Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İkinci El Araç Ticaretinde Özel Matrah Uygulaması – Özelge 25253958-130[23-2018-84]-E.30273

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı

KDV ÖTV Müdürlüğü

Sayı: 25253958-130[23-2018-84]-E.30273

Tarih: 12.08.2020

Konu: İkinci El Araç Ticaretinde Özel Matrah Uygulaması hk.

İlgi:

a) 19/07/2019 tarihli ve … sayılı özelge talep formunuz.

b) 02/08/2019 tarihli ve … sayılı dilekçeniz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketinizin tarım, hayvancılık, ormancılık makine ve ekipmanları ile aksam ve parçalarının perakende ticareti (traktör, tarımsal römork, pulluk, gübre yayma makinesi, mibzer, biçerdöver, süt sağma makinesi, kümes hayvanları makineleri, arıcılık makineleri vb.) faaliyeti ile iştigal ettiği, çiftçilerden ikinci el olarak alıp vasfında esaslı değişiklik yapmaksızın sattığı traktör, biçerdöver, pulluk ve römorklar için 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun (23/f) maddesine istinaden özel matrah uygulanmasının mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı KDV Kanununun;

– (1/1) inci maddesinde, ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler ile her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğu,

– (23/f) maddesinde, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olduğu

hüküm altına alınmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin “İkinci El Araç ve Taşınmaz Ticareti” başlıklı (III/A-4.9.)  bölümünde;

“…Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulaması yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükellefler tarafından uygulanacaktır.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, 13/2/2018 tarihli ve 30331 sayılı  Resmî Gazete’de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler.

İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulanabilmesi için, araç veya taşınmazın basit tadil, bakım ve onarım işlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapılmaması gerekmektedir.

açıklamaları yer almaktadır.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki Yönetmelikte ise ikinci el motorlu kara taşıtı; 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan ve trafik siciline tescilli olan motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtlar olarak tanımlanmıştır.

Bu itibarla, ikinci el traktör satışlarınızda, KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtilen şartların sağlanması kaydıyla, KDV Kanununun (23/f) maddesi uyarınca özel matrah uygulamanız mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, ilgili mevzuata göre motorlu kara taşıtı olarak değerlendirilmeyen biçerdöver, römork ve pullukların tesliminde özel matrah uygulanması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 

Exit mobile version