Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6’ıncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge 2021/1

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan;

12.02.2021

5684 SAYILI SİGORTACILIK KANUNU EK 6 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2021/1)

Amaç

Madde 1 – (1) Bu Genelgenin amacı, sigorta alacaklarının takibi, tahsili ve devrine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 – (1) Bu Genelge, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlar ya da Hesap nezdinde sigorta tazminatı alacaklarına dair yürütülen tüm işlemlerde uygulanır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”solid-icon” style=”square” message_box_color=”success”] 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6’ıncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge 2021/1’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge 2023/4 – 26/01/2023  [/vc_message][vc_column_text]

Dayanak

Madde 3 – (1) Bu Genelge, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ek 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 – (1) Bu Genelgede geçen;

a) Hizmet sağlayıcısı: Onarımı veya tedariki mümkün tüm kıymetler için 28/8/2015 tarihli ve 29459 sayılı Sigortacılık Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında servis sunumu ve onarım yapan hizmet sağlayıcılarını,

b) Hesap: 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 14 üncü maddesi uyarınca faaliyet gösteren Güvence Hesabını,

c) Kanun: 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununu,

ç) Sağlık kuruluşu: Tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortası ve tedavi giderlerine ilişkin teminat sunan diğer sigortaların kapsamındaki sağlık hizmetlerini sunan kuruluşları,

d) Sigorta şirketi: 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sigorta şirketlerini,

e) Tazminat alacağı: 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlardan ya da Hesaptan talep edilebilecek tüm sigorta tazminatı alacaklarını,

f) Tazminat alacaklısı: Özel kanun hükmüne veya sigorta sözleşmesine istinaden sigorta tazminat alacağını doğrudan talep etme yetkisine sahip olan tüm gerçek kişileri, ifade eder.

Takip işlemleri

Madde 5 – (1) Tazminat alacağı ancak tazminat alacaklısının kendisi, kanuni temsilcisi veya kanuni temsilcisinin bizzat vekâlet verdiği avukatı tarafından ya da tazminat alacaklısının bizzat vekâlet vermesi kaydıyla alacaklının eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri veya bunların avukatı vasıtasıyla takip edilebilir.

(2) Takip yetkisi, sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlar ya da Hesaba yapılan ilk başvurudan tazminat alacağının ödenmesi aşamasına kadar olan süreçte yalnızca bu kuruluşlar veya Hesap nezdinde yürütülen işlemleri kapsar. Ödeme aşaması takip işlemlerine dahil değildir.

Tahsil işlemleri

Madde 6 – (1) Tazminat alacağı, sadece tazminat alacaklısının kendisi veya avukatı tarafından tahsil edilir.

(2) Tahsil yetkisi, sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlar ya da Hesaba yapılan ilk başvurudan tazminat alacağının bu kuruluşlar ya da Hesap aleyhine mahkeme, Sigorta Tahkim Komisyonu, ticari tahkim, arabuluculuk ya da icra ve iflas yoluna başvurulması dahil olmak üzere alacağın sona ermesine kadar yapılan tüm işlemleri kapsar.

Devir hakkı

Madde 7 – (1) Bu Genelgenin 5 inci maddesinde sayılan kişiler dışındakiler tarafından takip işlemlerinin yürütülmesine ve bu Genelgenin 6 ncı maddesinde sayılan kişiler dışındakiler tarafından tahsil işlemlerinin yürütülmesine dair her türlü sözleşme veya işlem Kanuna aykırı olup 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca kesin olarak hükümsüzdür.

(2) Tazminat alacağı, bu Genelgenin 5 inci ve 6 ncı maddelerinde sayılan takip veya tahsil yetkisine sahip kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseye devredilemez; tazminat alacağının devrine dair her türlü sözleşme veya işlem Kanuna aykırı olup 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca kesin olarak hükümsüzdür.

Ödeme süreçlerine dair işlemler

Madde 8 – (1) Hasar gerçekleştikten sonra onarımı veya tedariki mümkün bir kıymetin tazminat alacaklısı tarafından hizmet sağlayıcısına başvurulması durumunda, tazminat alacaklısı tarafından sigorta şirketine hitaben yazılan ve ödeme işleminin doğrudan hizmet sağlayıcısına yapılmasına dair yazılı talebin sigorta şirketine iletilmesi üzerine sigorta şirketi, hizmet bedelini doğrudan hizmet sağlayıcısına öder.

(2) Tazminat alacaklısının sağlık kuruluşundan hizmet alması durumunda, tazminat alacaklısı tarafından sigorta şirketine hitaben yazılan ve ödeme işleminin doğrudan sağlık kuruluşuna yapılmasına dair yazılı talebin sigorta şirketine iletilmesi üzerine sigorta şirketi, hizmet bedelini doğrudan sağlık kuruluşuna öder.

(3) Bu madde kapsamında sigorta şirketi ile hizmet sağlayıcısı veya sağlık kuruluşu arasında ayrıca bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın sigorta şirketi tarafından ilgili hizmet sağlayıcısı veya sağlık kuruluşuna doğrudan ödeme yapılır.

(4) Bu madde kapsamında sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme, hizmet sağlayıcısına veya sağlık kuruluşuna tazminat alacağını arttırıcı ya da azaltıcı niteliği haiz, dolaylı ya da doğrudan herhangi bir hak veya yetki tanımadığından, bu madde kapsamında sigorta şirketine iletilen yazılı talepler Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamında değildir.

(5) Bu madde kapsamında sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme, tazminat alacaklısına sunulan hizmetin karşılığı olup her ne isimle olursa olsun hizmet sağlayıcısına veya sağlık kuruluşuna sigorta şirketi tarafından hizmet bedeli dışında ek ödeme yapılamaz.

Başkası lehine sigorta

Madde 9 – (1) Sigorta tazminatı alacağının sigortalının muvafakati ile zararı karşılanan üçüncü kişiye ödendiği 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1454 üncü maddesi kapsamında düzenlenen başkası Lehine sigortalarda, sigorta sözleşmesinin mahiyeti gereği sigortalı tarafından verilmesi gereken muvafakat, sigorta alacaklısının alacağının takibi, tahsili veya devri niteliğinde olmadığından bu muvafakatler, Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamında değildir.

Özel hükümler

Madde 10- (1) Kanunlarda açıkça zikredilen bir hak veya yetkiye dayanarak tazminat alacağının takibine, tahsiline veya devrine yardımcı olmakla görevlendirilen kişi ve kuruluşlar tarafından bu görevlerini aşacak şekilde tazminat alacağı üzerinden takip, tahsil ve devir işlemi yapılamaz.

Sigortacılık faaliyetinde bulunan diğer kuruluşlar

Madde 11 – (1) Sosyal güvenlik kurumlan, Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi ile Kanun dışındaki kendi özel kanunlarına göre sigortacılık faaliyetinde bulunan kuruluşlar Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamında değildir.

Tüzel kişiler

Madde 12 – (1) Tüzel kişilerin tazminat alacaklısı olduğu durumlar, Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamında değildir.

Emeklilik sözleşmeleri

Madde 13 – (1) 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamındaki sözleşmeler ve katılımcıya sunulan programlı geri ödemeler Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamında değildir.

(2) Katılımcının, bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerini yıllık gelir sigortası sözleşmesi çerçevesinde ödenmesini talep etmesi halinde söz konusu yıllık gelir sigortası sözleşmesi Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamındadır.

Geçici madde 1 – (1) Kanunun ek 6 ncı maddesinin yürürlük tarihi olan 28/7/2020 tarihi ile bu Genelgenin yürürlük tarihine kadar geçen sürede, bu Genelgenin 7 nci maddesine aykırı şekilde akdedilmiş olan sözleşmeler, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca kesin olarak hükümsüzdür.

Yürürlük

Madde 14 – (1) Bu Genelge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 15 – (1) Bu Genelge hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

 

Exit mobile version