniş bir şekilde tartışılmış ancak vergi hukuku teorisine yeterince aktarılmamıştır. Bu çalışma ile özel hukuk ve kamu hukuku kapsamındaki ayrım dikkate alınarak özel hukukta kabul edilen teorik temeller ve özellikle sözleşmeler hukukundaki mücbir sebep sonuçları vergi hukuku açısından da değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Vergi, gümrük ve kamu ihale hukuku kapsamındaki düzenlemeleri bir araya getirmeye gayret ettiğim çalışma, teorik açıklama kısmı ile birlikte dört bölümden oluşmaktadır. Ağırlıklı kısım vergi hukuku bölümüdür. Diğer bölümlerde de yasal düzenlemelere yer verilerek mücbir sebeplerin etkilediği durumlara özel olarak yer verilmiştir.

Çalışmanın son şeklini almasında sistematik açıdan yaptığı yönlendirmeleri ile destek veren ve bazı hususlara ilişkin ufuk açan görüşle rini esirgemeyen değerli hocam Sayın Prof. Dr. Doğan Şenyüz’e çok teşekkür ediyorum. Basım aşamasında desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Hakan Üzeltürk hocama ve Legal Yayınevi çalışanlarına da ayrıca teşekkürü borç bilirim. Nihayetinde çalışmam sırasında gösterdiği destek ve anlayış için canım eşim Nilüfer Altundal Biyan’a ve ondan çaldığım vakit için oğlum Ozan Biyan’a da ne kadar teşekkür etsem azdır.

Çalışmanın eksikleri tarafıma aittir. Eksik kalan, katkı sağlamak isteyen görüş sahiplerinin katkılarıyla zamanla olgunlaşacaktır. Bir nebze de olsa literatüre katkısı olması ve bundan sonraki çalışmalara temel oluşturmasını diliyorum.

Doç. Dr. Özgür BİYAN

ozgurbiyan@hotmail.com

İçindekiler Kısmını Detaylıca İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Kitabı Satın Almak İçin TIKLAYINIZ

.

.

Exit mobile version